Ed Sheeran: "Moje pesmi so terapija, s katero odstranim breme"

Ed Sheeran: "Moje pesmi so terapija, s katero odstranim breme" (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
21. 9. 2017

Ed Sheeran je ena od najbolj žarečih glasbenih zvezd danes. Vzdevka kralj popa si ne nadene rad, ravno nasprotno - želi se ga otresti, saj njegova zasebna podoba ni dovolj klišejsko glamurozna za kaj takega. S pesmijo Shape of you se nam je zasidral v uho. Pravi, da ima vsaka njegova pesem svojo barvo.

Njegovo življenje je kaos. Mešanica gostilniške hrane, ponočevanja, dobrih večerij in dobre pijače. In impulzivnih odločitev. Ob vsej tej hipnosti ne pozablja na pomembno vrednoto - da ostaja zvest 'normalni' podobi, tudi ko se slava veča. Ko vsakodnevno dobiva na tisoče novih sledilcev, več paparacev za petami in oboževalcev, ki hrepenijo po njegovem podpisu. Še vedno, recimo, ohranja stike s starimi, pristnimi prijatelji. O njih celo piše v eni izmed uspešnic z novega albuma Devide. Pesem Castle on the hill je namreč posvečena uporniškim dnem na srednji šoli v angleškem Suffolku.

Po strani starih staršev se v njem pretaka irska kri, fant, rojen leta 1991, je danes mešanica starošolskega trubadurja in eden od najbolj pronicljivih piscev in skladateljev pesmi. Le redki vedo, da presenetljivo dobro tudi repa. Z izredno poslušljivim žanrom je še najbolj prikupen 'stereotipni' publiki: najstniškim dekletom. To vsekakor ni izgovor, da ni dovolj dober. Pravzaprav je najstniška publika najboljša publika, ker je pristna. Uspelo mu je impresionirati tudi Eltona Johna, s pogodbo pa se je leta 2011 pridružil njegovi menedžerski agenciji. "Pisanje melodij mu gre tako zlahka od rok," pravi Elton. "Spominja me name, ko sem leta 1970 prvič prispel v Ameriko. Nič ni bilo nemogoče. Vsak je lahko naredil vse. Nesrečna plat tega je le to, kako vsi poskušajo zveneti kot on. Shawn Mendes, Justin Bieber ..."

Verjeli ali ne, ni mu mar za denar. Še vedno rad nastopa zastonj, zlasti na porokah. Samo zagotovite mu prenočišče in kozarec dobrega vina. In če bi bil še samski, kakšno dobro žensko družbo. Po poslušanju ugotovimo, da večina njegovih pesmi pripoveduje o nežnejšem spolu. Nov album Devide prepleta pripovedi o Cherry, dekletu, ki jo je spoznal v srednji šoli, vnovič pa sta se videla v New Yorku, na neki zabavi po Edovem koncertu. Kar leto dni sta to, da sta v zvezi, ohranjala kot veliko skrivnost, dokler ju ni Taylor Swift povabila na svojo zabavo ob ameriškem državnem prazniku 4. julija, in je v javnost pricurljala fotografija, dokaz, kako praznujeta prvo obletnico skupnega življenja.

Za svojo boljšo polovico pravi, da je edina stalnica v njegovem življenju. Enoletni premor od šovbiznisa, glasbe in dejavnosti na družabnih omrežjih na splošno, ki ga je začel lani, je pravzaprav posledica te prelomnice. Na začetku leta 2016 sta se namreč odpravila na romantično pohajkovanje po Islandiji. Edova (pre)velika sla po raziskovanju gejzirjev se je skoraj končala tragično - z nogami je zdrsnil v vrelo vodo in nato pristal v oskrbi zdravnikov. "Zaradi tega imam še danes posttravmatski stres," je iskren. Namesto da bi se parček vrnil domov, sta potovanje podaljšala za šest mesecev. Sheeran je ugotovil, da je to nujno potreben oddih.

Vrtinec anksioznosti ga je zajel okoli leta 2013, ko se je preselil v Nashville, 'domovanje' turneje Taylor Swift, na kateri je nastopal kot predskupina. Postavljen je bil v središče svetovnega glasbenega dogajanja: "Problem je bil, ker sem živel v državi, ki ji nisem resnično pripadal, in stanoval v mestu, v katerem nisem nikogar poznal." Uteho je med begom iz realnega sveta iskal v globokem pogledu v kozarec. Čedalje večje utapljanje v alkoholu je zaskrbelo njegovega takratnega partnerja pri pisanju pesmi, ki mu je odprl oči. Ed se je začel zavedati: "Zgolj en sam negativen komentar na spletu mi je lahko pokvaril dan. Takrat so vsi pisali o tem, kako postajam plešast. V resnici ni bilo tako, pa vendar sem se prepričal o nesmiselnosti - moji oranžni lasje so redki, kar je značilno za takšno barvo las. Prav tako nisem bil v najboljši formi in naenkrat sem se začel obremenjevati s stvarmi, ki jim sicer ne bi namenil niti kančka pozornosti."

Začel je izgubljati prijatelje, delati selekcijo med njimi. To, da je revija Forbes takrat objavila seznam najbogatejših ikon šovbiznisa, še zdaleč ni bila voda na njegov mlin - podatek, da je v letu 2015 zaslužil poštenih 57 milijonov ameriških dolarjev, je ljudi okoli njega le pripravili do tega, da so mu začeli pošiljati sporočila. Kakšna darila si želijo, kakšne avtomobile ... In tako je grammyjev nagrajenec za leto dni opustil mobilne naprave, z izjemo preprostega telefona, namenjenega zgolj ožjemu družinskemu krogu. Tudi na neznane številke ne odgovarja, ker je v preteklosti že prejel grožnje s smrtjo.

