Donald Trump na Twitterju čestital ameriškim nogometašicam

Donald Trump na Twitterju čestital ameriškim nogometašicam (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
8. 7. 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo tvitnil čestitko državni ženski nogometni reprezentanci za osvojitev drugega zaporednega naslova svetovnih prvakinj, čeprav je že nekaj članic reprezentance dejalo, da se ne nameravajo odzvati morebitnemu povabilu za obisk Bele hiše.

Ena od najboljših igralk reprezentance in najboljša strelka letošnjega prvenstva v Franciji Megan Rapinoe je junija vnaprej odklonila morebitno povabilo v Belo hišo. "Ne grem v jebeno Belo hišo," je dejala in izrazila mnenje, da povabila nogometašice ne bodo dobile.

Če bi ga dobile in potem zavrnile, pa Rapinoeova meni, da bo Trump storil podobno kot v primeru košarkarske ekipe NBA Golden State Warriors - zlagal se bo, da povabila sploh ni bilo.

Rapinoeova vztraja pri svojih besedah razen pri bolj sočnih, ki jih obžaluje. V soboto je ponovila, da veliko reprezentantk ne bo šlo v Belo hiši, če sploh kakšna. Nekaj soigralk je to že potrdilo.

"Ne bom spoštovala človeka, ki si tega ne zasluži. Menim, da če bi bila tiho, bi se postavila na stran zatiralca, in nočem, da se Megan počuti, kot da je edina, ker nas je veliko z enakimi občutki," je povedala Ali Krieger.

Trumpa, ki je na počitnicah v New Jerseyju, so vprašali, kaj meni o razlikah v plačah med nogometaši in nogometašicami, na kar najbolj glasno opozarja prav Megan Rapinoe.

Odgovoril je, da bi si želel enake plače, vendar bi moral najprej pogledati številke, koliko kdo služi, kakšen je obisk tekem in kako se kdo obnese. Trump tega ne ve, vendar pa je očitno vsaj to, da imajo nogometašice ZDA veliko večje mednarodne uspehe kot moški.

Do nerodnega incidenta za Trumpa je prišlo v nedeljo tudi na njegovi priljubljeni televiziji Fox News. Poročevalec televizije je šel v Lyonu med ameriške navijače v bar, ki so začeli med njegovim poročanjem v živo vzklikati: "Jebeš Trumpa." Prenos ni trajal dolgo časa.