Bo princ Charles sploh kdaj postal kralj?

22. 11. 2013 | Vir: Lea
Deli

Britanski princ Charles še vedno čaka, da bo zasedel britanski prestol.

Letos, 14. novembra, je britanski princ Charles praznoval 65. rojstni dan. "Zelo sem vesel in vznemirjen, ker sem postal dedek, čeprav se po drugi strani zavedam, da to pomeni, da se resnično staram," je v šali dodal.

In medtem ko moški njegovih let po navadi gredo že v pokoj, princ svoje funkcije, ki mu je bila položena v zibko, sploh še ni nikoli opravljal. Njegova mati kraljica Elizabeta II. se namreč kljub svojim 87 letom očitno še ne misli posloviti od svojega trona. To pomeni, da je princ Charles do zdaj najstarejši princ, ki čaka na prestol. In ko bo, če bo nekoč sedel nanj, bo tudi najstarejši kralj, ki ga bodo kronali.

Vendar pa se ima česa bati, saj očitno v njegovi družini vsi dosegajo visoke starosti. Njegova babica, kraljica mati, kakor so jo imenovali, je živela do svojega 101. leta. In tudi njena hčerka kraljica Elizabeta II. gre očitno po njenih stopinjah, poleg tega resnejših zdravstvenih težav nima.

Bo sploh kralj?

Glede na trenutno situacijo, se celo lahko pripeti, da princ Charles ne bo nikoli postal kralj. Tudi zato, ker si veliko Britancev želi, da bi ga kar preskočili in da bi kraljica predala krono svojemu vnuku, princu Williamu. Te situacije se seveda zaveda tudi princ Charles, zato se je tudi odzval na vedno bolj pogosta poročanja o svojem dolgem čakanju na krono.

"Da bi bil nestrpen? Ne, kakšna ideja ... Normalno je, da sem nestrpen, saj mi bo kmalu zmanjkalo časa, saj nisem več najmlajši ..." pravi princ.

In če bo postal kralj, bo seveda njegova 'penzija' spet prestavljena ... Čakalo ga bo namreč ogromno obveznosti. Poglejmo samo kraljico Elizabeto, ki skorajda nima dneva, ko ne bi imela kakšne kraljeve obveznosti. Ali pa bo pač nekaj povsem normalnega, da bodo kralji oziroma kraljice vedno starejši zasedali prestol.

Aktiven do konca

Princ Charles zase pravi, da tudi če ne bi zasedel britanskega prestola, ne bi kar tako šel v pokoj. Oziroma se ne bi umaknil od vseh obveznosti in aktivnega življenja. Princ ima veliko hobijev, ki so že prerasli v prva podjetja. Poglejmo samo njegovo posestvo Highgrove, kjer prideluje bio zelenjavo in jo tudi prodaja.

Pod svojo blagovno znamko prodaja tudi druge izdelke in dobiček gre v humanitarne organizacije. Potem je zanimivo tudi dejstvo, da je velik ljubitelj arhitekture. In čeprav ni arhitekt po izobrazbi, tesno sodeluje z arhitekturno britansko zbornico in ima v njej tudi velik vpliv. Noben monarh ni tako zelo vplival na arhitekturo kot prav Charles.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik