Emmanuel Macron: V njegovem življenju je le ena ženska

25. 5. 2017 | Vir: Lady
Deli
Emmanuel Macron: V njegovem življenju je le ena ženska (foto: Profimedia)
Profimedia

O tem, da bo nekega dne prisegel kot novi francoski predsednik, je Emmanuel Macron pred meseci le sanjal, saj se ni zdelo, da ga imajo Francozi za kompetentnega kandidata. Menili so namreč, da je premlad, premalo izkušen ter ne dovolj poznan, da bi mu uspelo zasesti tako odgovorno mesto.

A Macronu je v kratkem času s svojo odločnostjo, samozavestjo in vizijo o tem, kako bo Francijo popeljal v prihodnost, svoje sodržavljane uspelo prepričati, da je prav on tisti pravi. Zato ni nič čudnega, da je v drugem krogu s kar 66,06 odstotka premagal svojo protikandidatko Marine Le Pen in tako postal najmlajši predsednik Francije. Več o njem in njegovi izbranki, ki je ob njem že skoraj vse življenje, pa vam izdamo v nadaljevanju.

Že v mladih letih je bil bolj zrel od vrstnikov

Novi francoski predsednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, ki se je kot prvi od treh otrok rodil mami Françoise in očetu Jean-Michellu v francoskem Amiensu, je že v mladih letih bil popolnoma drugačen od svojih vrstnikov.

Bil je namreč zelo resen, inteligenten in se je raje družil z odraslimi, s katerimi je debatiral o tem in onem. Namesto da bi žural, pa je raje tičal v knjigah, ki jih je požiral kot za stavo, prav tako pa ga je privlačilo igranje v gledališču in igranje klavirja, ki naj bi mu šlo celo tako dobro od rok, da je za to prejel kar nekaj nagrad. Sicer pa je bila ljubezen do knjig in debatiranja najverjetneje kriva za to, da se je odločil za študij filozofije na univerzi Paris-Ouest Nanterre La Defence, iz katere je diplomiral, pozneje pa še magistriral.

Čeprav na tem področju ni veliko delal, mu je tovrstno znanje vseeno prišlo prav pri pisanju govorov, s katerimi je blestel na predvolilnih shodih. Sicer pa ima ob magisteriju filozofije Macron tudi diplomo šole za politične znanosti Science Po in šole Ecole nationale d'administration, ki je poznana po tem, da so se v njej šolali številni vidni francoski politiki. Eden izmed njih je tudi Emmanuel, ki je diplomiral kot eden izmed 15 najboljših v letniku.

Od bančnika do politika

Kar nekako logično je bilo, da se bo Macron po zaključenem študiju zaposlil v državni upravi. Na francoskem ministrstvu za gospodarstvo je tako nekaj let delal kot finančni inšpektor, nato pa se je podal v svet financ in se zaposlil kot strokovnjak za finančne naložbe v banki Rotschild & Cie.

Delo je bilo ugledno in dobro plačano, a Macron si je želel še več in v le nekaj letih se mu je uspelo prebiti na mesto družabnika. Nato pa ga je leta 2012 takratni francoski predsednik Françoise Holland potegnil v politiko, saj mu je ponudil mesto namestnika generalnega sekretarja elizejske palače, dve leti zatem pa ga je postavil na mesto ministra za gospodarstvo. A je Macron na tem položaju ostal le dve leti, saj se je položaju odpovedal, ko je lanskega avgusta ustanovil svojo neodvisno stranko En Marche, ki v prevodu pomeni naprej.

Boj za predsedniški stolček je bil trd in neizprosen

Ustanovitev stranke je bil šele začetek, saj je le nekaj mesec zatem Macron napovedal, da se podaja v boj za predsedniški stolček. Številnim se je njegova odločitev zdela kar preveč drzna, saj so menili, da nima dovolj političnih izkušenj, prav tako pa tudi, da tudi ni dovolj prepoznaven. A Macrona to ni prestrašilo, ravno nasprotno, zdelo se je, da ga je to le še bolj spodbudilo k temu, da ljudem dokaže, da mu bo uspelo.

Ne nazadnje je imel tudi veliko podpore med domačimi in tudi tujimi politiki, kot so nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in nekdanji ameriški predsednik Barrack Obama. Drznost se mu je obrestovala, saj je v drugem krogu volitev, kjer mu je nasproti stala le še nacionalistka Marine Le Pen, z veliko večino zmagal in tako postal petindvajseti in najmlajši predsednik v zgodovini Francije.

Svojim sodržavljanom pa obljublja, da se bo na tem položaju v prihodnjih letih med drugim zavzemal za zmanjšanje brezposelnosti in poenostavitev delavskih zakonov, zmanjšati namerava tudi velikost javnega sektorja in znižati javno porabo.

Ljubezen je našel že v mladih letih

Ljubezen svojega življenja je Macron našel že v rosnih najstniških letih. V srednji šoli se je namreč zaljubil v svojo učiteljico igre Brigitte Trogneux, ki je bila kar 24 let starejša od njega, poročena ter mama trem otrokom.

Kdaj točno pa se je med njima rodila ljubezen, medijem ne želita izdati, saj pravita, da je to njuna skrivnost, ki jo želita obdržati zase. Nad romanco seveda Emmanuelovi starši niso bili nič kaj navdušeni, zato so ga iz domače kraja poslali v Pariz, kjer je dokončal zadnji letnik srednje šole.

A še preden je zapustil Amiens, je svoji ljubezni obljubil, da se bosta, ne glede na vse, nekega dne poročila in sta tudi se, leta 2007. Sicer pa sta uradno skupaj že dobrih 20 let in se kljub razliki v letih odlično razumeta in dopolnjujeta. Brigitte namreč svojemu možu ves čas stoji ob strani, ga podpira ter mu pomaga pri pripravi govorov. Kaj si o njunem razmerju misli javnost, pa ju prav malo briga in prav je tako.

Tina Ambrožič

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu