Vse, kar vas je zanimalo o Britney Spears: "Zaslužim si svoje življenje!"

Britney Spears v videu za pesem Baby One More Time. <br />S to pesmijo se je izstrelila med zvezde. (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
2. 1. 2022

Britney Spears, svetovno znana pop ikona in idol številnih mladih deklet, že skoraj polovico kariere ni imela popolnega nadzora nad svojim življenjem. V rosnih letih je bila potisnjena v medijski svet in njena priljubljenost na svetovni glasbeni sceni je neverjetno hitro rasla.

Tako hitro, kot je rasla njena priljubljenost, tako hitro je tudi zapadla v temne plati slave. Pred približno 15 leti je imela Britney (39) več javnih živčnih zlomov. V tistem času je bila opažena, da je s svojim sinom Seanom v naročju vozila terenca, pri tem pa sploh ni bila privezana z varnostnim pasom.

Najbolj znan dogodek je tisti, ko si je leta 2007 popolnoma obrila glavo. Leta 2008 se je večkrat neuspešno odpravila na rehabilitacijo in dvakrat je bila napotena v psihiatrično bolnišnico. To burno obdobje je pripeljalo do zloglasnega očetovega zakonitega skrbništva, ki ga je odobrilo sodišče, veljati pa je začelo konec leta 2008.

britney spears

Kaj pravzaprav je zakonito skrbništvo?

Njen oče Jamie Spears je po Britneyjinem drugem psihiatričnem zadržanju zaprosil za njeno začasno zakonito skrbništvo. Dodeljuje se tistim, ki niso sposobni sprejemati odločitev, na primer osebam z motnjami v duševnem razvoju in tistim z demenco. To je pomenilo, da Britney nima nadzora nad finančnimi ali osebnimi odločitvami. To pooblastilo sta prejela njen oče Jamie Spears in njen odvetnik Andrew Wallet. Jamie Spears je dobil nadzor nad njenim premoženjem in zdravjem, ki vključuje vse, od pogajanj o poslovnih priložnostih do omejevanja obiskovalcev.

Odvetnik Wallet pa je bil dodeljen za pomoč pri upravljanju njenega finančnega premoženja. Zakonito skrbništvo ni namenjeno le temu, da bi preprečili sprejemanje slabih finančnih in poslovnih odločitev, temveč tudi temu, da bi zaščitili Britney pred ljudmi, ki bi imeli nanjo slab vpliv. To se sliši zelo skrbno, očetova skrb za hčer je delovala brezmejno, vendar so se kmalu pokazale tudi temne te pretirane skrbi.

V letih pod zakonitim skrbništvom je Britney izdala tri albume, imela uspešne nastope v Las Vegasu in nastopila na številnih televizijskih oddajah, med drugim tudi kot sodnica pri ameriški oddaji X Factor.

britney spears

Nekateri oboževalci menijo, da je Britney pod popolnim nadzorom. Tako so z gibanjem #FreeBritney leta 2019 na socialnih omrežjih pritegnili pozornost in začeli ozaveščati o njeni situaciji. Prepričani so, da Britney pošilja skrivna sporočila svojim oboževalcem in jih prosi za pomoč. Britney je precej aktivna na socialnih omrežjih, in prav to jih je spodbudilo, da temeljito pregledajo prav vsako njeno objavo. Enotni so si, da si želi izstopiti iz zakonitega skrbništva. Pevka ni nikoli komentirala te bitke ali gibanja oboževalcev #FreeBritney. Aprila 2019 je z objavo na Instagramu odgovorila svojim oboževalcem, ki jih je skrbelo za njeno dobro počutje, in jim s tem sporočila, da jih sliši.

Njeno življenje je prvič prišlo v medije februarja 2021, ko je izšel dokumentarec New York Timesa o njenem življenju. Prikazuje vzpone in padce pop zvezde ter njen medijski izbruh. To je vzbudilo množično zanimanje javnosti za njeno zakonsko skrbništvo. Vse to je spodbudilo Britney, da je javno spregovorila na sodišču junija 2021. Sodnika je v čustvenem 20-minutnem govoru prosila, naj prekine zakonito skrbništvo brez ocenitve, češ da ji to dela več škode kot koristi. Povedala je tudi, da je bila drogirana, prisiljena nastopati proti svoji volji in preprečili so ji, da bi imela več otrok. Prisilili so jo k uporabi kontracepcije. Rekla je, da ne bo nikoli več nastopala, če bo njen oče še vedno imel nadzor nad njeno kariero, in uradno je zahtevala, da ga zamenjajo kot njenega skrbnika. ”Zaslužim si življenje,” je dejala.

Britney se je julija tega leta ponovno obrnila na sodišče in vložila tožbo proti očetu. Obtožila ga je zlorabe zakonitega skrbništva, kar pomeni finančno izkoriščanje in pretirano omejitev življenja.

Jamie Spears (69) je izjavil, da je pripravljen odstopiti kot skrbnik svoje hčerke, “ko bo pravi čas”. Zavezuje pa se tudi, da bo sodeloval pri “urejenem prehodu”. Pozneje je prosil sodišče, da bi morali dati Britney priložnost, da sama upravlja svoje zadeve oziroma življenje. Septembra 2021 so očeta odstranili kot skrbnika, kar pomeni, da so mu pravno odvzeli dovoljenje za nadzor nad življenjem hčerke. Njegovo vlogo ja začasno sprejel John Zabel.

Britney Spears je svojim oboževalcem na socialnem omrežju sporočila, da tudi če se trenutno dogajajo v njenem življenju velike spremembe, se bo poskusila osredotočiti na zdravljenje in celjenje ran. Zahvalila se je vsem za podporo in vesela je, da si lahko vzame trenutek, da v miru zadiha.

Britney Spears je s svojim fantom, Samom Asgharijem (27), oznanila zaroko z burno objavo, na kateri je prikazan diamantni prstan z vgravirano besedo 'levinja', in to le nekaj dni po tem, ko je vložila zahtevo za odpravo sodnega zakonitega skrbništva. Sam Asghari je igralec in osebni trener, ki ga je spoznala na snemanju svojega glasbenega videa leta 2016. Junija je na sodišču povedala, da se s Samom želi poročiti in ustvariti družino, vendar ji ni bilo dovoljeno odstraniti IUD (maternični vložek z bakrom, ki preprečuje gibanje semenčicam, in tako ne pridejo do maternice, jajčnikom pa ne preprečuje mesečne tvorbe jajčec) zaradi zakonitega skrbništva. Pravno se Britney lahko poroči, vendar ga mora zakoniti skrbnik odobriti kot pri vseh drugih pomembnih življenjskih odločitvah.

Britney Spears

Britney je bila v preteklosti poročena s plesalcem Kevinom Federlinom (43), s katerim imata skupno skrbništvo nad dvema sinovoma, Seanom (16) in Jayednom Jamesom (15). Leta 2004 je bila na kratko poročena s prijateljem iz otroštva Jasonom Alexandrom, vendar je zakon po 55 urah tudi razpadel.

V pričakovanju naslednjega zaslišanja je njen odvetnik Rosengart povedal, da je osredotočen na prenehanje celotnega skrbništva in preučevanje kršitev Jamieja Spearsa in drugih vpletenih. Lahko bi rekli, da je njena zgodba z očetom šele na začetku konca. Pot do zmage in svobode bo še dolga, vendar se življenju pop zvezdnice že nasmiha žarek upanja in optimizma.

Napisala: Maja Drnovšek // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story