George Michael je bil človek z velikim srcem

9. 1. 2017 | Vir: Nova
Deli
George Michael je bil človek z velikim srcem (foto: Profimedia)
Profimedia

Premoženje pred kratkim preminulega Georgea Michaela ocenjujejo na približno 200 milijonov dolarjev, a vsi, ki so ga poznali, v en glas zatrjujejo, da mu ves ta denar nikoli ni prav veliko pomenil, zato ga je z veseljem delil z drugimi.

Po smrti Georgea Michaela, ki nas je zapustil že v 54. letu starosti, v javnost curljajo zelo zanimive informacije o tem slovitem angleškem glasbeniku in glasbenem producentu, ki jih doslej nismo poznali. In tako smo med drugim izvedeli, da je zelo rad pomagal tistim, ki so pomoč nujno potrebovali, a je to počel daleč stran od oči javnosti. "Ni hotel biti eden tistih hinavcev, ki v dobrodelnih akcijah sodelujejo samo zato, da bi se pisalo o njih. To je počel na skrivaj, ker je bil človek z velikim srcem," je razkril neki njegov prijatelj. Čeprav se je ves čas trudil, da se o njegovi dobrodelnosti ne bi govorilo in pisalo, so po njegovi smrti številni prelomili obljubo o molčečnosti, ki so mu jo dali, in zdaj pričajo o glasbenikovih hvale vrednih aktivnostih.

"Dan po tem, ko se nam je oglasila mlada ženska, ki si je srčno želela postati mama, a ni mogla zanositi brez umetne oploditve, za katero pa ni imela denarja, nas je poklical George Michael in zanjo anonimno vplačal 15 tisoč funtov," je na Twitterju napisal 46-letni BBC-jev televizijski voditelj Richard Osman. Na Richardovo zgodbo se je odzval moški, ki je na istem družabnem omrežju razkril, da je videl Georgea, ko je v nekem baru dal denar ženski, ki je jokala zaradi finančnih težav in dolgov, iz katerih se nikakor ni mogla izvleči: "Ker je hotel ostati anonimen, je dal ček v vrednosti 25 tisoč funtov natakarici in jo prosil, da ga preda obupani gospe."

Glasbenik je dolga leta delal kot prostovoljec v centru za brezdomce, društvom, ki skrbijo za otroke, pa je redno namenjal denar. "Dal nam je milijone, a nam je izrecno prepovedoval, da bi njegovo ime omenjali v javnosti. Prav v njegovo čast smo prihodnje leto (leta 2017, op. a.) nameravali organizirati koncert za naš 30. rojstni dan," je dan po njegovi smrti dejala pretresena 76-letna angleška novinarka in televizijska voditeljica Esther Rantzen, ki je tudi ustanoviteljica 24-urne brezplačne svetovalnice za otroke in mladostnike Childline. Vsekakor velja omeniti tudi to, da je George leta 2007 v Londonu nastopil na spektakularnem brezplačnem koncertu za medicinske sestre in tehnike, s katerim se jim je zahvalil za njihovo skrb in ljubezen, s katerima so zasipali njegovo mamo, ko je pred smrtjo ležala v bolnišnici.

O tem, kako zelo veliko srce je imel, priča tudi podatek, da je vse prihodke od prodaje zelo uspešnega singla Jesus to a Child, ki ga je izdal leta 1996, dal v dobrodelne namene. Isto je naredil s prihodki od prodaje slovitih singlov Last Christmas in Everything She Wants, ki ju je posnel še kot član dueta Wham!, zaslužek od singla Don't Let the Sun Go Down on Me, ki ga je posnel z rojakom Eltonom Johnom, pa je namenil centru za obolele z aidsom in nekemu društvu, ki pomaga otrokom. To pa še zdaleč ni vse. Pred 16 leti je na primer od zasebnega zbiratelja kupil klavir pokojnega Johna Lennona iz skupine The Beatles, za katerega je odštel kar 1,45 milijona funtov, a ga ni obdržal. "Hotel je, da klavir, na katerem je John skladal uspešnico Imagine, za vedno ostane v Lennonovi rodni Veliki Britaniji. Podaril ga je muzeju Liverpoolu," je pojasnil neki kustos. Po vsem tem je še bolj jasno, da smo 25. decembra 2016 izgubili človeka z veliko začetnico.

Tim Jeras

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk