Reese Witherspoon je vsekakor blondinka, ki ve, kaj hoče

Reese kot Elena v seriji Prikriti plameni. (foto: Foto: Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia) Foto: Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia
Vir: Story
28. 6. 2020

Ameriška igralka Reese Witherspoon ni samo uspešna igralka, ampak tudi vse bolj uveljavljena in plačana filmska producentka. S pravkar predvajano miniserijo Prikriti plameni (Little Fires Everywhere), posneto po istoimenski literarni uspešnici pisateljice Celeste Ng, je to dejstvo samo še potrdila.

Reesina igralska kariera je leta 2012, ko je bila stara 36 let, počasi ugašala. Ker ni bilo več vlog zanjo, se je domislila, da si jih skreira sama. Ustanovila je produkcijsko hišo Hello Sunshine, ker v Hollywoodu skoraj ni bilo filmov, kjer bi ženske imele glavno vlogo. “Snemati sem začela pri 14 letih in skoraj na vseh sem bila velikokrat edina ženska, okrog mene pa 150 moških,” je dejala Reese.

Prav zato se je odločila, da stvari vzame v svoje roke, in v podjetje vložila svoj denar. Pri tem jo je podprl tudi njen mož Jim Toth, lovec na igralske talente, saj ji je dejal: “Ne poznam osebe, ki bi prebrala več knjig kot ti. Odkupi pravice za kakšno izmed njih in posnemi film!” Branje je bilo od nekdaj Reesina super moč, še več, želela si je, da bi bila pisateljica. Všeč so ji bile zgodbe, rada jih je pripovedovala, poslušala in veliko brala.

Reese je poslušala svojega moža, tako da je najprej odkupila pravice za dve knjigi, še preden sta izšli, Ni je več in Divja, pri zadnji je tudi igrala glavno vlogo. Ko je posnela serijo Majhne laži leta 2017 (Big Little Lies), so vsi vedeli, da je knjige spremenila v zlato, hkrati pa je v Hollywoodu odprla popolnoma novo področje delanja filmov. Posnela je dve sezoni Majhnih laži, ki so jh predvajali na spletni platformi HBO.

Reese tudi že razmišlja o tretji sezoni, a težava je v tem, da so vse glavne igralke (poleg Reese še Nicole Kidman, Laura Dern, Maryl Streep, Zoë Kravitz in Shailene Woodley) zelo zasedene. “V tretji sezoni bi si zelo želela, da nastopi tudi J.Lo, všeč mi je njeno igranje,” je pred kratkim dejala Reese, ko so jo vprašali, ali je kakšna možnost, da bomo gledali novo sezone te priljubljene serije, ki je narejena po knjižni uspešnici Liane Moriarty. Gre za črno komedijo, kjer spremljamo tri matere, katerih na videz idealno življenje se na neki točki preplete z umorom. Nato je posnela serijo The Morning Show z Jeniffer Aniston, Stevom Carellom in Billyjem Crudupom in za konec letošnjega leta napovedala nadaljevanje serije.

Zdaj nadaljuje veliki 'ženski' pohod z omenjeno svetovno uspešnico Prikriti plameni, knjigo iz leta 2017, prevedeno v 20 jezikov. Odlomke iz knjige smo lani vse poletje objavljali v naši reviji Story. V slovenščino je roman Celeste Ng (pisateljica je hčerka azijskih znanstvenikov, ki sta se leta 1968 iz Hongkonga izselila v ZDA) mojstrsko prevedla Danica Križman (Mladinska knjiga Založba).

Reese, nagrajenka z oskarjem za najboljšo žensko vlogo v filmu Hoja po robu, je pisateljico poznala že prej, brala je njen prvi roman Everything I never told you (2014, žal ni preveden v slovenščino), in bila navdušena. Zato je leta 2017 vedela, kako dobra je njena druga knjiga, in jo takoj uvrstila na seznam v svojem knjižnem klubu (ima podoben klub kot Oprah). Zato tudi ne presenečajo odlične recenzije knjige, saj kritiki med drugim ob izidu zapišejo: “Vrhunsko napisana zgodba s pronicljivo opisanimi karakterji, tekočim besedilom in izjemnim slogom bralca ves čas premetava z enega brega na drugega, da tudi sam spreminja stališče. To je tiste vrste knjiga, ki bralca tako pritegne, da jo lahko odloži šele, ko prebere zadnjo piko.” Osem delov omenjene miniserije se od 18. marca najprej predvaja na Hulu, ponudniku pretočnih vsebin, zdaj pa se serija vrti tudi na spletni platformi Amazon Prime Video.

