Donald Trump je najstarejši in najbogatejši, a najmanj izkušen predsednik

Dejstvo je, da je Michelle poleg vzora ženskam postala
tudi modna ikona, ki tudi tokrat ni razočarala z izbiro čudovite rdeče kombinacije
Jasona Wuja. Preden se je poslovila, je na svoja družbena omrežja objavila poslovilni
video zadnjega sprehoda skozi Belo hišo s pasjima ljubljenčkoma ter fotografijo z
Barackom: “Biti vaša prva dama je bila življenjska čast. Iz srca se vam zahvaljujem.” (foto: profimedia) profimedia
Vir: Lea
1. 2. 2017

V televizijskem prenosu, ki ga je spremljalo več kot 31 milijonov ljudi po vsem svetu (kar 11 več kot pred štirimi leti), so Združene države Amerike v petek dobile že 45. predsednika v vrsti – Donalda Trumpa. Tokrat kukamo v ozadje slovesnosti, na kateri je, čeprav je mojster burjenja duhov ter ima tako goreče privržence kot sovražnike, prevzel eno izmed najpomembnejših funkcij na svetu.

Kellyanne Conway, na dogodku odeta v več kot tri tisoč dolarjev vredno Guccijevo kreacijo. Opisala jo je kot 'Trumpovo revolucionarno uniformo.'
Kamere so med prenosom večkrat pokazale na slavnostne goste, nekdanje predsednike Georgea Busha, Jimmyja Carterja in Billa Clintona ter njegovo partnerico Hillary Clinton, ki naj bi se slovesnosti udeležila zgolj v podporo mirne predaje predsedstva. Številni pa menijo, da si po novembrskem porazu še vedno ni opomogla …
Pred Belo hišo je po celodnevnem tradicionalnem protokolu uradno kot novoizvoljeni predsednik prispel malo pred peto uro popoldne.
Ko je eden izmed najbolj priljubljenih ameriških predsednikov modernega časa še zadnjič zapuščal ovalno pisarno, se je na vprašanje, ali bi še karkoli povedal ljudstvu, le preprosto zahvalil.
Trumpova desna roka oziroma podpredsednik je 57-letni Mike Pence, ki je bil do zdaj guverner Indiane. Poročen je s Karen Pence in je oče treh otrok.
Številni pravijo, da se je na dan inavguracije celo narava ovila v žalost – množico Trumpovih podpornikov je med govorom zmotilo deževno vreme.
Z levo roko na Bibliji je prisegel k ohranjanju, varovanju in obrambi ustave.

Z mnenjem, da ne bo preživel niti bitke za republikansko nominacijo, kaj šele, da bi na koncu premagal Clintonovo, so se ušteli številni, celo največji politični strokovnjaki – zdaj postaja poslovni gigant najstarejši ameriški predsednik (v prvem mandatu) in prvi brez poprejšnjih izkušenj iz diplomatskih, političnih in vojaških sfer. Na petkovi inavguraciji je Trump v skoraj polurnem govoru naslovil teme, ki so celotno predvolilno kampanjo vzdrževale v burnem in kontroverznem vzdušju v pravem pomenu besede, in dal glas volivcem, ki so se zaradi dosedanjih politikov počutili prikrajšani. Nekaj besed je, čeprav sta si, še preden je bil izvoljen, tako rada skočila v lase, posvetil tudi Baracku Obami. Milijarder je orisal vizijo Amerike, kakršna je postala pod prejšnjo administracijo. Obljublja, da bo spet vzpostavil nacionalno moč, njen namen, jo obnovil od znotraj ter omogočil službe, bogastvo in sanje: "Od tega dne bo v deželo zasijala nova vizija, ena in edina Amerika!" Pa tudi to, da njeni državljani ne bodo nikoli več ignorirani. Večina izvoljencev priložnost 'zapravi' za opominjanje naroda na vrednote in zgodovino, ki jih veže do tega, a ne Trump.

"Vedno govori, kot da je nasprotnik dežele, in ne novoizvoljeni predsednik," je recimo dejal Robert Rowland, strokovnjak za predsedniško retoriko na Univerzi v Kansasu. Ta dodaja še, da so, zgodovinsko gledano, močnejši voditelji tisti, ki zagovarjajo skupne vrednote – držalo ali ne, treba je omeniti tudi dejstvo, da je Donald pokazal kanček naklonjenosti in spoštovanja do Hillary Clinton, ki naj bi jo izguba tako močno dotolkla, da je bila tudi njena udeležba na petkovem slavju vprašljiva: "Bil sem izjemno, izjemno počaščen, ko sem izvedel, da sta udeležbo potrdila nekdanji predsednik Bill Clinton in Hillary. Mislim, da je prav, da izrazim spoštovanje," je dejal Trump in dodal: "Iskreno, več ne morem reči – do obeh gojim veliko spoštovanja."

Ženske so združile moči

Zagovorniki so navdušeni, nasprotniki pa se organizirano združujejo v proteste – trenutni položaj je vse prej kot rožnat. Washingtonski shod za ženske, ki ga podpira skoraj 20 aktivističnih skupin pa tudi znanih osebnosti (od Madonne in Ariane Grande do Katy Perry), se bojuje za rasno in spolno enakopravnost, dosegljivo zdravstveno oskrbo, volilno pravico ter pravico do splava. Trump se je na te že odzval v svojem slogu: "V njih ne vidim smisla."

Pozdrav množici

Na polovici poti proti novemu domovanju prvega para na Pensilvanski aveniji se je predsedniški avto ustavil in iz njega sta stopila zakonca v družbi sina Barrona. Skupaj so nekajkrat pomahali vzklikajoči množici.

TradicionalnI akti inavguracije:

  • Že navsezgodaj zjutraj se je Trumpova družina udeležila zasebnega sprejema v cerkvi St. Johna, bolj poznani pod imenom cerkev predsednikov.
  • V jutranjih urah je še aktualni predsednik Barack napisal pismo Donaldu in ga pustil na mizi ovalne pisarne – prijazna gesta, ki se ohranja že desetletja.
  • Družina Obama je za Trumpove pripravila čajanko.