Davor Radolfi o glasbi in svoji glasbeno nadarjeni hčerki

Davor Radolfi o glasbi in svoji glasbeno nadarjeni hčerki (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
2. 8. 2017

Davor Radolfi, ki ima za sabo že 30 let kariere, je spet presenetil s čutno pesmijo z naslovom Sanjao sam, da te volim, za katero je glasbo napisal sam. Videospot za novo uspešnico je režirala njegova hči Lea, ki je tudi sama glasbenica. 

Davor, ki je zelo šaljiv in zanimiv sogovornik, je namreč zelo ponosen oče in je za Lady spregovoril o svoji glasbi in o svoji glasbeno nadarjeni hčerki.

Spet ste presenetili z novo pesmijo Sanjao sam, da te volim. O čem govori in kaj se vam je zgodilo, da ste napisali to besedilo?

Napisal sem jo, ker ljubezni ni nikoli preveč, potrebuje pa jo vsak, a ni tako preprosto – kolikor je lepa, zna tudi boleti. To vsi dobro vemo in vsi smo to preživeli, nekateri bolj intenzivno kot drugi. Ta pesem je samo spomin na nekaj lepega, česar nimaš več in tega ne vidiš, a zdaj je prepozno, vlak je že odpeljal in lahko samo še sanjaš. Ne maram ravno razlagati o pesmih, da ne pokvarim iluzije in doživljanja, a naj vam tokrat bo. (smeh) Vsak vidi pesem na svoj način, morda se pa jaz motim o njej, mislim o pesmi. (smeh)

Kje sicer dobite navdih za nove pesmi, kdaj ste najbolj ustvarjalni?

Navdih je relativna stvar, pride ali pa ne pride. Nima nekega natančno določenega kraja niti časa, to je le trenutek, ki pride ali pa ne, vseeno pa je treba stalno negovati to notranjo kreativnost. Torej, vsak dan se je treba družiti z glasbo, da bi se vam to lahko zgodilo. Večkrat pa so moj navdih ljudje, morda kakšna njihovo življenjska resnica, ki jo izgovorijo, ali pa nekaj, kar sem sam osebno doživel ali pa doživljam. Človek mora biti energetsko odprt in pozitivno zaznavati stvari okoli sebe.

Videospot za vašo zadnjo pesem je režirala vaša hčerka, kot že nekaj videospotov prej. Kakšni pa so bili začetki vajinega sodelovanja?

Moja hči Lea je režirala že moj četrti videospot, in to mi je bilo hkrati najtežje in najlažje. Ker je že pred mojimi videospoti režirala spote za svojo glasbeno skupino Judette in tudi za nekatere druge glasbene skupine, se mi je zdelo zanimivo in sem jo prosil, da bi tudi zame enega posnela. Morda lahko naredi kaj drugače, drugačen videospot od tistih, ki jih običajno snemam. Prepustil sem ji idejo za videospot, čeprav sem ji malce sugeriral, ona pa je seveda zahtevala, da vse profesionalno oddelam. Zelo sem se trudil, vsaj na začetku, da bi jo zadovoljil, bilo pa je malo čudno, ker me je snemala hčerka in sem potreboval nekaj časa, da sem se sprostil. Potem sem se navadil in zdaj sva posnela že štiri videospote. Za naprej bomo videli, kako bo, ker Leo vse bolj privlačijo glasba, režija in gledališče, poleg tega pa še sklada svoje pesmi.

Je že kot otrok hodila z vami na vaše koncerte? Pa vaša druga hčerka?

Kot majhna je rada prišla na nekatere moje nastope, sicer pa smo doma večkrat peli, tudi z veliko družbo, večkrat je prišla tudi h glasbenikom Ritmo loco na vaje in je tam sedela in poslušala, kako igrajo. Kot majhna je s sestro pela v cerkvenem zboru, tako da je bila kot otrok obkrožena z različnimi glasbenimi žanri, družila se je z mojimi prijatelji iz glasbenega in igralskega sveta in mislim, da je vse to vplivalo na njeno nagnjenost k umetnosti in kreativnosti.

Lea je tudi pevka v svoji skupini. Jo podpirate, tudi kaj napišete zanjo?

Od nekdaj je želela imeti svojo skupino, kolikor se spomnim, pa je z nekaj prijatelji ustanovila glasbeno skupino Judette, kjer se je lahko izrazila ne samo kot pevka ampak tudi kot avtorica, tekstopiska svojih pesmi. Njena generacija jo ima izredno rada in moram priznati, da so zelo uspešni. Neverjetno srečen sem bil pred nekaj meseci, ko so izdali svoj prvi album, dobili so namreč fenomenalne kritike, bili so razglašeni za najboljšo mlado skupino, o čemer pa mi Lea seveda ni nič povedala, to sem izvedel s Facebooka. (smeh)

Hodite na njene koncerte?

Sama piše svoje tekste in ima ideje za glasbo, tako da za nekatere pesmi izvem šele potem, ko so že posnete. Včasih mi da poslušati kakšen demoposnetek, da malo pokomentiram, vendar pa ima ona svojo skupino, delajo skupaj in imajo svojo vizijo. Moram povedati, da sem oboževalec skupine Judette in sem na vseh njihovih koncertih, tudi zato, ker jih vse poznam še od takrat, ko so bili otroci iz našega okoliša, saj je Lea z njimi odraščala in se družila, danes pa so že vsi odrasli in zelo resno sledijo alternativnemu roku.

Bosta kdaj skupaj zapela?

Kadar smo v družinskem krogu, večkrat zapojemo večglasno, posebej naše, dalmatinske pesmi. Kar se tiče dueta, mislim da je za to še prezgodaj, verjetno bova to naredila na tretjem albumu. Seveda se šalim! (smeh) Najini glasbeni žanri so popolnoma različni, a vendar, ko bo prišel pravi čas ali pa prava pesem, ki naju bo povezala, potem se bo duet tudi zgodil. Za zdaj skupaj pojeva doma, ko smo v krogu družine ali pa večje družbe, in to je za zdaj super.

Ji kdaj svetujete glede glasbe?

Včasih ji povem, kaj mislim, vendar menim, da mora ona sama najti svojo lastno glasbeno izkušnjo, ker vsi rastemo in smo na svoji poti na svoj način, tako da bo morala Lea sama zgraditi svoje glasbeno življenje.

Ste strog oče?

Mislim, da ne, vendar bi morali vprašati njo. Do določenih let sem bil oče, a danes, ko so otroci že večji, si želim biti njihov najboljši prijatelj in mislim, da to tudi sem.

Eva Jandl