Reese Witherspoon

Tako v knjigi kot tudi v seriji sta v ospredju vprašanji materinstva in starševske ljubezni. Reese igra Eleno Richardson, mamo štirih najstniških otrok – sin Lexie (igra ga Jade Pettyjohn), sin Trip (Jordan Elsass), hči Moody (Gavin Lewis) in hči Izzy (Megan Stott) – ter ženo uspešnega odvetnika (igra ga Joshua Jackson).

Elena je novinarka, a samo pri lokalnem časopisu, čeprav so bile njene sanje večje. S svojo družino živi v razkošni vili v belskem predmestju Ohia, in prepričana je, da lahko dobi in uresniči vse, kar si zamisli. Tako pod streho vzame boemsko fotografinjo Mio Warren (Kerry Washington), ki se s hčerko Pearl (Lexi Underwood) seli iz kraja v kraj. In čeprav v knjigi pisateljica nikjer izrecno ne pove, da je Mia temnopolta, so v seriji to izpostavili. Z barvo kože ene glavnih protagonist pa na dan pride tudi rasno vprašanje, ki je bilo v devetdesetih letih, ko se zgodba odvija, enako aktualno kot danes.

Zgodbo še dodatno zaznamuje odločitev zakonskega para (sta dobra Elenina prijatelja), da posvoji dojenčico kitajsko-ameriških korenin, dojenčico, ki jo je neznanec pustil na gasilski postaji. Naključje ali pa tudi ne pripelje do tega, da Mia Warren dela v isti restavraciji, kakor tudi biološka mama zapuščene dojenčice. Elenina sumničavost kmalu preraste v obsedenost, ki bo družinama prizadejala nepopravljivo škodo. Težko, da bo TV-serija enako uspešna kot knjiga, a zvezdniška igralska ekipa z Reese na čelu in odlična predloga (Celeste Ng je sodelovala pri nastajanju serije) sta pogoja, da bo.

Reese ima v resničnem življenju tri otroke, 20-letno hčerko Avo in 16-letnega sina Deacona iz prvega zakona z igralcem Ryanom Phillippejem, in sedemletnega sina Tennesseeja z možem Tothom. “Zgodaj sem postala mama (l. 1999), in od takrat se je materinstvo zelo spremenilo. Zame je pomembno, da so otroci na varnem, srečni in zdravi. Rada sem mama,” pravi 44-letna Reese, ki z omenjenimi otroki in možem živi v Los Angelesu.

V času koronakrize so bili večinoma skupaj, zato je bila hvaležna za dodaten čas, ki ga je lahko preživela s svojimi najbližjimi, saj je vseskozi zelo zaposlena. Med karanteno je v sebi odkrila še eno strast, in sicer se je navdušila nad slikanjem akvarelov. Kdaj vse to počne, so začudeni njeni sledilci na spletu, a kot sama pravi, je to obdobje eno najlepših v njenem življenju. “Prizemljena in mirna sem. Ne postavljam si več vprašanj, ali sem dobra igralka, sem zanimiva, privlačna ...” Reesina super moč je tudi v tem, da podpira druge ženske, se bojuje, da so enakovredno oziroma dobro plačane. Prepričana je, da ženske lahko uspejo samo tako, da svojo moč delijo med seboj, ne ena proti drugi. In več moči imaš, več jo moraš deliti. To je svet, na katerega prisega Reese, in ženske, ki spadajo v njen krog, se tega hitro naučijo.

Čeprav so tretji del Blondinke s Harvarda napovedovali že leta 2018, pa je Reese sredi maja potrdila, da bo njena medijska hiša prevzela tudi to produkcijo. Na vprašanje, kdaj sploh spi, je odgovorila: “Spim, ko spim. Moj oče je vedno dejal, kuj železo, dokler je vroče!”

Napisala: Lidija Petek Malus, Forografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story