Beyoncé: Ko govori Beyoncé, vsi prisluhnejo

Vrednost njenega premoženja je ocenjena na 450 milijonov dolarjev. 
 (foto: Profimedia, Shutterstock) Profimedia, Shutterstock
Vir: Jana
10. 9. 2016

Beyoncé od leta 2010 sama upravlja kariero. Njeno mnenje ima v javnosti velikansko težo, na Instagramu ji sledi 77 milijonov ljudi.

Vrednosti njenega mnenja je neprecenljiva.

Na deževen zimski februarski večer pred tremi leti je Beyoncé potrpežljivo stala pred kamero filmskega studia sredi New Yorka. Vse se je vrtelo okoli nje, kako se tudi ne bi, ko je vendar snemala oglas za L'Oréal in se je zdelo, da je vse, kot je vselej bilo. Da ima največja glasbena zvezdnica 21. stoletja vse pod nadzorom, da je vsak njen nastop v javnosti vnaprej skrbno pripravljen, da je vsaka izjava načrtovana, da je vsaka njena minuta zunaj domače hiše usmerjena v kariero, v kateri nikoli nič ne more iti narobe.

Himna na plejbek na stopnicah Capitol Hilla

V resnici je bil za Beyoncé najtežji mesec v karieri. Na kocki njena glasbena in osebna verodostojnost. Sredi januarja 2013 je namreč Beyoncé na stopnicah Capitol Hilla v Washingtonu pela ameriško himno in vse se je zdelo popolno, ko je njen osebni prijatelj Barack Obama prisegel za drugi predsedniški mandat, imela pa je tudi pozornost velikega dela ameriške javnosti. Njen nastop se je zdel imeniten, njen glas čist, njeno navdušenje nad Obamo očitno. Potem je nekdo . . . , nekdo, ki je vedel, v javnost spustil skrbno varovano skrivnost. Da je Beyoncé na Capitol Hillu le odpirala usta, da je pela na plejbek, da je bilo vse skupaj prej posneto in je tudi zato bilo in se slišalo skoraj perfektno. Po viharnem odzivu javnosti se je Beyoncé umaknila v družinski krog. Štirinajst dni ni nihče vedel niti kje je, še manj, kaj počne.

Potem se je zadnjega januarja 2013 v New Orleansu pojavila na tiskovni konferenci pred Super Bowlom, zaključkom sezone v ameriškem nogometu. Super Bowl za Američane ni le to, je zaključek sezone v najbolj priljubljenem ekipnem športu. Je tudi in predvsem svojevrstno praznovanje ameriškega življenjskega sloga. In čeprav večji del sveta ameriški nogomet bolj slabo pozna in še manj razume, je gledanost velikanska. In Beyoncé je bila leta 2013 izbrana, da nastopi v polčasu Super Bowla.

Ker se ji je na stopnicah Capitol Hilla 14 dni prej zalomilo, je bila dvorana za medije v nedrju stadiona Superdome nabito polna. In še več. Ko je vstopila Beyoncé, so bili vsi tiho. Strahospoštovanje je vendarle bilo preveliko, da bi kdo izzival vnaprej. Običajnega uvoda ni bilo.

Nekaj trenutkov je absolutna tišina motila ... običajno tišino.

Potem se je zdelo, da se Združene države Amerike rojevajo, ravno tam, ravno v New Orleansu. Potem je namreč Beyoncé v živo, tokrat zares, odpela ameriško himno in bilo je tako kot na stopnicah Capitol Hilla v Washingtonu, popolno. Namesto zbranih novinarjev je vprašanje imela Beyoncé. »Ima še kdo kakšno vprašanje?« jo je zanimalo. Kriza je bila mimo, njen nastop med polčasom Super Bowla je bil nabit z energijo, vse odpeto in odplesano v živo.

Potem je Michal Knowles pustil službo

Beyoncé se je rodila 4. septembra 1981 v Houstonu. Njena mati Tina je bila lastnica frizerskega salona, njen oče Michael prodajalec v medicinski industriji. Toda Michael je vselej vedel – mar ni v tem spominjal na Richarda Williamsa, očeta teniških superzvezdnic Venus in Serene? – da bosta njegovi hčerki Beyoncé in Solange glasbeni zvednici. Tako je bilo po njegovem zapisano v zvezdah in zakaj bi torej bilo drugače. Leta 1995 je pustil službo, prepolovil družinski proračun in vmes za nekaj časa tudi uničil zakon. Toda Destiny's Child, ena najuspešnejših dekliških glasbenih skupin v devetdesetih letih 20. stoletja, je bila tudi njegov otrok. Beyoncé, Michelle Williams in Kelly Rowland so na hitro osvojile svet in prodale več kot 60 milijonov albumov.

Na samostojni poti

Leta 2003 se je Michael Beyoncé usmeril na samostojno pot, v Jay Z-ju je našel super nadarjenega producenta in glasbenega poslovneža. In kot se je kmalu izkazalo, tudi življenjskega sopotnika svoje najstarejše hčerke. Prvi samostojni album Dangerously in Love je Beyoncé prinesel pet grammyjev, njen tretji I Am Sasha Fierce (2008) rekordnih šest. Z glasbenimi rekordi je rasel vpliv Beyoncé v javnosti. Ko je na primer konec leta 2011 na podelitvi nagrad glasbenega kanala MTV v živo sporočila, da je noseča, se je na Twitterju sprožil vihar. Ne prej ne pozneje ni na Twitterju neko sporočilo sprožilo več odzivov na sekundo. Zato so Beyoncé kot soustanoviteljici gibanja Black Lives Matter (Življenja črncev štejejo) prisluhnili tudi julija letos, ko je po seriji policijskih umorov črncev na Instagramu sporočila: »Utrujeni smo od pobijanja moških in žensk v naši skupnosti. Prišel je trenutek, ko je treba zavzeti stališče in jasno povedati, da je dovolj.«

Besedilo: Luka Tonelli
Fotografija: Profimedia, Shutterstock