Bodoča prva dama Melania Trump se bo lahko posvetila projektom, ki so ji pri srcu

Bodoča prva dama Melania Trump se bo lahko posvetila projektom, ki so ji pri srcu (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
28. 1. 2017

Le še nekaj dni nas loči od dneva, ko bo na mesto novega ameriškega predsednika stopil Donald Trump, vlogo ameriške prve dame pa bo prevzela Slovenka Melania Trump. Kakšne obveznosti ji nova vloga prinaša, kje in kako bo opravljala svoje delo ter ali bo zanj tudi plačana, vam izdamo v nadaljevanju.

Čeprav bo Donald Trump predsedniške dolžnosti uradno prevzel 20. januarja letos, se bo v Belo hišo, kjer bo živel in delal, preselil sam. Melania se mu bo namreč pridružila šele v poletnih dneh, saj želi, da njun sin Barron najprej zaključi šolsko leto. Zato vsaj do poletja namerava ostati v stanovanju v New Yorku, kjer je družina živela do sedaj. Do takrat bo tudi prva dama na daljavo in bo v Beli hiši le, ko bo to potrebno. Šušlja se, da naj bi del njenih obveznosti do takrat opravljala hčerka njenega moža, Ivanka Trump, ki naj bi si tudi že iskala novo domovanje v Washingtonu.

Kakšne so obveznosti prve dame

Čeprav je funkcija prve dame v ameriški družbi zelo ugledna in tudi vidna, prva dama ZDA v resnici nekih večjih obveznosti in dolžnosti nima. V Beli hiši je predvsem gostiteljica, ki organizira in vodi različne dogodke, slovesnosti in srečanja, obiskuje različne uradne dogodke ter opravlja nekatere državne dolžnosti skupaj z ameriškim predsednikom ali namesto njega. Nekatere prve dame v zgodovini so se ukvarjale tudi z veliko večjimi projekti in delovale tudi kot zelo pomembne svetovalke predsedniku ZDA.

Kaj namerava Melania početi kot prva dama?

Vsaka prva dama ima možnost, da se posveti projektom, ki so ji pri srcu. Michelle Obama se je na primer med drugim posvetila preprečevanju debelosti pri otrocih in mladostnikih. Melania je do sedaj povedala le, da bo bolj tradicionalna prva dama, tako kot sta bili Betty Ford in Jackie Kennedy, ter bo predvsem podpirala svojega moža. A zagotovo bo tako kot tudi do sedaj skrbela za njunega sina Barrona. Med projekti, ki se jim kot prva dama namerava posvetiti, naj bi bilo predvsem preprečevanje kibernetskega ustrahovanja.

Delo bo opravljala v svoji pisarni

Melania bo kot prva dama v Beli hiši imela svojo razkošno opremljeno pisarno. Da bi svoje obveznosti lahko nemoteno in učinkovito opravljala, ji bo v pomoč cela ekipa ljudi, med drugim vodja osebja, osebni tajnik in tudi tiskovni predstavnik.

Za svoje delo ne bo plačana

Morda je bila Melania v preteklosti navajena velikih prihodkov, a kot prva dama se bo kljub obilici dela morala sprijazniti s tem, da plačila ne bo dobila. To dejstvo, da prva dama za svoje delo ne dobi nič, že dlje časa razburja ameriško javnost, ki se jezi, da se s tem kaže neenakost med spoloma, zato bi se morala ta krivica čim prej odpraviti. No, morda se bo ta sprememba zgodila prav med Trumpovim mandatom.

Zagotovo bo modna ikona

Četudi Melania kot prva dama s svojim delom ne bo izstopala, bo to zagotovo počela z izborom svojih oblačil. Lepa Slovenka je namreč nekdanja manekenka, ki preprosto ve, kakšna oblačila si nadeti, da so ta primerna priložnosti ter da je v njih tudi videti dih jemajoče. Zato smo skoraj prepričani, da bo ena od tistih prvih dam, ki bodo pozornost pritegnile s svojim modnim stilom.

T. A.

Priporočamo