Z dekletom sta tako spakirala kovčke, se odpravila na Islandijo in po gejzirskem incidentu odletela na drug konec sveta. Občudovala sta ruralne predele Japonske, tri mesece sta na povabilo angleško-ganskega pevca preživela v Gani, v njegovem stanovanju. Zaradi tamkajšnjega okolja je začel pisati afriško orientirano glasbo. O tem, da je robinzonsko življenje imelo opazen pozitiven vpliv na Sheeranovo življenje, pričajo besede Eltona Johna, da so potovanja končno in popolnoma oživila njegovega duha. Med tem je namreč obudil stike s starimi prijatelji in družino, se končno začel počutiti resnično ljubljenega in cenjenega.

Razlog, da vsakodnevno spremlja število ogledov videospotov na YouTubu, je posledica tega, da 'ni bil nikoli dober v ničemer': "Nikoli nisem zmagal v kakšnem športu ali prejel kakršnekoli nagrade. Glasba je edina stvar, v kateri lahko zmagam. Razen če je v konkurenci Adele." Sheeran je odraščal v Suffolku, obkrožen z ljudmi, ki so se radi smejali na račun njegovega neznanja in nezanimanja za šport, rdečih las in jecljanja. "Otroci znajo biti kruti," se spominja dogodkov in tega, da si v šoli ni več upal dvigniti roke med poukom, češ da se bodo smejali njegovi govorni napaki. Starša sta takrat še delala kot kuratorja v galerijah in bila organizatorja raznovrstnih umetniških razstav.

Oče John, zgodovinar, pravi, ga je naučil trdnosti, svojeglavosti. "Odraščal je s preklano ustnico," pravi Ed, ki se prekleto dobro spominja njegovih nasvetov, naj s pestmi obračuna z vsakim, ki mu ne želi sreče. Medtem je bila mama Imogen, sicer oblikovalka nakita, pravo nasprotje očeta, mila in ljubeča. Ed in brat Matthew sta nekaj vmes. Ed je danes velik šaljivec: "Večina rdečelascev, ki jih poznam, je humornih in družabnih. Šalo povedo, še preden pomisliš nanjo. Tudi moj prvi album je oranžen. Z razlogom. Vedno sem pred vami."

Iz dni v mladosti, ki jih je preživel ob zatiranju družbe, se je rodila ljubezen do glasbe, saj je ustvarjanje te prišlo iz želje po sprejetosti in naklonjenosti. Tako je mali Sheeran leta 2007, ko jih je še štel rosnih šestnajst, obesil šolo na klin in se preselil v angleško prestolnico. London ga je bil poln - bil je ulični umetnik, nastopal je v hiphop klubih in komičnih šovih. Leta 2010 ga je na spletu opazil Ben Cook, lastnik agencije Asylum Records. Pevčev video ga je tako navdušil, da si je moral ogledati nekaj njegovih koncertov. Kariera zgovornega potetoviranega rdečelasca je zacvetela.

Leta 2012 je nastopal kot predskupina benda Snow Patrol, v času, ko je radie preplavil njegov prvi singel, The A team, čustvena balada o prostitutki odvisnici, ki jo je srečal v domu za brezdomce. Pevec zasedbe Snow Patrol se spominja, kakšni so bili začetki turneje. Sheerana je sprva prišlo poslušat 200 ljudi, ob koncu turneje 2000. "Slava se je dogajala pred našimi očmi," je povedal kitarist McDaid. Naslednja turneja je bila tista s Swiftovo. 66 koncertov po tem, ko so ju združili njuni menedžerji. Swiftova ni skrivala navdušenja nad izjemnim talentom in ga vsako noč povabila k sebi na oder. V zaodrju se je dogajala enaka zgodba. Sicer nič kaj klišejsko romantična, če Sheeran že pripoveduje o tem, kako je 'položil' kar nekaj Taylorinih slavnih prijateljic. Bil je pač tisti 22-letni nerodni britanski otrok, na turneji z največjo ameriško zvezdo.

Katy Perry ga še danes opisuje kot neustavljivega šarmerja. Rad se pošali na račun, da imajo rdečelasi ljudje po njegovih zaslugah zdaj več posteljnih aktivnosti. Eden od njegovih ožjih prijateljev, prav tako rdečelasec, se dekletom v baru predstavi v njegovem imenu in dekleta so očarana. Danes ima Sheeran zasebni studio, v katerem se po njegovem navodilu na steno podpišejo vsi, ki so kdaj v roke prijeli njegov mikrofon. Rick Rubin, Harry Styles, Eric Clapton in Elton John, na primer.

Kadar ni na turnejah, ga lahko ujamete med gledanjem hokeja. Naključje je hotelo, da tudi njegovo dekle nastopa v tem športu, trenutno pod številko 17. S skupno selitvijo v London lani je Cherry podpisala pogodbo za wimbledonski hokejski klub, kar je v Angliji pošten zalogaj, čez teden pa dela kot finančna svetovalka. "Je najbolj prisrčno dekle, kar jih boste srečali, na igrišču pa ... je prava zverina," se ponosno pošali Ed. Skratka, Ed uživa življenje v poznih dvajsetih.

Še vedno rad pije, za kar uporablja izgovor, da to tako ali tako počnejo vsi njegovi znanci. O prihodnosti pravi, da si želi ustvariti uspešen fantovski bend. Je v procesu avdicij za člane, medtem ko je zanje že napisal mnogo pesmi. V klišejski zvrsti popa, pa vendar. Nadeja se velikih turnej, kot trenutne, s katero nastopa po arenah po vsem svetu. Naslednji cilj so stadioni. Je sploh še lahko bolj uspešen?

Neja Drozg

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story38/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 38/2017

Story 38/2017, od 14. 09. 2017