Freida Pinto: Lepotica, ki ne mara oznake ‘zvezdnica’

Freida Pinto: Lepotica, ki ne mara oznake ‘zvezdnica’ (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
5. 11. 2016

Čeprav jo je neverjetni uspeh filma Revni milijonar že pred osmimi leti izstrelil v zvezdniško orbito, je indijska igralka Freida Pinto ostala takšna, kakršna je bila nekoč, ko si o uspehu v Hollywoodu ni upala niti sanjati. Preprosta in skromna lepotica je pred dnevi dopolnila 32 let, kar je primerna priložnost za to, da vam jo nekoliko podrobneje predstavimo.

Eden prvih velikih javnih nastopov Freide Pinto, preden dokončno izbruhne 'norišnica' svetovnih razsežnosti, povezana s fantastično kriminalno romantično dramo Revni milijonar. Indijska lepotica, ki v omenjenem filmu upodablja Latiko, na nekem sprejemu stoji ob bifeju. Ko jo nenadoma nekdo potreplja po ramenu, se obrne in zagleda Angelino Jolie.

"Dobro opravljeno," reče hollywoodska zvezdnica do takrat še povsem neznani novinki v filmskem poslu, ki kar obnemi. Obnemi pa iz dveh razlogov. Prvič zato, ker preprosto ne more dojeti, da ji nasproti stoji tako velika zvezdnica, drugič pa zato, ker ima usta polna puranje paštete, zato pravzaprav niti ne more govoriti. In tako Freida prijazno pokima ter si najverjetneje želi, da bi se lahko pogreznila v tla.

"Sploh ne vem več, kaj mi je še rekla. Najraje bi šla kar k njej in ji rekla, naj me posvoji," je junakinja naše zgodbe pozneje poročala o nepozabnem srečanju s stanovsko kolegico, ki jo označuje za čudovito žensko. Da je danes tudi sama velika zvezdnica, pa Freida včasih očitno kar pozabi. O igralcih, kot je na primer Leonardo DiCaprio, v intervjujih namreč še vedno govori s takšnim navdušenjem, da človek dobi občutek, da gre za ljudi, ki so jim povsem nedosegljivi, za bitja z drugega planeta. Tudi njene izjave velikokrat pričajo o tem, da še ni dobila standardnega odmerka hollywoodske samozavesti.

"Večkrat dnevno se moram uščipniti, ker imam še vedno občutek, da sanjam," je o svojem uspehu v filmski industriji nekoč dejala za dnevnik Los Angeles Times. Po vsem tem ni prav nič presenetljivo, da ne mara, da jo označujejo za zvezdnico, veliko ljubše ji je, da jo obravnavajo kot igralko.

"Imam občutek, da mi ta oznaka bolj ustreza," pojasni skromna Freida. Ob tem pa velja poudariti, da ima več kot dovolj razlogov, da bi se odpovedala skromnosti. Že vse od 22. februarja 2009, ko je film Revni milijonar na 81. podelitvi najprestižnejših igralskih nagrad na svetu prejel kar osem zlatih kipcev, je namreč zelo zaželena igralka. Pravzaprav se je takoj po uspehu omenjenega filma znašla v središču pozornosti. Kar nenadoma so jo največji modni oblikovalci na svetu, med njimi tudi kontroverzni Nemec Karl Lagerfeld, želeli videti v prvih vrstah svojih modnih šovov, slovita revija People jo je uvrstila na lestvico 100 najlepših ljudi na svetu, L'Oréal pa jo je - skupaj z njenima igralskima kolegicama Elizabeth Banks in Evangeline Lilly - izbral za svoj zaščitni obraz.

