Bruce Willis ni edini, bolezen je udarila še po drugih igralcih - nihče ni imun!

Bruce Willis ni edini, bolezen je udarila še po drugih igralcih - nihče ni imun! (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
29. 5. 2022

Ameriški zvezdnik Bruce Willis se pri svojih 67 letih poslavlja od velikih platen in malih zaslonov. Razlog za igralčevo upokojitev je afazija, to je bolezen, ki prizadene govor ter komunikacijske in kognitivne sposobnosti.

Afazija prizadene sposobnost govora, pisanja in razumevanja. To zdravstveno stanje je običajno posledica drugih težav. Pogosto se razvije pri posameznikih, ki so utrpeli možgansko kap ali poškodbe glave. Na razvoj bolezni lahko vplivajo tudi možganski tumor ali druge bolezni.

Obolela oseba bo imela najverjetneje težave z iskanjem in zamenjavo besed, začela bo govoriti v stavkih, ki jih bo zelo težko ali morda celo nemogoče razumeti. Možnosti zdravljenja so za zdaj še zelo omejene. Z jezikovno in govorno rehabilitacijo poskušajo bolnikom obnoviti izgubljene sposobnosti jezika, da bi lahko čim bolj nadomestili nekdanji način komunikacije.

Z zahrbtno boleznijo sta se v preteklosti srečali tudi igralki Sharon Stone, ki ji je afazija načela predvsem sposobnost branja (64), in Emilia Clarke (35), ki se po krvavitvi možganov, ki jo je doživela leta 2019, ni spomnila niti lastnega imena. “Neumne besede so se mi valile iz ust in padla sem v slepo paniko. Še nikoli nisem doživela takšnega strahu – občutka, da se približuje poguba,” je lani odkrito spregovorila za ameriški The New Yorker.

Zvezdnici se nista predali, temveč sta se pogumno spopadli s hudo boleznijo. Sharon je danes goreča zagovornica ozaveščanja o možganski kapi in njenih posledicah, prireja tudi dogodke in zbira denar za iniciativo Women's Brain Health Initiative. Njeno okrevanje je bilo celo tako uspešno, da se je ponovno pojavila na malih zaslonih, med drugim v HBO-jevi nadaljevanki Mozaik leta 2017. Emilio pa je njena izkušnja vodila v ustanovitev dobrodelne organizacije Same you, ki si prizadeva omogočiti rehabilitacijo mladim ljudem, ki so utrpeli možganske poškodbe ali kapi. Cilj dobrodelne organizacije je tudi financiranje raziskav za inovativne terapije in ozaveščanje o razširjenosti možganskih poškodb.

Ko je Bruce izvedel za diagnozo, je bil v Los Angelesu, kjer mu podporo ponujajo njegova družina, soproga Emma Hemming Willis (43) ter dve hčerki, Mabel (9) in Evelyn (7). Tam so tudi njegova bivša žena Demi Moore (59) in njune tri hčerke: Rumer (32), Scout (29) in Tallulah (26), ki mu prav tako stojijo ob strani. To je izredno zahteven čas za našo družino in izjemno cenimo vašo ljubezen, sočutje in podporo,” so za javnost povedale v izjavi na Instagramu.

Zvezdnika so si ljubitelji akcijskih filmov najbolj zapomnili po seriji Umri pokončno. V svoji bogati karieri se je pojavil tudi v številnih filmskih uspešnicah, kot so Šund, Mesto greha, 5. element, Šesti čut in številne druge. Za svoje igralsko ustvarjanje je prejel tudi zlati globus in dva televizijska emmyja.

Besedilo: Kaja Čelan // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story