Cindy Crawford & Kaia Gerber: Cindy in njena mlajša različica

Cindy Crawford & Kaia Gerber: Cindy in njena mlajša različica (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2016

Podobnost med njima je skorajda kičasta. Kostanjeve oči in košate temne obrvi, žareč nasmešek in postava z naslovnice dokazujejo, da pregovor Jabolko ne pade daleč od drevesa še kako močno drži.

Ni presenečenje, da je kljub rosnim 14 letom Kaia Gerber že globoko zasidrana v modnem svetu. Če je tvoja mama nekdanji supermodel Cindy Crawford, se stvari pač ne morejo obrniti drugače. V Cindyjini omari se skriva nešteto dizajnerskih kosov, nestrpno čakajočih na priložnost, da si jih nadene njena mlajša različica. Med drugim celo Chanellova omejena izdaja. A dokler ne bo napočila priložnost, Kaia najstniški različici revije Vogue brez dlake na jeziku priznava, da jo vestno pregledovanje mamine omare neizbežna zabava: "Pogosto jo vprašam, ali si lahko kaj izposodim, na koncu pa stvari pristanejo v moji omari za vedno."

Najljubši kos? Cindyjina usnjena jakna. Radi se poigravata s fetišem na usnje in rokovskim pridihom, no, nasploh ju hollywoodski paparaci kar pogosto šklocnejo z ujemajočimi se oblačili. "Mama se vedno čudi, zakaj izginjajo njene stvari," pove Kaia. Le kdo bi ji zameril – od prve kampanje (takrat je štela rosnih 10 let), ko sta ji  vrata v modno industrijo odprla giganta Young Versace in  Alexander Wang, hodi po stopinjah mame in očeta.

Nekoč manekena in lastnika klubov, zdaj poslovneža Randeja Gerberja, je kraljica modnih pist spoznala pred 18 leti. Nekaj let starejšemu srečnežu je usodni da dahnila leta 1998, kmalu po ločitvi od igralca Richarda Gera. Postal je prvi spremljevalec, s katerim se je razmerje razvilo iz prijateljstva. Zakonca, ki letos praznujeta častitljivo 18. obletnico, želita otrokoma le srečo in to, da počneta, kar si želita. Strah pred neuspehom je za podmladek popolnoma odveč. Cindy je prepričana, da lahko da Kaii dober nasvet predvsem glede poziranja:

"Pravi mi, da mora izraz na obrazu vedno nositi zgodbo, izkušnje pa bodo moj videz spreminjale  iz praznega v globok izraz," pove najstnica. Sta najboljši prijateljici, ki si delita izkušnje in lepotne skrivnosti. Kot je urejanje obrvi, na primer. V urah lepotičenja pred domačim ogledalom Kaia to spretnost prepusti kar mami, saj bi drugače ostala brez njih – obožuje polne in ne do zadnje podrobnosti urejene. No, seveda pa se skupaj najraje prepustita pravim mojstrom, ki vedo, kako se stvarem streže. Z ekskluzivnim družinskim portretom iz Malibuja, kjer sicer kraljuje rezidenca Crawfordovih, sta krasili aprilsko naslovnico revije Vogue Paris. Sodelovali sta tudi v ameriški različici in pripravili modni editorial nekdanje urednice Voguea Carine Roitfeld ... In ker zlobni jeziki še vedno pripisujejo velik del Kajinega uspeha zgolj prepoznavnosti njene mame, sta se odločili, da bodo to njuna prva in zadnja skupna snemanja. Kaia se mora osamosvojiti in v industriji postati samostojno dekle. Ima pa po maminih zaslugah krog prijateljev, ki so za številne navadne najstnice po svetu le obrazi na posterju na steni: Caro Delevigne, Taylor Swift in Harryja Stylesa.

TEŽKO OTROŠTVO IN PLAYBOYEVA PONUDBA

Motili bi se s prepričanjem, da je bilo idilično življenje manekenke že od nekdaj postlano z rožicami. Z rojstnim imenom Cynthia Ann Crawford se je leta 1966 rodila v družino dveh sester in brata v Illinoisu, kjer še zdaj prebiva mama Jennifer. Težko obdobje je nastopilo kmalu po smrti štiriletnega brata Jeffreyja, preminulega zaradi levkemije: "Oče je takrat imel afero in zakon postavil pred ločitev, z mamo pa sva se takrat začeli zbliževati. Nesreča ji ni vzela radosti, njena duša je ostala svetla."

Mama ji je dala vzorec, po katerem poskuša vzgajati tudi svojo družino, še pove Cindy. Illinois je v letu 1986, ko je njena manekenska kariera doživljala vzpon, zamenjala za New York – devet let pozneje jo je Forbes razglasil za najbolje plačano manekenko na svetu, ponudbe so seveda prihajale z vseh strani. Tudi Playboyeva: "Moška revija je želela, da poziram gola. Vendar to ni bilo zame, bilo me je strah poziranja, ekstravagance, drog in italijanskih šarmerjev. Izogibala sem se zabav in raje ostala doma z dobro knjigo v roki. Nikoli nisem bila žurerka."