Legendarna igralka Betty White: Ni mi žal, ker nisem imela otrok

Vedno elegantna na rdeči preprogi. (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
23. 1. 2022

Pred kratkim se je v 100. letu življenja se je poslovila ameriška igralka Betty White, ki se nam je najbolj vtisnila v spomin v kultni seriji Zlata dekleta …

Betty White je v enem zadnjih intervjujev dejala, da je odličnega zdravja. Hkrati se je pošalila, da verjetno zato, ker se izogiba 'zelenemu', s tem je mislila na zelenjavo. V svoji dolgi karieri je osvojila kar osem emmyjev, imela pa je tudi rekord najdlje trajajoče kariere v Hollywoodu, ki se je začela davnega leta 1939. Igralka se je rodila 17. januarja leta 1922 v Chicagu v državi Illinois. Njen oče Horace White je bil inženir elektrotehnike, mama Tess pa je bila gospodinja.

betty white

Bettyjina kariera na televiziji se je začela, še preden je kdorkoli imel televizijo. Med drugo svetovno vojno je morala svojo igralsko kariero na kratko prekiniti, saj je v sklopu organizacije ameriških žensk prostovoljk pomagala ameriški vojski. Vozila je kamion in dostavljala hrano ter potrebščine. Preboj v karieri je doživela, ko je dobila priložnost postati sovoditeljica pogovorne oddaje Hollywood in Television. Med letoma 1950 in 1960 je igrala v kar nekaj televizijskih serijah, vlogo Sue Ann Nivens, svojo prvo večjo vlogo, pa je dobila leta 1973. Sue Ann Nivens je izmišljen lik, ki ga je upodobila Betty v situacijski komediji The Mary Tyler Moore Show. Številni pa menijo, da je oddaja predhodnica serije Seks v mestu. Nivens je bila znana po tem, da je uživala v seksu, Betty pa je za to vlogo prejela kar dva emmyja.

zlata dekleta

Vlogo Rose Nylund v seriji Zlata dekleta je Betty dobila leta 1985. Najprej je bilo načrtovano, da bi igrala nenasitno Blanche Devereaux, a je režiser menil, da bi bila vloga preveč podobna Nivens. Tako je padla odločitev, da bo Betty zaigrala simpatično, a ne preveč pametno Rose. Serija je požela velik uspeh povsod po svetu, posneli pa so sedem sezon. Betty je igrala do srede svojih devetdesetih let, pojavljala pa se je v številnih popularnih serijah, kot je na primer 30 rock. "Srečna in hvaležna sem, da lahko delam v svojih poznih letih. Ko človek dela, je hvaležen za vsako delo, vsaj jaz sem bila, in to vso svojo kariero," je v enem od zadnjih intervjujev dejala Betty.

betty white

Igralka je bila poročena trikrat. Prvi soprog je bil pilot Dick Barker, poročena sta bila manj kot leto dni, to je do leta 1945. S pokojnim igralcem Lanom Allenom se je poročila leta 1947. Skupaj sta bila štiri leta. Njen tretji soprog je bil producent Allen Ludden, srečna sta bila 18 let, nato pa je umrl za rakom na želodcu. Na večna vprašanja o otrocih pa je vedno odgovorila, da ji ni žal, ker jih z nobenim od soprogov ni imela.

Ko so jo lani januarja na 99. rojstni dan vprašali, kako se počuti, je dejala, da odlično in nič drugače kot takrat, ko je imela 98. Zaradi epidemije ni mogla praznovati, a ji je dolgoletni prijatelj Jeff Witjas vseeno prinesel šopek rož. Vse pa je vedno zanimalo, kako to, da je igralka vsa ta leta tako zelo vitalna.

"Moram se zahvaliti hotdogu, krompirčkom in vodki … prav v tem vrstnem redu. Vsak večer popijem kozarček vodke, kadar pa se dobim s prijatelji, popijem še kakšen kozarček zraven. To je čista resnica. Nimam posebne formule za dolgo življenje. Očitno sem bila blagoslovljena z dobrim zdravjem. Kršim namreč vsa pravila – spim po štiri ure na noč, nikoli ne zajtrkujem, za kosilo pa najraje pojem kakšen sendvič. Kar se telovadbe tiče, imam srečo, da živim v hiši, ki ima nadstropje, tako da veliko hodim po stopnicah ..." je odkrito o svojih navadah govorila Betty.

betty white

Igralka je v karieri orala ledino, saj so takrat v šovbiznisu prevladovali moški. Postala je ena od prvih producentk v svoji prvi TV-seriji Life with Elizabeth. V 50. in 60. letih pa je bila komentatorka parade Tournament of Roses. Marsikdo igralki očita, da je bila prevelika karieristka ter se zato ni odločila imeti otrok. "Grozno je, ker mi nekateri to očitajo. Imela sem tri soproge in z nikomer se nisem odločila imeti naraščaja. A mi nikoli ni bilo žal, da sem se tako odločila. Sem zelo kompulzivna oseba in vem, da bi bil otrok, če bi ga imela, v centru pozornosti mojega življenja. Ker sem bila pa vseskozi osredotočena na svoje delo, sem se pač usmerila v to. Moja odločitev," je govorila Betty, ki se je vedno opisovala kot najstnico, ki je ujeta v telesu starke. "Sem pa hkrati najsrečnejša starka na svetu, ki je svoje življenje posvetila karieri in živalim."

Smrti se nikdar ni bala, čeprav so jo o tem veliko spraševali. "Ko je kdo umrl, je moja mama vedno dejala, da zdaj pa pozna skrivnost …" je nekoč dejala Betty. Njen igralski kolega Ryan Reynolds je ob Bettyjini smrti zapisal, da skrivnost zdaj pozna tudi Betty.

betty white

Zadnji dve leti epidemije je Betty preživela doma v mestu Carmel v Kaliforniji, kjer se je veliko sprehajala in skrbela za svoji dve mački. Ob njeni smrti so se začele pojavljati govorice, da je umrla zaradi tretjega odmerka cepiva proti covidu, kar je njen agent Jeff Witjas ostro zanikal. "Betty je umrla mirno v spanju, na svojem domu. Govorijo, da je bila njena smrt povezana s poživitvenim odmerkom tri dni prej, kar pa ni res. Umrla je zaradi naravnih vzrokov," je dejal agent.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story