Elon Musk se je opravičil britanskemu jamarju

18. 7. 2018 | Vir: STA
Deli
Elon Musk se je opravičil britanskemu jamarju (foto: profimedia)
profimedia

Ameriški zvezdniški podjetnik Elon Musk se je opravičil britanskemu jamarju, ki je pomagal pri reševanju 12 tajskih dečkov iz poplavljene jame, ker ga je označil za pedofila. Muskovi žaljivi komentarji na Twitterju so sprožil vsesplošno zgražanje. Njihova posledica je bila tudi padec vrednosti delnic Muskovega podjetja Tesla.

Musk je danes objavil opravičilo jamarju Vernonu Unsworthu. "Njegova dejanja proti meni ne upravičujejo mojih dejanj proti njemu in za to se gospodu Unsworthu in podjetjem, ki jih kot vodja predstavljam, opravičujem," je Musk danes zapisal na Twitterju. "Krivda je moja in samo moja," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Unsworth je v pogovoru za CNN konec minulega tedna kritiziral Muskov načrt, po katerem bi tajske dečke in njihovega trenerja iz jame rešili z majhno podmornico, ki jo je na lastne stroške poslal na Tajsko. Dejal je, da to ne bi delovalo in da je šlo pri vsem skupaj le za reklamno potezo, dodal pa tudi, da "si lahko (Musk) podmornico vtakne, kjer ga bo bolelo".

Američana so te besede očitno zelo prizadele in na Twitterju, kjer ima 22 milijonov sledilcev, je v nizu objav jamarja napadel z izjemno ostrino. V tvitih, ki jih je kasneje izbrisal, je med drugim podvomil v Britančevo sodelovanje pri reševanju dečkov in ga označil za sumljivega "britanskega izseljenca, ki živi na Tajskem". Povrh vsega ga je označil za "pedo možakarja", to je pedofila, in kasneje to podkrepil še s tvitom: "Stavim milijon dolarjev, da je to res".

Ti Muskovi izpadi so naleteli na nemalo kritik, številni so tudi podvomili v njegove voditeljske sposobnosti, saj se je že pred tem incidentom na družbenih omrežjih podobno loteval analitikov na Wall Streetu, novinarjev in svojih zaposlenih. Zaradi Muskovih tirad je v ponedeljek tudi padla vrednost delnic Tesle, ki so si sicer medtem opomogle.

Musk je danes na Twitterju zapisal še, da je besede na račun Unswortha izrekel v jezi, potem ko je slednji povedal več neresnic in namignil, "naj imam spolni odnos z mini podmornico". Izdelava te podmornice je bila po njegovih besedah "dejanje prijaznosti in je ustrezala specifikacijam, ki jih je podal vodja reševalcev", je pred opravičilom jamarju navedel Musk.

Unsworth je v ponedeljek povedal, da zaradi Muskovih žaljivih tvitov razmišlja o tožbi.