Bruno Serato: Kuha srečo za ameriške otroke

Bruno Serato: Kuha srečo za ameriške otroke (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2016

Petinpetdesetletni Italijan Bruno Serato, ki že dolga leta živi v Los Angelesu, je bil leta 2011 na ameriški televiziji CNN izbran med 10 največjih herojev ZDA. Zakaj? Ker vsak dan skuha kosilo za dva tisoč otrok iz revnih družin.

Kako se je vse skupaj začelo? Tako kot se v Italiji največkrat zgodi – pobudo je pred več kot desetimi leti dala Brunova mama Caterina, ki si je med obiskom sina v Ameriki zaželela, da ne gre noben otrok v posteljo lačen.

"V Los Angelesu imam dobro in cenjeno restavracijo, ki seveda slovi po dobri italijanski hrani. Med njenim obiskom sem en dan kuhal za revne otroke, ki živijo v motelih. To so zares revne družine, otroci so bolj ali manj prepuščeni sami sebi in velikokrat lačni. Moja mama se je vse življenje trudila, da otroci nismo bili lačni, zato jo je zelo ganilo, koliko lačnih otrok je v bogati Ameriki. Tako mi je rekla: 'Bruno, skuhaj tem otrokom dostojen obrok.' Testenine z mesom in paradižnikom imajo radi vsi otroci na svetu in tako se je začelo. Prvič sem skuhal 70 obrokov, več sto in zdaj jih vsak dan skuhamo več kot dva tisoč. Na krožniku so vsak dan testenine z nečim dobrim in zdravim," je povedal simpatični Bruno, ki se je v italijanski Parmi udeležil svetovnega prvenstva v kuhanju testenin. No, je pa vse skupaj še razširil in k akciji kuhanja za revne otroke pritegnil še druge restavracije iz okrožja Orange County, tako da lahko zdaj najrevnejši malčki uživajo v dobrotah, ki jih zanje kuhajo najboljše restavracije iz Kalifornije.

Dobra stvar se širi

A tovrstni model se je preselil tudi v druga mesta, v Chicago, New York ..., in vse to zahvaljujoč tudi Barilli, ki je v Brooklynu odprla restavracijo, v kateri vsak dan jé 250 otrok. Serato je v Parmi povedal, da se bo akcija začela tudi v Italiji. Njihov moto je, da lahko s testeninami nasitijo svet.

"Vsak dan skuhamo najmanj 60 kg testenin in 40 litrov paradižnikove omake za dva tisoč otrok. To je veliko, zato so bili res veseli, ko nam je na pomoč priskočila Barilla. Eden od vodilnih me je nekega dne poklical iz Italije in me vprašal, ali nam lahko brezplačno dostavljajo testenine. To se mi je zdela zares lepa poteza."

BRUNO SERATO

V Ameriko je emigriral, ko je bil star 25 let, prve dolarje pa je zaslužil kot pomivalec posode v eni od kalifornijskih restavracij v Anaheimu. Danes je lastnik in šef znane restavracije White House v Anaheimu, kamor radi zahajajo politiki, zvezdniki in rokerji. Kljub uspehu ni pozabil na manj srečne od sebe, zato vsak dan s pomočniki kuha testenine tudi za dva tisoč lačnih in revnih otrok.

Priporočamo