Celine Dion: Skozi delo ohranja spomin na pokojnega moža

Celine Dion: Skozi delo ohranja spomin na pokojnega moža (foto: profimedia) profimedia
Vir: Lady
21. 7. 2017

Celine je bila rojena z angelskim glasom, ki ga je na srečo opazil glasbeni menedžer Rene Angelil, ter ji pomagal na poti do zvezd. Prav on je bil tudi edina in največja ljubezen njenega življenja, s katerim se je poročila in si ustvarila družino. Žal je Rene lani zaradi raka na grlu preminil, kar je pevko zelo prizadelo, a se je odločila, da svojo glasbeno pot nadaljuje in tako skozi svoje delo ohranja spomin nanj.

Celine je bila rojena v Charlemagnu v Quebecu v Kanadi mami Therese in očetu Adhemarju Dionu kot najmlajša izmed 14 otrok. Čeprav so bili revni, so bili srečni, saj so imeli drug drugega. Preživljali so se z glasbo, saj sta starša ustanovila skupino Dion family, s katero so nastopali po Kanadi. Pozneje pa pred obiskovalci domačega lokala La Vieux Baril, kjer je kot petletna deklica prvič nastopila tudi Celine.

Že takrat je bilo jasno, da je dekle zelo nadarjeno ter da brez treme nastopa pred ljudmi. Sama pa je že takrat vedela, da je vse, kar si želi v življenju, le peti, zato se je ves čas trudila, da bi se prebila v ospredje. S pesmijo Ce n'était qu'un rêve (Bile so samo sanje), ki jo je pri rosnih 12 letih napisala skupaj z mamo in bratom Michaelom, ji je to tudi uspelo. Michael je namreč posnetek poslal glasbenemu menedžerju Reneju Angelilu, ki ga je glas mlade pevke popolnoma očaral, zato se je takoj ponudil, da bo njen menedžer, in pot k zvezdam se je lahko začela.

Evrovizija ji je odprla vrata v svet

Rene Angelil je bil tako zelo prepričan, da je Celine nova glasbena zvezda, da je vanjo vložil ves denar, ki ga je imel. Za snemanje njenega debitanskega albuma La Voix du bon Dieu (Glas boga) je pod hipoteko dal celo lastno hišo. Na srečo se mu je naložba obrestovala, saj je album postal hit, Celine pa prav hitro zatem velika zvezda v Kanadi. Prvemu albumu je sledilo še devet drugih, zelo uspešnih albumov v francoskem jeziku, s katerimi je osvojila tudi veliko nagrad, med drugim kanadskega grammyja – nagrado juno.

V Evropi pa smo jo prvič spoznali leta 1988 na tekmovanju za Eurosong v Dublinu na Irskem, kjer je s pesmijo Ne partez pas sans moi zastopala Švico in zmagala. To ji je prineslo še večjo prepoznavnost ter pozornost svetovne javnosti, zato sta se z Angelilom odločila, da je čas, da napadeta še ameriški trg. Po tem, ko se je Celine izpilila v angleščini, je v sodelovanju z izjemnim tekstopiscem in glasbenikom Davidom Fosterjem posnela album v angleškem jeziku Unison (1990), ki se je prodal v več kot milijon izvodih. Najbolj uspešen singel z njega je bila pesem Where Does My Heart Beat Now.

Sicer pa se je na svetovni sceni pevka utrdila s pesmijo Beauty and the beast za istoimenski film, ki jo je zapela v duetu s pevcem Peabom Bryson. Zanjo pa si je prislužila tako oskarja za najboljšo pesem kot tudi grammyja za najboljšo pop izvedbo dua ali skupine. Do danes je Celine posnela skupno 26 studijskih albumov, od tega 11 v angleškem jeziku, prodala pa je več kot 200 milijonov albumov. Med najbolj uspešnimi so zagotovo bili The Colour of my love (1993), Falling into you (1996) in Let's Talk About Love (1997) ter A New Day Has Come (2002) in Taking Chances (2007). Še več pa je bilo odličnih pesmi, ki si jih prepevamo še danes, kot so: The Power of Love, Because you Loved Me, My Heart Will Go on ter I'm your angel.

Rene je bil ljubezen njenega življenja

Celine je imela v življenju le eno veliko ljubezen – Reneja Angelila, ki ga je spoznala pri rosnih 12 letih, ko je on prevzel vlogo njenega menedžerja. Svoje romantično razmerje naj bi par začel šele po tem, ko se je Angelil leta 1980 ločil od svoje druge žene. Dobrih deset let pozneje sta se zaročila, leta 1994 pa poročila v baziliki Notre Dame v Montrealu. Oba sta si zelo želela ustvariti družino, vendar jima to nikakor ni uspelo po naravni poti, zato si je Celin svojo željo pomagala uresničiti z umetno oploditvijo.

25. januarja 2001 je tako prvič postala mamica dečku Rene-Charlesu, 23. 10. 2010 pa dvojčkom Eddyju in Nelsonu. Žal pa je družinsko srečo leta 2015 skazila novica, da je Rene spet zbolel za rakom na grlu, ki so mu ga prvič diagnosticirali in tudi ozdravili leta 1999. Pevka se je takrat odločila, da poskuša čim več časa preživeti z njim in z otroki, zato je svojo kariero postavila na stranski tir. Žal pa je le dobro leto pozneje, januarja 2016, Rene bitko z rakom izgubil.

Celine je njegova smrt popolnoma pretresla, zato se je za nekaj časa umaknila v zasebnost. Le nekaj tednov za tem pa se je vrnila še močnejša in pripravljena na nove izzive. Začela je nastopati in ustvarjati novo glasbo, možu pa je posvetila pesem Recovering, ki jo je zanjo napisala pevka Pink. Oktobra istega leta pa je izdala tudi svoj album Encore un soir v francoskem jeziku, ki se je prodal v več kot milijon izvodih.

Tina Ambrožič