Boksar zasluži več kot največji nogometni zvezdnik

2. 7. 2012 | Vir: Lea
Deli

Ugledna finančna revija Forbes je pred nedavnim objavila najnovejšo lestvico (top 101) športnikov, ki so lani največ zaslužili. Pa poglejmo, kdo so največji zaslužkarji med športniki.

Fantje, ki v teh dneh tečejo za žogo na evropskem nogometnem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini, so lahko upravičeno ljubosumni na nekatere druge športnike. Čeprav se ukvarjajo z najpopularnejšim športom na planetu, ki velja za najpomembnejšo postransko zadevo na svetu, so njihovi dohodki v povprečju znatno manjši od vsot, ki jih letno zaslužijo boksarji, igralci golfa, košarkarji in teniški zvezdniki. Več zaslužijo celo tisti nogometaši, ki v Ameriki nogomet igrajo z rokami – ameriški nogomet je v svetu postal pravi hit.

Nogometni maneken

Čeprav na letošnjem evropskem prvenstvu ne igra za angleško izbrano vrsto, čeprav se je 'skril' v ZDA, ki še zdaleč ne slovi kot nogometna dežela, in čeprav je njegova kariera v zatonu, je med žogobrci največ ponovno zaslužil nogometni maneken David Beckham, ki s 46 milijoni dolarjev zaseda osmo mesto Forbesove lestvice.

Takoj za njim, torej na devetem mestu, se je znašel nogometni Apolon Cristiano Ronaldo, čigar bančni račun je bogatejši za 42,5 milijona ameriških zelencev. Portugalec se je po začetnih precej bledih predstavah na evropskem prvenstvu končno 'prebudil' in z dvema zadetkoma navdušil proti Nizozemski, zdaj pa končno lahko zatrdi tudi to, da je 'boljši' od svojega največjega tekmeca, čudežnega Lionela Messija. Ubogi Argentinec je lani namreč zaslužil 'samo' 39 milijonov in se s to vsoto uvrstil na 11. mesto.

Čeprav so zelenice na evropskem prvenstvu izložbe najdražjih nog na svetu, se je poleg Ronalda na Forbesovo lestvico uvrstila le še četverica evropskih nogometašev. Anglež Wayne Rooney se je s 24,3 milijona znašel na 37. mestu, Španec Fernando Torres je v letu 2011 zaslužil 19,6 milijona, kar je bilo dovolj za 68. mesto, Anglež John Terry je s 17,5 milijona zasedel 88. mesto, Steven Gerrad pa je zaslužil pol milijona manj kot Terry, zato mu je pripadlo 97. mesto.

Woods še vedno v vrhu

Med najbogatejšimi nogometaši so še brazilski virtuoz Kaká, ki je z 20,8 milijona zasedel 59. mesto, Argentinec Sergio Agüero, znan tudi kot zet Diega Armanda Maradone, ki je zaslužil 20,1 milijona in se znašel na 65. mestu, ter Yaya Touré. Zadnji, zvezd­nik iz Slonokoščene obale, si je z 19,1 milijona ameriških zelencev priboril 73. mesto.

Prvi na prestižni lestvici najboljših zaslužkarjev med športniki v preteklem letu je boksar Floyd Mayweather mlajši, ki pa ne bo mogel prirediti zabave ob tem uspehu, saj je trenutno v zaporu, kjer bo moral preživeti tri me­sece, ker je pretepel mamo svojih otrok. Floyd je lani zaslužil kar 85 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je zaslužil natanko enkrat več kot največji evropski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo.

Drugo mesto je z zasluženimi 62 milijoni pripadlo prav tako boksarju, Mannyju Pacquiau, tretji pa je 'serijski skakalec čez plot, igralec golfa Tiger Woods, ki se lahko pohvali z 59,4 milijona dolarjev zaslužka v letu 2011. Njegova palica je torej še vedno vredna zlata.

Kaj pa ženske? Najbolje plačana športnica na svetu je Marija Šarapova, številka ena ženskega tenisa. Rusinja, ki jo ljubi slovenski košarkar Saša Vujačić, je lani zaslužila 27,9 milijona ameriških zelencev, kar je bilo dovolj za 26. mesto.