Freddie Mercury: Od sramežljivega mladeniča do karizmatičnega frontmana

Freddie Mercury: Od sramežljivega mladeniča do karizmatičnega frontmana (foto: Profimedia) Profimedia
27. 11. 2021

23. novembra 1991 je glasbenik Freddie Mercury, frontman legendarne britanske skupine Queen, javno oznanil, da ima aids. Umrl je naslednji dan v starosti 45 let.

Ko govorimo o glasbenih presežkih 70-ih in 80-ih let prejšnjega stoletja, nikakor ne moremo mimo glasbene zasedbe Queen in njihovega briljantnega vokalista Freddieja Mercuryja, ki je še danes navdih za številne umetnike.

Njegova karizma in neomajen odnos do življenja sta oblikovala osebo, ki je bila v času njegovega življenja za mnoge kontroverzna, danes pa velja za hedonista, ki je živel po lastnih pravilih. Da gre za resnično glasbeno legendo, ki mu vokalne sposobnosti zavidajo mnogi slavni glasbeniki, pričajo tudi njihove številne hvalospevne izjave. Paul McCartney ga je na primer imenoval "kralj Mercury", Ringo Star pa kar "vaše visočanstvo."

Freddiejeva zgodba se začne na Zanzibarju, kjer se je kot Farrokh Bulsara rodil 5. septembera 1946. Rodil se je s štirimi dodatnimi sekalci, katerim je kasneje pripisal svoj povečan vokalni razpon. Večino svojega otroštva je preživel v Indiji, kjer je že pri sedmih letih pričel z učenjem igranja klavirja.

Freddie Mercury

Prvo skupino je ustanovil kot najstnik

Pri 12 letih je ustanovil šolsko skupino The Hectics, s katero je preigraval rock umetnike, kot sta Cliff Richard in Little Richard. Eden od takratnih članov skupine je dejal, da je bila edina glasba, ki jo je Mercury poslušal in igral, zahodna pop glasba. Spominja se, da je imel neverjetno sposobnost poslušati radio in na klavirju ponoviti tisto, kar je slišal. Po tem, ko se je z družino leta 1964 preselil v London, je Freddie pričel s študijem umetnosti in oblikovanja na Ealing Art College, kjer je pridobil znanje, s pomočjo katerega je kasneje oblikoval grb za skupino Queen.

Po diplomi leta 1969 se je Mercury pridružil seriji bendov in skupaj z Rogerjem Taylorjem prodajal rabljena edvardijanska oblačila na Kensington Marketu v Londonu. Taylor se spominja: "Takrat ga v resnici nisem poznal kot pevca – bil je samo moj prijatelj. Moj nori tovariš! Če je bilo zabavno, sva bila s Freddiejem običajno vpletena."

Veljal je za tihega in sramežljivega mladeniča

Med drugim je takrat opravljal delo kot upravljalec prtljage na letališču Heathrow. Prijatelji iz tistega časa se ga spominjajo kot tihega in sramežljivega mladeniča z velikim zanimanjem za glasbo. Leta 1969 se je pridružil skupini Ibex s sedežem v Liverpoolu, kasneje preimenovani v Wreckage, ki je igrala Hendrixov stil in težki blues. Ker s skupino niso bili uspešni, se je pridružil bandu Sour Milk Sea s sedežem v Oxfordu, vendar je do začetka 1970 tudi ta skupina razpadla.

Ime skupine je izbral prav Freddie

Aprila 1970 se je Mercury združil s kitaristom Brianom Mayjem in bobnarjem Rogerjem Taylorjem, da bi postal pevec njihove skupine Smile. Leta 1971 se jim je pridružil še basist John Deacon. Kljub zadržkom drugih članov je Mercury za novo skupino izbral ime "Queen". Kasneje je rekel: "Očitno je zelo kraljevsko in zveni čudovito. To je močno ime, zelo univerzalno in efektivno. Zavedal sem se gejevskih konotacij, a to je bil le en vidik tega." Istočasno je zakonito spremenil svoj priimek iz Bulsara v Mercury.

Uspeh skupine mnogi pripisujejo njegovemu neverjetnemu razponu ter osupljivi tehniki - nikoli ni imel težav s tempom, pel je z izrazitim občutkom za ritem, imel je odlično muzikalnost, vokalno je lahko brez napora drsel iz enega registra v drugega. Čeprav je Mercuryjev govorni glas spadal v baritonsko območje, je večino skladb posnel v tenorju.

Njegov vokal je bil mogočen

Njegov znani vokalni razpon se je razširil od nizkih basov do sopranskih visokih. Španska sopranistka Montserrat Caballé, s katero je Mercury posnel album, je izrazila svoje mnenje, da je "razlika med Freddiejem in skoraj vsemi drugimi rock zvezdami v tem, da je prodajal glas".

Mercury je bil znan po svojih nastopih v živo, ki so bili predstavljeni občinstvu na stadionih po vsem svetu. Njegov gledališki slog je pogosto vzbudil udeležbo množice, zaradi česar so ga oboževali. David Bowie je hvalil Mercuryjev slog in dejal: "Od vseh gledaliških rock izvajalcev je Freddie šel dlje kot ostali […], šel je čez rob. In seveda vedno občudujem moškega, ki nosi pajkice. Na koncertu sem ga videl le enkrat in kot pravijo, je bil zagotovo človek, ki je lahko držal občinstvo na dlani." Mercuryjev glavni rekvizit na odru je bilo pokvarjeno stojalo za mikrofon; potem ko ga je med zgodnjim nastopom pomotoma odtrgal s težke podlage, je ugotovil, da ga je mogoče uporabiti na neskončne načine.

Nikoli ni javno razpravljal o svoji osebnosti

Čeprav je Freddie gojil razkošno odrsko osebnost, je bil pravzaprav sramežljiv in se je, ko ni nastopal, vedno umaknil in je dal zelo malo intervjujev. O sebi je nekoč dejal: "Ko nastopam, sem ekstrovert, a znotraj sem popolnoma drugačen človek." Nikoli ni razpravljal o svojem etničnem ali verskem ozadju, v nekem intervjuju je o svoji nenavadni osebnosti le rekel: "To je nekaj samorodnega, to je del mene. Vedno bom hodil naokoli kot perzijski papagaj."

Obstajajo znaki, da je Mercury prve simptome HIV pokazal že leta 1982. Avtorja Matt Richards in Mark Langthorne sta v svoji biografski knjigi o Mercuryju "Somebody to Love: The Life, Death, and Legacy of Freddie Mercury" navedla, da je pevec na skrivaj obiskal zdravniku v New Yorku, da bi mu pregledal belo lezijo na jeziku, kar je morda bila dlakava levkoplakija, eden prvih znakov okužbe. Oktobra 1986 je britanski tisk poročal, da je bil Mercury na kliniki Harley Street testiran na HIV/AIDS. Po besedah ​​njegovega partnerja Jima Huttona mu je bil konec aprila 1987 diagnosticiran aids. Takrat je Mercury v intervjuju trdil, da je bil test na HIV negativen.

Britanski tisk je v nadaljnjih letih širil govorice, ki so jih podžigali Mercuryjev vse slabši videz, Queenova odsotnost s turnej in poročila njegovih nekdanjih ljubimcev. Na podelitvi nagrad Brit Awards 1990, ki je potekala 18. februarja v Londonu, se je Mercury zadnjič pojavil na odru, ko se je pridružil ostalim članom Queen in prejel nagrado za izjemen prispevek k britanski glasbi. Po zaključku svojega dela s Queen junija 1991 se je Mercury upokojil v svoj dom v Kensingtonu v zahodnem Londonu.

Umrl je 24 ur po razkritju, da je okužen z virusom HIV

Proti koncu svojega življenja je začel izgubljati vid in je tako opešal, da ni mogel več zapustiti svoje postelje. Da bi pospešil svojo smrt, je zavrnil zdravila in je jemal samo zdravila proti bolečinam. 23. novembra 1991 je podal javno izjavo, v kateri je priznal okužbo z HIV. Približno 24 ur po izdaji izjave je Mercury umrl v starosti 45 let na svojem domu. Vzrok smrti je bila bronhialna pljučnica zaradi aidsa.

V času svojega življenja je Mercury velik del svojega premoženja daroval v dobrodelne namene, njegovo posestvo pa je bilo ob smrti ocenjeno na okoli 8 milijonov funtov. Kot prva velika rock zvezda, ki je umrla zaradi aidsa, je bila njegova smrt pomemben mejnik v zgodovini te bolezni. Aprila 1992 so preostali člani Queen ustanovili The Mercury Phoenix Trust in organizirali koncert za ozaveščanje o aidsu ter zbrali denar za raziskave aidsa. Elizabeth Taylor je o Mercuryju govorila kot o "izjemni rock zvezdi, ki je hitela po naši kulturni pokrajini kot komet, ki strelja čez nebo."

Leta 2001 je bila skupina Queen sprejeta v dvorano slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame), leta 2003 pa so bili vsi štirje člani skupine sprejeti v hišo slavnih skladateljev (Songwritters Hall of Fame). Tam se njihova navedba glasi: "V zlati dobi glam rocka in čudovito hiperproduciranih gledaliških ekstravaganc, ki so definirale to vejo rocka iz 70-ih, se nobena skupina ni Queen približala niti po konceptu niti po izvedbi."

Besedilo: Katja Kozlevčar // Fotografije: Profimedia

Priporočamo