Eminem že 11 let povsem trezen

Eminem v elementu na odru, 
kjer se najbolje počuti. (foto: Profimedia Profimedia, Temp Rex Features) Profimedia Profimedia, Temp Rex Features
Vir: Nova
6. 5. 2019

Ameriški raper Eminem je pokazal kovanec, na katerem piše: Skoraj sem umrl … 

Obenem se je pohvalil, da je že 11 let povsem čist. Eden od najbolj znanih raperjev na svetu, 46-letni Eminem s pravim imenom Marshall Mathers, je pokazal kovanec in se pohvalil na Instagramu, da ga je prav on rešil. V preteklosti je bil odvisen od raznih zdravil na recept, nekoč pa je skorajda umrl zaradi predoziranja. Ko je začenjal kariero, je malokdo verjel, da mu bo uspelo.

Stopil je namreč na teren, ki je rezerviran za afroameriško kulturo, on pa je bil suh bledoličen mladec iz Detroita, ki je hotel postati raper. A mu je uspelo in dokazal je, da barva kože nima nobene zveze z rapanjem. Tudi njegova mama je bila odvisna od alkohola, oče pa ga je zapustil, ko je imel tri mesece. Z rapom ga je seznanil stric Ronnie, ko mu je prinesel kaseto, na kateri so bile pesmi iz filma Mockin in the night. Ronnie je bil edini družinski član, na katerega se je Eminem lahko zanesel.

In ko je naredil samomor, je bil Eminem povsem na tleh. Rapati je začel pri 14 letih. Svoje demo posnetke je predvajal na lokalnem detroitskem radiu. Tam ga je slišal neki producent in z njegovo pomočjo je Eminem posnel prvi album Infinite. Vse to pa je seveda imelo svojo ceno. Eminem je zelo hitro postal odvisen od antidepresivov in alkohola.

A danes slavi 11 let, odkar je vsemu temu odločno rekel ne. Eminem ni nikoli skrival svoje odvisnosti in divjega načina življenja. “Pred 12 leti sem se predoziral z uspavalnimi tabletami in bi skoraj umrl. V tistem obdobju sem imel kar 110 kilogramov, vsi ti valiumi in vicodini pa so na mojem želodcu pustili razjede. Da bi ublažil bolečino, sem nenehno jedel. Ko sem končno šel na rehabilitacijo, sem se zavedel, da moram nekaj narediti …” pravi danes Eminem, ki je imel na začetku velike težave s spanjem.

Ko pa se je odločil, da bo začel teči, je postal odvisen od teka, kar pa je samo dobra stvar. “Dolgo sem mislil, da nimam težav. Nikoli nisem bil odvisen od heroina, cracka ali kokaina, temveč od zdravil, ki si jih na recept dobil v lekarni. V nekem obdobju sem jih popil po 20 na dan. No, na srečo je zdaj to samo še stvar preteklosti,” je zadovoljen s svojim življenjem Eminem. Predvsem pa je ponosen na svoje otroke Alaino (25), Hailie (23) in Whitney (17). 

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia