Charlie Puth je vedel, da je dober - in to dokazal!

Charlie Puth je vedel, da je dober - in to dokazal! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
13. 12. 2017

Charlieja Putha so zaradi njegove velike ljubezni do glasbe velikokrat zbadali. Zdaj si pravi ti nesramneži želijo njegov avtogram.

Imena glasbenih zgoščenk so navadno precej nejasna, a Charliejev debitantski album, ki v originalu nosi ime Nine Track Mind ali slovensko Devet poti uma, predstavlja vse, kar bi morali vedeti o njem. Pravijo, da njegov um deluje po drugačnem principu. Je popolnoma osredotočen na glasbo. Rodil se je v majhnem mestecu Rumson v New Jerseyju.

"Rumson je bilo precej poslovno naravnano obalno mesto, približno 15 milj oddaljeno od Wall Streeta. Je zelo redko naseljeno in ima le sedem tisoč prebivalcev," pripoveduje. Od tam ne prihaja veliko glasbenikov, vendar je tistim, ki so odraščali tam, to nekako usojeno. Bruce Springsteen je domačin, prav tako Bon Jovi. "Smo nekakšna srečna trojica, ki jim je uspelo," se pošali Puth. Med odraščanjem je bila njegova mama Debra, sicer glasbena učiteljica, prva MTV-jeva piska scenarijev za voditelje, pisala je celo reklame za televizijski gigant HBO. A se je v zameno za dobro službo in dober zaslužek raje v celoti posvetila Charliejevemu odraščanju in pustila službo.

Njegov oče Charles je bil gradbeni delavec in nepremičninski agent, imel pa je še mlajša sorojenca, dvojčka Stephena in Mikaelo. Bili so revni, a srečni, se spominja - starša sta predvsem stremela k temu, da bi ostal preprost in ohranil vrednote, ne glede na uspehe, ki so sledili. "Kadar sva z očetom obiskala avtopralnico, je vedno rad priskočil na pomoč študentom, ki so čistili stekla. Empatije sem se naučil od njega in mame." Z mamo sta kmalu našla skupni imenovalec - glasbo. Z njim je delila navdušenje nad pop kulturo ter predvsem džezom in ga naučila igrati klavir. Šola ga ni zanimala, v glasbi pa je blestel. Pri dvanajstih je odkril svoj skriti talent. "Hodil sem v katoliško šolo in vsako nedeljo sem na mašah znova in znova poslušal enako glasbo, enake gospele in enake himne," začne zanimivo pripoved.

Mimogrede, njegova mama je bila Judinja. Neko sredo župnika ni bilo: "Najverjetneje je pregloboko pogledal v kozarec. Poznal sem vsako pesem, zato sem odšel gor in odigral vse iz spomina. Še zdaj se ne spomnim, zakaj natančno sem to storil, vendar sem pozneje nekje prebral, da v sebi nosim dar, ki ga ima le 0,5 odstotka ljudi. Lahko slišim note, si jih nemudoma zapomnim in odigram." Toda kljub temu - ali morda prav zaradi tega - so ga vrstniki v šoli vse prej kot spoštovali. Bil je žrtev vsakodnevnega zbadanja. "Večinoma je šlo za verbalno nasilje.

Deležen sem bil zbadljivk, tudi prepričevanja, da mi v glasbeni industriji nikoli ne bo uspelo. A nisem jih poslušal. Vedel sem, da sem dober," je prepričan. "Združili so se proti meni, me zvabili v kakšen zakoten kotiček in obračunavali z mano," pove v istem dihu kot to, da so ravno ti sebični prestopniki danes njegovi veliki oboževalci. Po končani gimnaziji je vpisal študij klasične in jazz glasbe v New Yorku, dokler ni prejel štipendije in se prešolal na priznano glasbeno šolo Berklee. Prebival je v študentskem naselju in si s prijaznim študentom delil sobo, v kateri je nekoč že prebival glasbenik John Mayer. Tam je posnel svojo znamenito predelavo Adeline uspešnice Someone like you, ki ga je po čudežnem naključju slišala kraljica pogovornih šovov Ellen DeGeneres.

Vedel je, da je dober!

Povabila ga je v svojo oddajo in mu ponudila šestmesečno pogodbo. Od tam je šlo vse kot po maslu: "Ellen vedno pravim, da je prav ona zaslužna za moj uspeh. Je fantastična ženska in hkrati poslovna oseba. Je zabavna, vendar za kamerami ne želiš narediti ničesar, kar bi jo lahko ujezilo." Pogodba pa je imela grenak priokus. Tisti dan, ko je podpisal pogodbo z Ellen, ga je doletela tragična novica: dober prijatelj je preminil v avtomobilski nesreči.

Dogodek je pozneje postal navdih za vsem dobro znano skladbo See You Again, posvečeno prav tako v avtomobilski nesreči preminulemu igralcu Paulu Walkerju, sicer zvezdniku franšize Hitri in drzni. Pesem je pristala tudi na zgoščenki z glasbo iz filma. In to, kako lahko brez težav in tistega klišejskega trpljenja glasbenikov ustvari uspešnico, ki jo posluša ves svet, Charlieja tudi odlikuje. Po končanem Berkleeju je podpisal novo pogodbo s producentskim gigantom in kupil letalsko vozovnico za Los Angeles. Prvi dan je napisal svetovno uspešnico Marvin Gaye, ki jo prepeva v duetu z Meghan Trainor. Očitno je, da je Charlie končno na pravem kraju ob pravem času.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story49/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 49/2017

Story 49/2017, od 30. 11. 2017