Fatima Gonzalez Carriles (nekdanja igralka golfa) je v Ljubljani praznovala rojstni dan

Fatima Gonzalez Carriles (nekdanja igralka golfa) je v Ljubljani praznovala rojstni dan (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Story
30. 12. 2018

Zelenice igrišč za golf so se kopale v sončnih žarkih, gostje na terasi so se ujeli v prijeten popoldanski klepet. 

S sogovornico Fatimo Gonzalez Carriles, nekdanjo igralko golfa, danes pa enega izmed velikih obrazov golf turizma, sva sedli v senco. Dekle, ki je na dolgoletni športni poti imelo čast sodelovati z legendo Sevom Baleserosom, je pred dnevi dopolnilo 24 let. 

Story: Kakšen je vaš prvi vtis po prihodu v Slovenijo?

Čudovita je. Prispela sem na svoj rojstni dan in pripravili so mi malo praznovanje. Čeprav ste me ujeli še precej na začetku, sem navdušena. Spoznala sem nočno življenje v Ljubljani, čeprav je bil velik delež že zaprt. Dobro smo se zabavali v enem izmed lokalov na strehi s pogledom na grad.

Story: Ste tokrat prvič obiskali državico na sončni strani Alp?

Seveda. To je do zdaj zame najvzhodnejša točka Evrope, bolj proti vzhodu mi še ni uspelo odpotovati. Slišala sem čudovite stvari o Sloveniji, predvsem o naravi, ki jo številni primerjajo z gozdnato skandinavsko pokrajino. Prav zato vidim veliko pozitivnih plati za španske stranke, počitnice v čudoviti neokrnjeni naravi, ki je prijazna tudi do njihovega žepa.

Story: Pred dnevi ste upihnili 24. svečko na torti. Predvidevam, da je vaše življenje že od začetkov povezano z golfom. Se spominjate, kdaj so se vaše poti križale s palico za golf?

Uh, skoraj pred tem, preden sem začela hoditi. Vedno sem se ukvarjala s športom, pri petih letih pa sem spoznala golf. Na prvo državno tekmovanje sem se uvrstila, ko mi je bilo osem let. Pri trinajstih pa sem že vedela, da želim kariero nadaljevati v Ameriki. Po koncu profesionalne poti sem našla odličen poklic, v katerem lahko združujem delo in golf. Še vedno imam čas za treninge, a lahko obenem razvijam projekte.Story: Ste mislili, da bo vaša življenjska pot tako tesno povezana z golfom?

Niti ne. Sprva sem igrala za zabavo. Velikokrat sem igrala z mamo, ki je bila kapetanka kluba. Potem pa se mi je uspelo uvrstiti v špansko reprezentanco. Obenem sem jahala, saj sem velika ljubiteljica konj. A so me doma hitro posvarili, da konja tako kmalu ne bom dobila, zato sem se usmerila v golf. (smeh) Ko sem začela tekmovati in spletati številna prijateljstva, je bilo zabavno, ko pa sem se vedno bolj poigravala z mislijo na ZDA, me je oče posedel za mizo: “Če želiš to uresničiti, boš morala trdo delati.” Takrat sem se res osredotočila na golf.

Story: Kje vse pa ste imeli možnost preizkusiti igrišča za golf?

Imela sem srečo, da sem lahko igrala povsod po Evropi, v Ameriki pa se mi je ponudila priložnost, da zaigram vzdolž vzhodne obale. Igrala sem približno v 14 različnih državah, od Dubaja do Brazilije. Slovenija je eden izmed lepših krajev, kjer mi je uspelo igrati. Rada imam tudi Maroko. Kadar se spominjam vsega tega, se zavem, kako srečna sem, da sem lahko igrala povsod po svetu.

Story: Zaupajte nam, koliko lahko kot igralec izkusiš tudi kulturo nekega kraja, se sprehodiš po ulicah in si ogledaš znamenitosti?

Kadar tekmuješ, vidiš zelo malo, le zvečer, kadar greš na večerjo. Pa še takrat si zelo utrujen in zgodaj zjutraj te čaka tekma. Zdaj, ko sem v drugi vlogi, pa imam priložnost, da bolj spoznam domačine, ljudi, se potepam po mestih in vidim več igrišč v različnih mestih.

Story: Kaj je na vas naredilo največji vtis?

Brez dvoma ljudje in hrana. (smeh) Sem velika gurmanka. Pokrajina je lahko čudovita, a če se ne povežeš z domačini … Po drugi strani pa je lahko povsem običajno mestece z gostoljubnimi domačini, ki te navdušijo. Velikokrat so naša potovanja povezana z določenim igriščem za golf. Ker si želiš igrati na točno določenem igrišču.

Story: Kako pa ocenjujete razvoj Slovenije na golf zemljevidu?

Preden ste me povabili v Slovenijo, je bila to zame država blizu Hrvaške, blizu Italije. A ima ogromno ponuditi turistom, igralcem golfa. Vse od naravnih znamenitosti do majhnih razdalj med kraji, raznovrstno naravo. Odlična cena, blizu Španije. To bo super!

Story: Se domačini zavedajo, kakšna dodatna prednost je golf za turizem?

Ljudje se učijo angleščine, kar je ključ za privabljanje turistov. Golf je morda le majhen delež tega, a se vedno bolj razvija. Skozi velika tekmovanja in imena raste.

Story: Kaj pa mislite o tem, da golf še vedno velja za šport elite?

Ne bi ga povezala toliko z denarjem kot manirami in izobrazbo. Brez dvoma je to igra kavalirjev. Včasih je veljal za igro elite, le zato, ker so si lahko opremo in tečaje privoščili le redki. Danes ni več tako, vsak se lahko uči igrati golf, zato se ponuja veliko priložnosti. Oprema je dostopna vsem, poleg tega pa ti ta šport zagotavlja preživljanje časa s prijatelji in družino. Danes je težava, saj želimo vse urediti hitro. Igra golfa traja tudi do šest ur. Je dober način za prekinitev rutine. Prav zato se bo golf obdržal, pa ne le to, iz leta v leto raste.Story: Kako bi ga bilo mogoče približati drugim?

V Madridu, mojem rojstnem mestu, že mlade poučujejo o golfu. Nekateri otroci igrajo košarko, drugi pa golf. Vadijo lahko že v telovadnici. Veliko pomaga tudi televizija, saj prek nje otroci spremljajo velika imena golfa na igriščih. Golf je odličen za službeno mreženje, česar se v zadnjih letih vedno bolj zavedajo tudi mlajši. Je odličen način druženja, ki te poveže z naravo.

Story: Kaj pa stereotip, da je golf šport za starejše?

Ta je dobra! Morda bi to lahko razbili prav s tem, da bi otroke učili že od malih nog. S tem jih naučiš organizacije časa, discipline. A vendar mora biti zabavno. Golf je prav zato primeren za vse, tako za tiste, ki iščejo zabavo, kot druge, ki radi tekmujejo. Je lahko individualen, a po drugi strani omogoča druženje.

Story: Česa pa je vas naučil golf?

Je življenje. Potrpežljivost. Ne vzemi nič za samoumevno. Ni pomemben začetek, temveč konec. Sreča se lahko obrne. A moraš zaupati vase. Imela sem priložnost igrati v Ameriki, zato se naučiš ekipnega dela. Kakor se obnašaš na igrišču, tako se moraš obnašati tudi v življenju.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Igor Zaplatil, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story26/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 26/2018

Story 26/2018, od 05. 12. 2018

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri