David Guetta ponovno na festivalu Ultra v Splitu

David Guetta ponovno na festivalu Ultra v Splitu (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
19. 7. 2017

Ultra Europe, ki se je v Dalmacijo vrnil prejšnji vikend, s podaljški na Braču, Hvaru in Visu pa bo tam še ves teden, je v petih letih Split iz prometnega vozlišča spremenil v vročo turistično destinacijo. Letos so tam nastopili Afrojack, Armin, Axwell Ingrosso, Cox, Hardwell, Garrix, Sasha & John Digweed, Steve Angelo, Steve Aoki, Tiësto in še na desetine drugih velikih imen elektronske glasbe, tudi naš tokratni sogovornik, ki ga gotovo ni treba posebej predstavljati, David Guetta.

Prevoze, nastanitve in aranžmaje v zadnjem hipu ureja agencija Collegium Mondial Travel, soorganizator največjega jadranskega festivalskega spektakla, ki je Davida že pred prihodom Ultre gostil na splitski rivi pa tudi v Stožicah.

Story: Danes je skoraj nemogoče biti didžej, če nisi tudi producent. Vam je katera od obeh vlog vseeno ljubša?

Težko bi izbral, ker se to spreminja, sta pa to dve plati iste zgodbe. Ko me ujame navdih in čutim, da si želim ustvarjati ter iztisniti nekaj iz sebe, se zaprem v studio. Po drugi strani pa je adrenalin, ki ga začutim, tik preden grem na oder, tudi tako super občutek, da se mu težko odpovem. Uživam v nastopanju, v stiku z občinstvom, ki me žene naprej. To je najboljši občutek na svetu.

Story: V Sloveniji ste prvič nastopili, še preden ste postali superzvezdnik, ko ste bili še del house scene, pa tudi takrat ste imeli za seboj že desetletje nastopanja.

Ob začetku kariere je bila elektronska glasba še del alternative, glasbenega podzemlja. Če si hotel vrteti house, si to lahko počel le v klubih, kjer je ta glasba živela, plesna glasba se je takrat na velikih francoskih radiih vrtela redko, le kakšen res velik komercialen hit. Zato tudi občinstvo za to muziko ni bilo tako veliko, kot je zdaj. Napredoval in rasel sem s tem, ko se je spreminjala cela glasbena in medijska scena, in se prebil v trenutku, ko je elektronska glasba postala del 'mainstreama' in pop kulture.

Story: Scena se hitro spreminja in konkurenca je velika: na kaj mora paziti zvezdniški didžej, da ne obstane na mestu in izgine?

Vsakemu kolegu bi priporočal, naj se ne boji eksperimentirati. Raziskujte nove zvoke, igrajte se z njimi in ne uporabljajte vedno iste trike. Bodite drzni, pogumni, upajte si narediti kaj drugače kot doslej.

Story: Hit When love takes over vas je izstrelil med globalne zvezde. Vam je katera pesem bolj spremenila življenje kot prav ta?

Skladba When love takes over bo pri meni vedno na posebnem mestu, a vseeno bi težko ne omenil vsaj še Titanium, ki sva jo posnela s Sio, in I gotta feeling z Black Eyed Peas, s katero smo spremenili pravila igre in dokončno odprli vrata plesni glasbi v ZDA. Takrat so elektronsko plesno glasbo množično zagrabili veliki radii in odprlo se mi je, pa ne le meni, ampak celi generaciji glasbenikov, ogromen ameriški trg.

Story: Kje po vseh uspehih še najdete motivacijo za delo?

Kaj me motivira, da še naprej delam glasbo in nastopam? Trenutek, ko imam v rokah nov komad in se pripravljam, da ga bom prvič zavrtel! Ali pa ko vidim, da je moja pesem uspešna in jo vsi pojejo. Lepo je videti, koliko sreče in veselja lahko daš ljudem s tako preprosto rečjo, kot je pesem. To so močna čustva in to me sili, da vztrajam pri svojem delu.

Story: Že veste, kaj boste počeli po koncu kariere?

