Britanska igralka Emma Thompson ustvarila pravi božični film

5. 1. 2020 | Vir: Story
Deli
Emma Thompson s soprogom Gregom in hčerko Gaio na premieri filma Last Christmas v Londonu. (foto: Splashnews.Com/Splash/Profimedia)
Splashnews.Com/Splash/Profimedia

Emma Thompson je ena od najboljših in najbolj priljubljenih britanskih igralk in tudi scenaristk. Trenutno blesti v filmski uspešnici Last Christmas, ki jo vrtijo tudi v naših kinematografih.

S soprogom Gregom Wisom je Emma Thompson idejo za film dobila po legendarni pesmi pokojnega Georgea Michaela Last Christmas. »Mislim, da je scenarij naletel na tako navdušenje pri režiserju Paulu Feigu in studiu Universal Pictures ravno zato, ker sva ga izpopolnjevala več let. Čas za razvoj je absolutno ključen,« je prepričana igralka. Pred filmom je izšla tudi knjiga, v kateri so različni avtorji, ki v esejih delijo svoje misli o tem, kaj jim pomeni božič. To, da bo film uspeh, ni bilo nikoli vprašanje. Ste vedeli, da je Emma Thompson edina, ki je prejela oskarja tako za igro kot za scenarij. V filmu pa je tudi nov in doslej še neobjavljen material legendarnega dobitnika grammyja, ki je v svoji ikonski karieri prodal več kot 115 milijonov albumov in posnel deset pesmi, ki so zasedle prvo mesto lestvic. Romantično komedijo so snemali v božičnem času v Londonu. Ker je mesto v tem času že tako ali tako lepo okrašeno, so dodali le nekaj lučk in iskric, da je bilo še bolj magično. Da pa so se izognili množicam, ki bi motile potek snemanja, so ustvarjalci večino prizorov na prostem pričeli snemati ob 2. uri zjutraj.

Z Georgeem Michaelom ste se nekoč že pogovarjali o tem, da bi pesem skupine Wham uporabili kot podlago za film. “Bilo je pred sedmimi leti, ko me je producent David Livingstone prosil, naj napišem scenarij, ki bi imel za osnovo pesem Last Christmas. Najprej se mi je zdelo izhodišče prekratko, potem pa sem si rekla, da mora biti druga plat interpretacije besedila. Pogovorila sem z možem, ki je zelo dober pisec, in skupaj sva začela ustvarjati zgodbo. David je bil navdušen, sama pa sem bila žalostna, saj bi si zelo želela, da bi bil George Michael še vedno med nami. No, ko sem govorila z njim, sem takoj začutila, da sva si blizu. Njegova angleško-grška mešanica je bila tako domača. Bil je povsem normalen človek in odličen glasbenik. Vedno je povedal tisto, kar je mislil. A žal je bila slava tista, ki ga je ubila,” pripoveduje igralka in dodaja, da sta se vse popoldne pogovarjala o njuni mladosti. Ko mu je povedala o filmu, je bil navdušen. Med pisanjem scenarija pa je pevec na božični dan leta 2016 umrl. Ustvarjalna ekipa je bila v dvomih, da bi zgodba sploh kdaj lahko zaživela. »George je zgodbo poznal, vendar scenarija ni mogel prebrati,« je povedal Livingstone. »Zdelo se je, da imamo nekaj čarobnega, a nismo vedeli, kako naprej. Dokler ni nekega dne Greg, Emmin soprog, naletel na Davida Austina, Georgeevega prijatelja in menedžerja. David je ponovno oživil projekt. Sestala sva se z Emmo, David nama je zaigral nekaj Georgeevih skladb, ki jih še nihče ni slišal. Bilo je neverjetno vznemirljivo, vsem nam je dalo zagon. Imeli smo odličen scenarij in je nekaj, kar ga bo častilo,« je še povedal.

Film na kratko ...

Kate (Emilia Clarke) v trgovini z božičnimi okraski dela kot prodajalka, svojo službo pa, medtem ko mora biti oblečena v palčico in zvončkljati s škornji, sovraži. Njeno življenje je polno slabih odločitev, hodi na avdicije, za njo je več neuspešnih zmenkov in prav nič ji ne gre po maslu. Ko v njeno življenje vstopi Tom (Henry Golding), se ji življenje obrne na glavo in zdi se preveč dober, da bi bil resničen. In ko se London pripravlja na enega najčudovitejših praznikov v letu - božič, se zdi, da jima bližina ni usojena. A včasih je treba pustiti, da sneg pade, kamor lahko, včasih je treba prisluhniti srcu … in treba je imeti upanje.

Emilia Clarke in Emma Thompson sta v londonskem Covent Gardnu prižgali božične lučke.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