Danijela Martinović: "Prepovedi so nevarne"

Danijela Martinović: "Prepovedi so nevarne" (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
5. 10. 2017

Danijela Martinović, glasbena ikona hrvaške pop scene, polni dvorane že od leta 1991. Kot mlada nadobudna pevka je prvič opozorila nase leta 1989, ko so jo opazili člani skupine Magazin.

Leta 1991 je v skupini takrat zamenjala pevko Ljijljano Nikolovsko. Sredi 90. let je začela samostojno pot in večkrat gostovala v Sloveniji, ki jo ima, kot pravi, za svojo. Bivša žena hrvaškega pevca Thompsona in zdajšnja partnerica Petra Graša poleg rednih obveznosti sodeluje tudi v muzikalu Naša bila štorija, katerega del bo oktobra in novembra v Ljubljani in Mariboru. Spregovorili smo o muzikalu, prepovedani ljubezni in njenem novi glasbeni podobi.

Kako ste začeli sodelovati pri muzikali Naša bila štorija?

Z mano je kontaktiral Goran Karan. Moram povedati, da je bilo vse precej atipično in nič ni bilo po protokolu, kot bi pričakovali. Pred nekaj leti smo bili skupaj v neki oddaji, sedeli smo v garderobi in takrat sva prvič govorila o ideji, ki jo je imel. Bil je zelo prepričljiv, saj je pripovedoval tako, da sem mu nazadnje rekla: "Veš kaj, Goran, zaljubila sem se tako, tako kot si se ti v to, kar ustvarjaš, in bom privolila ne glede na to, kaj je. Ko so stvari narejene spontano in s srcem, iz njih vedno nastane nekaj dobrega. Po nekaj nastopih lahko rečem, da sem izjemno srečna, da sem del te ekipe.

V zgodbi sta v ospredju Split in Dalmacija. Se kot Dalmatinka prepoznate v tem?

Split je zelo noro mesto. Nič, kar je v Splitu, ne morete ločiti od Splita, ker je to nemogoče. Split je fenomen, kar je nad vsako formo ali enačbo. Je nekaj zelo nešablonskega in nenavadnega. Tako smo v Splitu rasli tudi mi. Zakaj Split in ne katero drugo mesto, ne morem razložiti. Povsem logično je, da se Split, ki je v srcu vseh nas nastopajočih, prenaša na naše pesmi. Opisujemo, kaj se tam dogaja, in je presek psihičnega stanja ljudi in vsega Splita kot takega. Lahko vidite, kako se obnaša ženska na cesti, kako nekdo, ki mu je pomembna kariera.

Kakšno je vaše mnenje o prepovedani ljubezni?

Glejte, prepovedovati karkoli nekomu je proti naravi in blodnja. Zakaj? Človek je narejen tako, kot je, in Bog mu je podaril nekaj, čemur se ne moremo odpovedati, in to je svobodna izbira. Tako je v življenju. Pozneje so prepovedovali religije. Samo duhovnost ve, kaj je za človeka najboljše. Ko pa govorimo o absurdu prepovedovanja ljubezni, si lahko samo zamislite, kakšne so to disproporcije, kdo lahko prepove ljubezen, in to dokazuje ta zgodba. Na splošno ljudje ne razumejo moči ljubezni. Če je resnična, lahko spremeni svet in premika gore.

So glede čustev in ljubezni Slovenci različni od Dalmatincev?

Nikoli nisem delila narodov s tega zornega kota, zato mi je težko govoriti o tem. Ljudje so ljudje. Delim jih na tiste, ki imajo čustva, in tiste, ki jih nimajo. Mene so recimo velikokrat spraševali, v čem je 'štos', da tako dolgo pojem v Sloveniji. Ne vem, lahko rečem, da tako, kot se ti vedeš do ljudi, ti oni vračajo. V Sloveniji me odlično sprejemate in se tu preprosto počutim kot doma.

Ali ste v karieri že imeli pesmi, ki so pripovedovale o prepovedani ljubezni?

Imela sem duet s Kemalom Montenom, pesem govori o prepovedani ljubezni mlajše ženske in starejšega moškega. Gre za pesem z albuma Pleši samnom.

Pravkar ste posneli nov video ...

Pravkar sem posnela video za najnovejšo pesem, snemala sem ga celih 18 ur. Pesem se imenuje Telefon in zanimivo pri tej pesmi je, da sva se s Severino pri tem muzikalu zbližali. Veliko sva se pogovarjali o pesmi na splošno. Predlagala mi je, kakšna bi po njenem mnenju morala biti nova Danijela. Tu mislim glasbeno kot tudi vizualno. Tako mi je podarila pesem, ki je pravkar posneta. Severina ima zasluge za novo Danijelino identiteto. Izredno vesela sem tega, kot da bi začela zdaj peti. Premiera bo čez dobrih deset dni.

Ste ostali v dobrih odnosih s skupino Magazin?

Seveda. Poleti nekaj dni preživimo skupaj in se imamo prav lepo. Med drugim sem sinu kitarista Željka Barišića krstna botra.

Besedilo: Tomo Ravbar

Priporočamo