Sploh ne nameravam česarkoli spreminjati. Kar delam, bi rad počel, kakor dolgo bo le mogoče. Uživam v ustvarjanju glasbe in trenutkih, ko jo delim z občinstvom. Vsaka minuta, ki jo preživim v studiu ali na odru, mi pomeni veliko in ne mislim se ustaviti - pa čeprav to počnem že skoraj vse življenje in nastopam okoli 120-krat na leto.

Story: Kaj poslušate, ko ne delate?

Zelo različne stvari. Zelo rad imam kantavtorje, glasbenike, ki sami pišejo, ustvarjajo, igrajo in pojejo svojo glasbo. Pa Bruno Mars mi je zelo všeč zadnje čase. Njegova glasba je super.

Story: So sodelovanja nujno zlo v tem poslu ali v tem zares uživate?

Rad sodelujem z drugimi glasbeniki in imam velik privilegij, da so mi pri tem odprta številna vrata. Če le pomislim, s kom vse sem že imel čast delati! To se mi zdi včasih kar neverjetno. In ja, absolutno bom to še počel in komaj čakam, da bom spet v studiu s kakšnim izjemnim ustvarjalcem, ki ga zelo cenim.

Story: Kako ste zadovoljni z globalnim razcvetom plesne glasbe?

Naša scena ni bila nikoli večja in nikoli elektronske glasbe ni poslušala taka množica ljudi kot dandanes, pa še kar raste in osvaja nove poslušalce. Danes si tudi popa ne moremo več predstavljati brez plesnih in elektronskih vzorcev, ta zvok je zdaj na vseh radiih.

Story: Postaja pa ta glasba precej generična. Kako bi lahko to spremenili?

Preprosto! Producenti naj razmišljajo čim bolj izven ustaljenih okvirjev, naj delajo stvari drugače, naj bojo drzni in vztrajni, ko poskušajo prodreti s svojim zvokom.

Story: Okus vsake generacije je malo drugačen. Kako se prilagajate mladini?

Še vedno imam kar precej mlado občinstvo. V bistvu imam srečo, da se staram le jaz, moje občinstvo pa ne in pod odrom je vedno veliko novih mladih obrazov. Poskušam eksperimentirati, uporabljam nove zvoke in vzorce, gledam, kaj se dogaja v novih alternativnih žanrih, na glasbenem obrobju. Imam svoj zvok, od katerega pa se vedno poskušam vsaj malo odmakniti, ga razširiti. Pri tem pa so mi seveda v veliko pomoč tudi sodelovanja s pop glasbeniki in svežimi plesnimi producenti.

Story: Kaj pripravljate za Ultro Europe?

Veselim se že nastopa v Splitu, kjer smo zvozili že nekaj epskih žurov. Na Ultri Europe in tudi že pred tem. Ne dvomim, da bo stadion spet poln. V vaši regiji ste me vedno podpirali, rad nastopam pri vas in tu se dobro počutim. Upam, da mi tokrat uspe Ultro povezati s kakšnim prostim dnevom in obiskati kak kraj, kamor se odpravljam že dolgo. Komaj že čakam, da se spet vidimo.

Story: Kako se sploh pripravite na nastop? Danes to ni več le mešanje muzike, ampak cel večpredstavnostni šov s posebnimi scenskimi učinki.

Ja, to je postal ekipni šport in pomembno je, da se obkrožite z ljudmi, ki jim zaupate in ki verjamejo v vas. Imam srečo, da je ob meni tim, ki skrbi za vsako najmanjšo podrobnost, da se lahko res posvetim le glasbi. Sicer pa se poskušam pred špilom in navalom adrenalina, ki je največji, tik preden stopim na oder, vsaj malo sprostiti.

Story: Zdaj bo že čas za kakšen nov album ...

Pravkar ga delam. Kot vedno bom poskušal tudi s to ploščo pokazati vsaj en nov del sebe, kakršnega me še ne poznate, a v okviru tega, kar vrtim in kar sem izdal v zadnjem času. Upam, da vam bo tudi nova glasba všeč, vsaj tako kot stara.

Story: Omenjali ste, da bi radi delali tudi z Adele. Kako kaže?

Upam, da se bo to prej ali slej res zgodilo. Kaj več pa še ne morem povedati.

C. R.

Nova Story že v prodaji

Story