Ganljiva izpoved lepe manekenke Geene Rocero

Geena Rocero (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
8. 9. 2014

Tridesetletna filipinska manekenka Geena Rocero je imela ganljiv govor, v katerem je razkrila, zakaj je tako dolgo skrivala dejstvo, da se je rodila kot moški. Že dve minuti po končanem govoru je začela prejemati klice navdušenih ljudi, ki preživljajo podobno situacijo.

Tridesetletna Geena Rocero se je rodila na Filipinih, natančneje v Manili, kot 17-letno dekle pa se je preselila v ZDA, kjer si je pozneje ustvarila uspešno kariero modela za spodnje perilo. Zdaj, 13 let pozneje, je na konferenci organizacije TED (Technology Entertainment and Design), ki se je uveljavila kot kraj živahnih predstavitev poglobljenih misli, odkrito spregovorila o sebi.

"Rojena sem kot moški. Operirana sem bila v ZDA in to mi je spremenilo življenje. Bilo me je strah to javno priznati, ker sem se bala, da bo to vplivalo na mojo kariero, da bodo ljudje mislili, da sem jih na neki način preslepila. Paranojo, da bodo izvedeli, že nekaj let nosim v sebi. Priznam, da je za moje priznanje delno zaslužen tudi strah pred rumenim tiskom. Bala sem se, da bodo odkrili mojo skrivnost, za katero niso vedele niti agencije, za katere sem delala," je dejala lepa Geena po ganljivem govoru za revijo Glamour.

Že dve minuti pozneje je začela prejemati klice navdušenih ljudi, med katerimi je bilo veliko tistih, ki preživljajo ali pa so preživljali podobno situacijo, videoposnetek njenega govora, ki kroži po svetovnem spletu, pa si je ogledalo že več kot milijon ljudi. Močno željo po tem, da bi javno povedala svojo zanimivo zgodbo, je začutila za svoj 30. rojstni dan, ki ga je praznovala v Mehiki. Takrat je svojemu fantu rekla: "Ni mi več mar za to, kaj se bo zgodilo. Želim povedati resnico in deliti svoje potovanje z drugimi."

Uspela je kot model za spodnje perilo

Geena, ki je po poklicu odvetnica, se je pri 17 letih s Filipinov preselila k svoji mami v San Francisco. Že kmalu po prihodu v ZDA je požela velik uspeh, predvsem zahvaljujoč svojim skladnim oblinam, ki so veliko pripomogle k temu, da se je na modni sceni prebila kot model za spodnje perilo.

"Imela sem srečo, ker so me starši podpirali. Šla sem na operacijo spremembe spola in zdaj se počutim kot kompletna ženska. Moja notranjost je končno v skladu z mojo zunanjostjo in zaradi tega sem srečna," je eksotična lepotica ponosno sporočila širnemu svetu.

"Vsi mi smo sužnji kraja in časa, v katerem smo rojeni, religije, ki nam je vsiljena, in na splošno družbenega okolja. No, nekateri od nas so dovolj pogumni, da so to, kar so, da jih ne zavirajo prepričanja tistih, ki jih obkrožajo. Ti ljudje so vedno pretnja, ker prinašajo spremembe in za vedno spreminjajo tisto, kar velja za sprejemljivejše. V zadnjih letih sem molčala, moji sosedje, kolegi in agenti niso vedeli za mojo skrivnost. Mislim, da se da to označiti za razkritje. Mene so po rojstvu označili za dečka samo zaradi spolnega organa. Toda že pri petih letih sem vedela, kdo sem. Spol je vedno veljal za dejstvo. Zdaj pa vemo, da je bolj fluiden, kompleksen in skrivnosten, kot smo mislili doslej," je še povedala v svojem govoru in si prislužila glasne ovacije. 

Napisal: Tim Jeras

Značke: Geena Rocero