Charles že 50 let valižanski princ

Charles že 50 let valižanski princ (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
1. 7. 2019

Britanski princ Charles je danes obeležil 50 let od tega, ko mu je njegova mama, kraljica Elizabeta II. podelila uradni naziv valižanski princ in ga imenovala za prestolonaslednika. Britanska kraljeva družina za danes ne načrtuje slovesnosti ob obletnici najstarejšega sina Elizabete II., saj so to obeležili že marca.

Ob okrogli obletnici so pri uradni rezidenci princa Charlesa Clarence House pripravili izbor fotografij princa in kako je povezan z Walesom ter 50 dejstev o prestolonasledniku. Med drugim so zapisali, da njegove nogavice izdeluje valižansko podjetje Corgi, ki tudi prodaja linijo nogavic posvečeno princu.

Že od 14. stoletja dalje se moškim prestolonaslednikom običajno podeli naziv valižanski princ. Kralj Edvard I. je za prvega valižanskega princa v začetku 14. stoletja imenoval svojega sina, kasneje Edvarda II., ki se je rodil v Walesu.

70-letni Charles je postal valižanski princ leta 1958, ko je bil star devet let, uradno pa je ta naziv prejel na slovesnosti pred 50 leti. Je 21. valižanski princ in prvi od leta 1936. Še nihče pred njim ni ta naziv držal tako dolgo časa.

Značke: princ Charles

Priporočamo