"Precej ganjena sem bila, ko sem izvedela, da bom del te velike družine in njihove ekipe. Zares sem ponosna zaradi tega," je izjavila maja 2009, ko se je razvedelo, da je s francoskim kozmetičnim gigantom podpisala menda izredno donosno pogodbo. Vse to jo je seveda spravljalo v dobro voljo, v precej manj dobro voljo pa so njeni uspehi menda spravljali njeno bolj znano vrstnico Scarlett Johansson. Svetlolasa ameriška igralka, model in pevka je bila menda precej živčna zato, ker ji je Freida na rdečih preprogah velikokrat ukradla pozornost. Še posebno pa jo je motilo, da se je o njej začelo govoriti kot o novi muzi Woodyja Allena, torej Scarlettini naslednici. Legendarni igralec, filmski ustvarjalec in glasbenik se je namreč tako zelo navdušil nad lepo igralsko novinko, da ni hotel izgubljati časa in ji je namenil vlogo Die v svoji romantični komični drami Spoznala boš visokega, temnega tujca.

Vse to so stvari, o katerih Freida Selena Pinto, rojena 18. oktobra 1984 v Mumbaju, prestolnici indijske zvezne države Maharaštra, pred premiero filma Revni milijonar ni upala niti sanjati. Mediji so njeno življenjsko zgodbo na začetku radi prikazovali kot pravljico o Pepelki, ki se je uresničila. To bi bila sicer res lepa zgodbica, a resnici na ljubo ne drži povsem. Freida sicer res prihaja iz dežele, ki je na žalost zaznamovana z revščino, a v eni najlepših mumbajskih četrti še zdaleč ni odraščala v slabih razmerah. Njena mama Sylvia Pinto je bila ravnateljice šole St. John's Universal v Goreagonu, predmestju Mumbaja, oče Frederick Pinto pa direktor mumbajske podružnice indijske banke Bank of Baroda, zato se jim nikoli ni bilo treba spopadati s finančnimi težavami. Freida je svojo karierno pot začela kot model, in sicer po tem, ko so jo agenti odkrili na nekem lepotnem tekmovanju. Po tem angažmaju so se stvari začele odvijati zelo hitro. Takoj po koncu študija angleške literature na mumbajskem kolidžu St. Xavier's, na katerem se je navdušila nad igralstvom in nastopala v amaterskih gledališčih, se je začela pojavljati v televizijskih oglasih za revijo India Today in za avtomobilskega proizvajalca Škoda. Vse to pa Freide, ki ima še starejšo sestro Sharon, zaposleno na indijski televiziji NDTV, ni resnično izpolnjevalo, saj si je želela postati igralka, ne pa zvezdnica reklam. In zato je pljunila v roke, začela obiskovati igralski tečaj in se udeležila avdicije za glavno žensko vlogo v filmu Revni milijonar, na katero jo je - skupaj s šestimi drugimi manekenkami - poslala njena modna agencija. Nekaj mesecev pozneje je prejela 'odrešilni' klic režiserja tega filma, slovitega angleškega filmskega ustvarjalca Dannyja Boyla, ki ji je s sporočilom, da je dobila vlogo, seveda korenito spremenil življenje.

"Od veselja sem ves čas vriskajoče skakala po hiši svojih staršev. Preprosto nisem mogla dojeti, da mi je dejansko uspelo," se spominja Freida, ki je doslej posnela 17 filmov in ki smo jo v kinih med drugim lahko gledali v akcijskem filmu Vzpon planeta opic ter v akcijski fantazijski drami Nesmrtni, a resnici na ljubo se je zvezdnica, ki je zavrnila celo vlogo Bondovega dekleta, v spomin večine filmskih navdušencev zasidrala prav z vlogo v svojem debitantskem filmu Revni milijonar.

Freidi pa njen prvenec v spominu ne bo ostal le zato, ker jo je izstrelil v zvezdniško orbito, ampak tudi zato, ker se je med snemanjem do ušes zaljubila v svojega soigralca Deva Patela, šest let mlajšega Britanca indijskih korenin, ki je v filmu upodobil glavnega junaka Jamala Malika. Iskrica med njima je preskočila v hipu, kar so opazili tudi tisti, ki niso bili neposredno udeleženi. "Bil je začetek nečesa velikega," čarobni trenutek, ko sta se njegova soigralca prvič srečala na avdiciji, opiše 59-letni indijski igralec in filmski producent Anil Kapoor. Močna čustva na snemanju? Ne, na začetku sta se oba vztrajno pretvarjala, da jih ni bilo.

