Darren Aronofsky: Režija je njegovo življenje in strast

Darren Aronofsky: Režija je njegovo življenje in strast (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
1. 10. 2017

Le redko se o katerem režiserju govori toliko, kolikor se zadnje čase o Darrenu Aronofskyju. Razlog za to ni le njegov nov film Mati!, temveč tudi njegovo ljubezensko življenje. Režiser je namreč že dobro leto dni v razmerju z eno najbolj vročih igralk Jennifer Lawrence. A kdo Darren sploh je, kdaj je film postal njegovo življenje in delo ter kaj počne, ko ne dela?

Danes oseminštiridesetletni Darren Aronofsky si kot otrok verjetno niti predstavljal ni, da bo nekoč izjemen režiser, čigar filme bodo gledali povsod po svetu.

V film se je zaljubil šele na univerzi

Kot otroka sta ga namreč bolj kot film privlačila narava in dogajanje v njej. Zanimanje za igro in režijo pa se je v njem prebudilo šele pozneje, ob ogledu predstav na Broadwayu v New Yorku, kamor sta ga s sestro pogosto vodila njegova starša, mama Charlotte in oče Abraham. A ljubezen do narave je bila močnejša, zato se je fant sprva odločil za študij biologije, ki jo je študiral tako v Keniji kot tudi na Aljaski.

Prav študij je v njem zbudil željo po potovanjih, zato je že kot študent veliko potoval po svetu, kar mu je spremenilo pogled na svet. Morda se je tudi zato leta 1987 odločil še za študij družbene antropologije in filmske produkcije na Harvardu, kjer se je tudi dokončno zaljubil v film in ustvarjanje tega. Da je zelo nadarjen za to delo, je pokazal že s prvim filmom z naslovom Supermarket Sweep (1991), s katerim se je uvrstil celo med finaliste za študentskega oskarja. A to je bil šele začetek ...

Plana B ni imel

Darren je svoje znanje režije želel še izpopolniti, zato se je leta 1991 vpisal in leto pozneje tudi uspešno končal študij na konservatoriju AFI v Los Angelesu. Samega ustvarjanja filmov se je resno lotil šele pet let pozneje, ko je spisal in zrežiral svoj prvi film – psihološki triler Pi (1997), ki ga je posnel z le 60 tisoč dolarji, ki so jih prispevali njegovi bližnji in prijatelji. A kljub majhnemu vložku je Darrenu uspelo posneti odličen film, za katerega je na filmskem festivalu Sundance osvojil nagrado za najboljšega režiserja, pozneje pa še nagrado Independant Spirit Award za najboljši scenarij. Kot da to še ne bi bilo dovolj, so distribucijske pravice za kar milijon dolarjev odkupili pri filmskem studiu Artisan Entertainment.

Tudi zato je Darren delo, v katerem je tako zelo užival, lahko nadaljeval, saj je zdaj imel zanj potrebna sredstva, kar je bilo zagotovo veliko olajšanje. Režija je bila namreč vse, kar si je v življenju želel početi, zato plana B ni imel. Kaj bi počel, če ne bi režiral, se mu namreč ni niti sanjalo. A strah je bil odveč.

Da mu gre delo odlično od rok, je dokazal tudi s filmom Rekviem za sanje (2000), ki je bil še za odtenek bolj uspešen od njegovega debitantskega filma. Še najbolj pa se nam je v spomin vtisnil njegov film Črni labod (2010), ki ga je razvijal vse od leta 2001, posnel pa šele leta 2009. Film, v katerem je v glavni vlogi balerine zaigrala Natalie Portman, ki je za vlogo prejela tudi oskarja, se sicer vrti okoli produkcije baletne predstave Labodje jezero. Na zanimiv način pa skozi zgodbo osvetljuje tudi težave z duševnim zdravjem, zato je film prejel tudi nagrado PRISM, ki jo podeljuje ustanova za preprečevanje zlorabe opojnih substanc in za duševno zdravje. Ob tem pa je prejel še številne druge nagrade in nominacije, med drugim kar štiri nominacije za zlatega globusa, tri nominacije za nagrade SAG in pet nominacij za oskarja.

Sicer pa Darren trenutno pozornost zbuja s filmom Mati!, ki ga bomo pri nas lahko gledali od 28. septembra. Zgodba filma se osredotoča na mlado žensko in njenega moža, ko njuno razmeroma mirno življenje razburka skrivnosten par.

Do ušes in še čez je zaljubljen v lepo Jennifer

Režiser o svojem ljubezenskem življenju javno nikoli ni veliko govoril, zato o njem tudi ni veliko znanega. Znano pa je, da je bil dolga leta v razmerju z angleško igralko Rachel Weisz, s katero sta bila tudi zaročena. V razmerju se jima je rodil sin Henry Chance, ki je danes star 11 let. Čeprav se je par leta 2010 razšel, se še vedno dobro razumeta in tudi skupaj vzgajata svojega potomca. Prav tako pa imata oba tudi že nova partnerja – Rachel je srečo našla v objemu Daniela Craiga, Darren pa v objemu lepe igralke Jennifer Lawrence.

Par se je spoznal lani poleti na snemanju filma Mati!, kjer sta se takoj ujela in očitno tudi prav hitro zaljubila. Žal pa je podrobnosti o njunem razmerju v javnosti malo, saj jih skrbno skrivata. Se pa pred paparaci ne skrivata več, zato ju je pogosto mogoče ujeti, ko se po ulicah New Yorka sprehajata z roko v roki. Da je par nor drug na drugega dokazujejo njune nedavne izjave ob premieri omenjenega filma, na kateri sta o delu drug drugega govorila v presežnikih. Ah, ljubezen ...

T. A.