Britanski princ Philip praznuje 97. rojstni dan

Britanski princ Philip praznuje 97. rojstni dan (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
10. 6. 2018

Britanski princ Philip, ki se od lanskoletne upokojitve vse redkeje pojavlja v javnosti, daleč od oči javnosti praznuje tudi 97. rojstni dan. Na svoji pogosto nenavadni življenjski poti je lani novembra s soprogo kraljico Elizabeto II. obeležil 70. obletnico poroke.

Philip se je leta 1921 rodil na otoku Krf kot član grške kraljeve družine. Bil je najmlajši in edini sin izmed petih otrok. Po številnih tako političnih kot družinskih pretresih - družino so izgnali iz države, oče je odšel svojo pot, mati pa je psihično zbolela - je Philip že mlad pristal v Veliki Britaniji, kjer si je ustvaril kariero v kraljevi mornarici.

Prav v Angliji je spoznal ljubezen svojega življenja - Elizabeto oz. Lilibeth, ki naj bi se že kot 13-letnica zagledala v postavnega kadeta. Novembra lani je par praznoval 70. obletnico poroke.

Svojo poklicno pot v mornarici je Philip svoji soprogi na ljubo obesil na klin, biti soprog kraljice pa za ponosnega človeka, kot je Philip, po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zagotovo ni bilo enostavno - med drugim se je od njega pričakovalo, da je vedno hodil nekaj korakov za soprogo.

A vse to se je lani končalo, saj se je Philip upokojil in se odtlej le redko pojavlja v javnosti. Svojo 92-letno soprogo spremlja na javne dogodke, ko se sam tako odloči in se počuti dovolj krepkega. Tudi današnji rojstni dan bo glede na navedbe Buckinghamske palače preživel zasebno.

Ko mu je zdravje še dopuščalo, je imel Philip rad lov, dirke s konjsko vprego in polo, bil je strasten pilot in vseskozi zdrav. V zadnjih letih pa so se nanj zgrnile številne zdravstvene težave, med drugim težave s srcem, vnetje mehurja, nedavno pa je dobil tudi nov kolk.

Nazadnje se je javnega dogodka udeležil minuli mesec, ko je bil v cerkvi na gradu Windsor med gosti poroke svojega vnuka, princa Harryja in Američanke Meghan Markle.