"Sodelovanje z Devom je najboljše, kar se mi je kdaj zgodilo," je pridno odgovarjala Freida, kadar so jo novinarji povprašali po njenem filmskem ljubimcu, Dev pa je držal korak z njo: "Je čudovita igralka, a ne hodiva na zmenke."

Tudi v vsej vzhičenosti na podelitvi oskarjev je Dev le na skrivaj stiskal njeno roko, pretirano srčne objeme pa je raje prepustil režiserju Boylu. Potem ko se je začetni direndaj nekoliko polegel, pa je bilo skrivanja konec. Zaljubljena golobčka sta se z roko v roki poljubljala in se sprehajala po Tel Avivu, kjer je Freida snemala zgodovinsko dramo Miral, zvečer pa sta si privoščila večerjo v neki romantični restavraciji. Dev je svoji lepi punci na prst nataknil celo prstan. Ko so ju videli na večerji, so se seveda takoj sprožila namigovanja, da sta zaljubljena.

"Najprej se je pojavil film, s katerim se je proslavil, zdaj pa je vse nekako prišlo na pravo mesto. Njegovo življenje ne bi moglo biti boljše. Freida je res prekrasna in vesela sem zanju," je izjavila Devova mama Anita in tako potrdila njuno ljubezensko zvezo, ki je trajala šest let, do decembra 2014. Ko se je razvedelo, da sta ubrala vsak svojo pot, ni bilo malo tistih, ki so bili zelo presenečeni, saj je Freida le nekaj dni pred tem še z velikim navdušenjem govorila o svojem razmerju. Med drugim je razložila, da ju je to, da sta skupaj doživela nenadno slavo, vedno združevalo: "Mislim, da nihče, niti najini družini niti prijatelji, ne more razumeti, kaj sva doživela. Ne glede na to, kako zelo čudovito je to, obstajajo določeni aspekti, ki so zelo utrudljivi. Paparaci, na primer, in to, da nimaš nobene zasebnosti. Nekoč je rekel, da sva sorodni duši, in takrat sploh še nisva bila skupaj. Iz tega se je potem razvila gromozanska zgodba. Verjetno so se vsi spraševali, kako lahko kaj takšnega sploh reče in kaj to pomeni. A očitno je imel prav - midva sva sorodni duši."

Freida po koncu razmerja z Devom, s katerim se je razšla v prijateljskem duhu, ni bila prav nič pobita, nasprotno, menda je celo z navdušenjem začela raziskovati svet zmenkov.

"Freida je samska in srečna," je takrat povedal dobro obveščeni vir. Seveda pa je lepotica svet zmenkov raziskovala že prej, Dev ni bil njen prvi resni fant. Še preden je zaslovela, je bila namreč zaročena, po poročanjih londonskega časnika The Daily Telegraph pa celo poročena z Rohanom Antaom, marketinškim direktorjem iz svojega rojstnega kraja, ki je bil nekaj časa tudi njen predstavnik za stike z javnostmi. Prav Rohan naj bi ji precej pomagal pri gradnji kariere, med drugim tako, da je izdelal njeno spletno stran in bil nekaj časa tudi njen predstavnik za stike z javnostmi. "Podpiral jo je tudi v času snemanja filma Revni milijonar, uspeh filma pa sta skupaj proslavila že lani na filmskem festivalu v Torontu," je leta 2009 razkril neimenovani Rohanov prijatelj, ki je poudaril, da sta razmerje začela, še preden je postala igralka.

Po velikanskem uspehu filma Revni milijonar se je menda preprosto nehala javljati svojemu dragemu, januarja 2009 pa je njuno razmerje razpadlo. Kaj pa se ji na ljubezenskem področju dogaja zdaj? Že približno leto dni ljubi postavnega profesionalnega igralca pola Ronnieja Bacardija, ki ga je javnosti kot svojega fanta 'uradno' predstavila februarja letos, in sicer na oskarjevski zabavi revije Vanity Fair. Lepemu parčku želimo, da bi spisal kar se da dolgo in lepo ljubezensko zgodbo.

Napisal Tim Jeras
Fotografije Profimedia

Značke: Freida Pinto
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story44/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 44/2016

Story 44/2016, od 27. 10. 2016