Francoska prva dama na udaru kritik

Francoska prva dama na udaru kritik (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
26. 1. 2018

Vse predsedniške družine po svetu imajo vojsko osebnih stražarjev in osebje, ki skrbi zanje. Tudi francoska, ki jo zdaj zaradi tega kritizirajo.

Pravzaprav so kritike doletele prvo damo Brigitte Macron (64 let), soprogo francoskega predsednika Emmanuela Macrona (40 let), saj je po mnenju številnih malce pretiravala. Osebje se je namreč pritožilo, da morajo delati v posebno stresnih in težkih okoliščinah. Spregovoril je eden od telesnih stražarjev predsedniške družine.

Menda je gospa Macron, odkar je njen soprog postal predsednik Francije, vseskozi v ospredju. Pritožili so se celo iz policijskih vrst, in to iz vse Francije. Ko se predsednik pojavi v javnosti, Brigitte Macron vedno stoji zraven soproga, čeprav bi po pravilih in protokolu morala stati za njim. Ne preseneča, da se številni iz nje norčujejo in jo kličejo kar nova kraljica Francije. A se očitno na vse te kritike in govorice prva dama lepo požvižga. V nekem radijskem intervjuju je namreč dejala, da mesto ženske ni za njenim soprogom. Po družabnem omrežju so se usule kritike, nekateri ji pravijo kar Marija Antoaneta, ki je bila zadnja francoska kraljica pred revolucijo.

Šlo je tako daleč, da se je moral oglasiti celo Brigittin tajnik, Tristan Bromet, ki je izjavil: "Brigitte in Emmanuel sta par, pravzaprav imata moderen zakon, v katerem je žena na isti ravni kot moški." Ta izjava je pri številnih ženskah sprožila veliko odobravanja in Brigitte je prejela ogromno pisem in sporočil, v katerih jo ženske v njenih dejanjih podpirajo.

Francoska prva dama na udaru kritik

Kritike se nadaljujejo

Brigitte se je znašla v središču škandala zaradi zelo ostrih navodil, ki jih daje svojim telesnim stražarjem. In pri vsem skupaj se niti malo ne ozira na to, da so delovne zahteve nečloveške. Tako je pred kratkim eden od stražarjev objavil vse neprijetnosti, ki jih je imel s prvo damo. Ko je stražil vikend, ki ga imata Macronova na severu Francije v letovišču Le Touquet, se je zaradi izjemno slabega vremena umaknil v svoj avtomobil. In to je bil vzrok, da ga je Brigitte kaznovala.

Zaradi tega njenega dejanja so se uprli tudi drugi telesni stražarji. Povedali so, da delajo v povsem nehumanih razmerah in da bi jim lahko postavili vsaj hišice, kamor bi se umaknili v res slabem vremenu. Še zlasti so to poudarili, ker so napovedi za letošnjo zimo zelo slabe. Hišice bi lahko postavili že zaradi higiene in varnosti, pravijo osebni stražarji. Tako menijo tudi policisti, ki so pisali francoskim oblastem, a odgovora še niso dobili.

Vikend na severu Francije je Brigitte dobila ob ločitvi od prvega soproga, bančnika Andrea Louisa Auzierja. Prav v tem mestu sta se leta 2007 poročila Brigitte in Emmanuel Macron, zato jima je ta kraj še posebej pri srcu in ga velikokrat obiščeta. Hiša pa je pač pod stalnim varovanjem. In tako se je zaradi svoje Brigitte na udaru kritik znašel tudi sam predsednik, saj želi svoji soprogi tudi uradno podeliti status prve dame Francije. Predsedovanje je prevzel maja lani in takoj je napovedal, da bo odpravil nepotizem v vladi, zdaj pa bo očitno to svojo besedo snedel.

Že več kot 200 tisoč ljudi naj bi podpisalo peticijo proti funkciji prve dame. Ker če bi se to zgodilo, bi Brigitte dobila tudi del budžeta, svoje zaposlene in svojo pisarno. Prav tako kot to velja za ameriško prvo damo. Že zdaj ima Brigitte dva do tri pomočnike, dve tajnici in dva osebna stražarja. To se večini zdi povsem dovolj.

Besedilo: Sandra Bratuša // Foto: Profimedia