Elizabeta II. se je na dan kronanja počutila obupno

Elizabeta II. se je na dan kronanja počutila obupno (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
19. 2. 2018

Britanska kraljica Elizabeta II. je verjetno prvič spregovorila o občutkih, ki so jo prevevali na dan, ko so jo okronali.

Bil je 2. junij leta 1953, ko so takrat komaj 27-letno Elizabeto II. okronali za kraljico. Prestol je sicer zasedla že 6. februarja leta 1962, ko je umrl njen oče, kralj George VI. Kronanje je bilo v Westminstrski opatiji, nanj pa je prišlo osem tisoč gostov.

Na ulicah je bilo na milijone ljudi, še več pred televizijskimi zasloni. Kraljica pa je šele pred kratkim prvič odkrito spregovorila o dnevu, ko so jo okronali. Redko daje intervjuje, nepovezane s svojimi obveznostmi, se je pa odločila ob 65-letnici vladanja za BBC povedati nekaj več. Tako je povedala, da je bila vožnja v pozlačeni kočiji kot nočna mora, saj je morala sedeti na vzmeteh, ki so bile samo prevlečene z usnjem.

Kočijo iz 18. stoletja je skozi London vleklo osem konjev. Imela je obleko, posebej sešito za to priložnost. Prekrita je bila z biseri in pošita z zlatom in srebrom. Vlečko je moralo nositi kar šest deklet. "Bilo je videti zelo lepo, a niti malo praktično. Ko sem se spotaknila ob preprogo, se niti premakniti nisem mogla," se danes spominja kraljica.

kronanje elizabete II

Nasmeh je bil zaigran

Ceremonija se je začela z vožnjo, ki je trajala skoraj dve uri. Elizabeta II. se je vseskozi smehljala, čeprav ji ni bilo niti malo udobno. No, tudi krono je bilo vse prej kot prijetno nositi. Na njej je kar 2.868 diamantov, nesramno drag diamant cullinan II, ki ima kar 317,4 karata, ter safir sv. Edvarda, ki datira v srednji vek. Nekoč naj bi ga v prstanu nosil kralj Edvard.

Tudi rubin črnega princa je v družini od srednjega veka. In ta je kraljici najbolj ljub. Poleg tega je krona zelo težka. "Lahko bi si celo zlomila vrat," se danes šali kraljica. Na sebi pa je imela še zelo težek plašč. Slovesnost je trajala skoraj tri ure in Elizabeta ni niti z eno gesto pokazala, da ji je kakorkoli neudobno. Med kronanjem jo je canterburyjski nadškof mazilil z blagoslovljenim oljem. V tistem trenutku je bila njena glava zakrita pred javnostjo, kamere, ki so snemale dogodke, pa so se med tem simboličnim trenutkom obrnile stran. Preostanek olja so skrili na skrivnem mestu, je v dokumentarcu povedal dekan Westminstrske opatije John Hall.

Foto: Profimedia

Priporočamo