Cynthia Nixon: Sem ženska, zaljubljena v drugo žensko

Cynthia Nixon: Sem ženska, zaljubljena v drugo žensko (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
6. 5. 2018

Igralka, ki je šest let upodabljala Mirando Hobbes v priljubljeni ameriški seriji Seks v mestu, je napovedala, da bo jeseni kandidirala za guvernerko zvezdne države New York.

Dvainpetdeset letna filmska in televizijska zvezdnica ter mati treh otrok si želi spremeniti politični vrh v New Yorku, kjer trenutno kraljujejo ljudje, ki jim je mar zgolj za svojo moč in denar, meni Cynthia Nixon. To odločitev je javnosti sporočila v videoposnetku, ki ga je objavila na družbenem omrežju Twitter.

Cynthia Ellen Nixon se je rodila 9. aprila 1966 v New Yorku in tem velemestu, v enosobnem stanovanju tudi odraščala skupaj s svojo materjo. Njena starša, igralka in radijski novinar, sta se, ko je bilo Cynthii šest let, namreč ločila. Nixonova je začela igrati pri rosnih 12. letih, da bi zaslužila denar za svoje nadaljnje šolanje na fakulteti. Od takrat je igrala na slovitem Broadwayju, na televiziji, videli smo jo tudi na filmskih platnih, kjer je debitirala že leta 1980. Cynthia Nixon, takrat kljub izkušnjam dokaj nepoznano ime, se je leta 1997 odpravila na avdicijo za svojo največjo igralsko vlogo – postala je del kultne serije HBO Seks v mestu, ki je nastala po predlogi časopisnih kolumn Candace Bushnell. Njen lik odvetnice Mirande je poosebljal pametno, sarkastično in uspešno žensko, ki je bila hkrati tudi prestrašena in rahlo nevrotična. Za odlično opravljeno delo je leta 2004 naravna blondinka nemških in angleških korenin prejela nagrado emmy oziroma oskarja za televizijske dosežke. Med drugim je leta 2006 osvojila gledališko nagrado tony za najboljšo žensko vlogo v predstavi Rabbit Hole, prejela je tudi grammyja, nagrado v glasbeni industriji, za najboljši govorjeni album. V zbirki, ki v svetu šovbiznisa veljajo za najpomembnejše nagrade, ji manjka le še oskar.

Ljubi žensko

Od leta 1988 do 2003 je bila Cynthia Nixon v zvezi z učiteljem Dannyjem Mozesom, s katerim sta se spoznala v srednješolskih letih. Kljub dolgotrajni zvezi se nista nikoli poročila. Skupaj sta imela dva otroka, hčerko Samantho in sina Charlesa Ezekiela. A sta se razšla. Ko se je zvezdnica serije in filmov Seks v mestu razhajala z dolgoletnim partnerjem Dannyjem Mozesom, se je leta 2004 zbližala z izobraževalno aktivistko Christine Marinoni, s katero sta tudi začeli zmenkovati. Nixonova in Marinonijeva sta se zaročili aprila 2009 na zborovanju v znamenje podpore istospolnim porokam. Ob tej priložnosti sta tudi povedali, da se ne bosta sprehodili do oltarja, vse dokler v New Yorku ne bodo uzakonili istospolnih porok. To se je zgodilo in par se je 27. maja 2012 v New Yorku tudi poročil. Nixonova in Marinonijeva imata skupaj sina Maxa Ellingtona, ki ga je leta 2011 rodila Christine Marinoni. Identitete njegovega očeta nočeta razkriti, znano je le to, da gre za moškega, ki ga obe dobro poznata.

Ko so novinarji Nixonovo spraševali glede njene 'spremenjene' spolne usmerjenosti, jim je odvrnila: »Ne čutim, da sem se spremenila. Vse življenje sem bila z moškimi in nikoli se nisem zaljubila v žensko. Ko se je to zgodilo, pa se mi ni zdelo tako čudno. Jaz sem samo ženska, zaljubljena v drugo žensko.« Leta 2012 se je Nixonova identificirala kot biseksualka.

Bojevitost

Cynthia Nixon je pri 40. letih zbolela za rakom na dojkah. Odkrili so ji ga na desni dojki med rutinskim pregledom z mamografijo, a o tem sprva ni želela veliko govoriti. Med boleznijo je bila tiho, saj si ni želela, da bi jo oblegali še nadležni paparaci. Ko se je začela počutiti bolje, se je Cynthia odločila, da spregovori o bolezni, ki jo je preživela tudi njena mama. Postala je aktivistka in pravi navdih za obolele ženske. »Edina stvar, ki se je moramo bati, je strah,« je večkrat povedala v duhu boja proti raku.

Cynthia Nixon: Sem ženska, zaljubljena v drugo žensko

V zadnjih letih pa je svojo pozornost s filmskih kamer preusmerila tudi na pereče politične problematike, med drugim se je v preteklosti zavzemala za pravičnejše financiranje newyorških šol, za kar je na začetku tega leta prejela nagrado.

Čas za še večjo vlogo

52-letnica se sicer tudi že vrsto let bori za pravice ljudi, ki so izkusili grenkobo spolnega nadlegovanja, poleg tega je tudi pomembna članica skupnosti istospolnih partnerjev. Na vprašanje, zakaj se je odločila za politiko kljub dobri igralski karieri, odgovarja: »Rada imam New York.« Hkrati pove, da jo je h kandidaturi za guvernerko spodbudil Donald Trump. Meni, da je bila njegova izvolitev za predsednika prava budnica. »Če nam ni všeč, v katero smer gre naša vlada, se moramo zbuditi ter postati del nje, in zato to počnem.« Povedala je še, da se je v prvem letu Trumpovega vodenja naučila, da nas oklepniki, vojna vozila in vojaki ne morejo rešiti. »Rešiti se moramo sami,« meni. Razkrila je tudi nekaj lastnih političnih pogledov, med katerimi je podpora legalizaciji marihuane in boljši nadzor nad orožjem. Borila se bo za boljše zdravstveno varstvo, za ureditev mreže podzemne železnice in tudi za ustavitev množičnih aretacij. »Dovolj imamo politikov, ki jih bolj skrbi za naslovnice in puder kot pa za nas,« je še dejala. Želi si zmanjšati razlike med najpremožnejšimi in najrevnejšimi prebivalci zvezne države, kjer je socialni prepad med ameriškimi zveznimi državami največji. Če bo Nixonova izvoljena, bo postala prva ženska in prva homoseksualna guvernerka države New York.

Nixonova pa z napovedjo kandidature sprememb v državi ne želi doseči prvič. Leta 2000, ko je vodstvo države znižalo sofinanciranje javnega šolstva, je organizirala proteste, na katerih so jo celo aretirali. Čeprav ne moremo spregledati, da njen priimek spomni na republikanskega predsednika Richarda Nixona, s katerim mimogrede ni sorodstveno povezana, se Cynthia Nixon odpravlja v boj kot demokratka.

Besedilo: Ksenija Sedej // Fotografije: Profimedia