Britanski dvor ima stroga pravila glede vedenja

Britanski dvor ima stroga pravila glede vedenja (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
28. 1. 2018

Biti član britanske kraljeve družine ni tako zelo preprosto, kot se zdi na prvi pogled, še posebej za nekoga, ki ni rojen na dvoru. Med slednjimi je tudi igralka Meghan Markle, ki se bo kmalu poročila s princem Harryjem.

Pravila, ki jih narekuje kraljevi dvor in verjetno kar kraljica Elizabeta II., so stroga. Kdaj ste nazadnje na primer videli nekoga iz kraljeve družine, da se poljublja v javnosti? Tudi pretirano dotikanje in držanje za roke nekako nista najbolj zaželeni, še posebej na uradnih dogodkih.

Če že govorimo o rokah, pa je zanimivo to, da zaroka med predstavniki modre krvi ni tako preprosta. Ko hoče princ zaprositi za roko svojo izvoljenko, mora za dovoljenje namreč prositi kraljico Elizabeto II., kar je storil tudi princ Harry, preden je pokleknil pred svojo izvoljenko, igralko Meghan Markle. Vest o tem, da sta zaročena, pa je v javnost prišla iz Kensingtonske palače. Nato je par moral stopiti pred fotografe in kamere ter dati prvi uradni intervju po zaroki.

Pravila je treba upoštevati tudi ob praznovanju božiča v kraljičini zasebni rezidenci v Sandringhamu. Vabilo za to dobijo le tisti člani družine, ki so zaročeni ali poročeni. Kraljica tako organizira večerjo za najbližje člane družine, razširjeno kosilo za širšo družino pa organizira že prej v Buckinghamski palači. Na božič ožja družina skupaj odide v cerkev, pred njo pa jih pričaka veliko oboževalcev, a ob tem ne boste opazili snemanja selfijev, saj ti niso zaželeni. Redko boste videli namreč koga iz kraljeve družine, da bo obstal v množici in s kom posnel selfi. Kraljica meni, da to ni vljudno. Sicer pa ni dovoljeno niti dajanje avtogramov. Pravzaprav je to prepovedano, zato jih člani kraljeve družine nikoli ne dajejo. To je eno od strogih pravil, da bi se izognili ponarejanju.

Ne smemo pozabiti niti na poklon. Če moški sreča kraljico Elizabeto II., se mora prikloniti, čeprav je član kraljeve družine, ženska pa se lahko le malce prikloni, tako da pokrči kolena, kar stori kot znak spoštovanja. So pa pravila, ki niso napisana, a se nekako upoštevajo. Ni na primer primerno sedeti s prekrižanimi nogami; te je pač treba le držati skupaj in postrani. Lahko se prekrižajo le pri gležnjih.

Stroga pravila britanskega kraljevega  dvora

Ste že videli kdaj kakšnega člana kraljeve družine pri pitju čaja? To se zgodi zelo redko, pa čeprav se po britansko kar strogo držijo ure, namenjene srebanju te priljubljene pijače. Če pa ga že pijejo javno, potem skodelico držijo tako, da s palcem in kazalcem primejo njen ročaj povsem pri vrhu in pijejo vedno z istega mesta. Tako ženske s šminko ne umažejo celotnega roba skodelice.

Zaželeno je, da člani kraljeve družine z letalom potujejo ločeno, vsaj princ William pa se tega ne drži tako strogo in vedno leti s svojo ženo Kate in otrokoma, če grejo kam skupaj. Seveda mora tudi za to kraljica dati posebno dovoljenje.

Zanimivo pa je, da imajo na potovanjih vedno s seboj črno obleko, če ravno takrat umre kdo iz kraljeve družine. Tako imajo primerno obleko vedno s seboj. Ko je leta 1952 umrl oče kraljice Elizabete II., kralj George, je bila z možem, princem Philipom, na safariju v Keniji. In ker ni imela s seboj črne obleke, je morala čakati, da jo prinesejo, preden je stopila pred javnost. Ne nazadnje pa je ena od stvari, ki se je morajo člani kraljeve družine držati, ta, da ne smejo javno izražati svojih političnih prepričanj. Tudi na volitve ne hodijo, saj se parlamentu to ne zdi primerno, saj mora biti kot vrhovni poglavar države kraljeva družina nevtralna in ne sme stopiti na nobeno stran.

Foto: Profimedia