George Michael je glasbo vzljubil šele po udarcu v glavo

20. 1. 2017 | Vir: Lady
Deli
George Michael je glasbo vzljubil šele po udarcu v glavo (foto: Profimedia)
Profimedia

George Michael je bil ena od mnogih zvezd, ki smo jih izgubili v letu 2016, zagotovo bo eden tistih, ki jih bo težko pozabiti in še težje nadomestiti, saj so bili tako njegov talent kot tudi dela res izjemni.

Tudi zato je kar težko verjeti, da se pevec ni rodil z željo po tem, da bi bil glasbenik, ravno nasprotno! Glasba ga sploh ni zanimala, vse do tistega usodnega udarca, ki je njegovo življenje obrnil na glavo in ga popeljal na pot, ki je bila tako lepa kot tudi težka, a vsekakor izjemna.

Z glasbo se je začel ukvarjati šele po nesreči

George Michael je na svet privekal kot Georgios Kyriacos Panayiotou 25. junija 1963 v East Finchleyju v Londonu mami Angležinji Lesley Angold in očetu Grku Kyriacosu Panayiotouju. Michael je s sestrama Yiodo in Melanie večino otroštva preživel v Kingsburyju v Londonu. Kot otroka ga glasba sploh ni zanimala, obseden je bil namreč z insekti in hrošči, ki jih je v zgodnjih jutranjih urah nabiral na polju za hišo. Šele po nenavadni nesreči, pri kateri je dobil močan udarec v glavo, se je vse spremenilo – postal je popolnoma obseden z glasbo in kar naenkrat je začel sanjati o tem, da bi postal pop zvezda. Čeprav njegovemu očetu to ni bilo nič kaj všeč in si je želel, da bi si njegov sin pridobil pravo izobrazbo, je George trmasto vztrajal pri svojem. Še sreča, kajne?

Duet Wham! je bil odskočna deska med zvezde

George se je v zgodnjih najstniških letih z družino preselil v kraj Radlett v Hertfordshiru, kjer je obiskoval šolo Bushey Meads, v kateri je spoznal enega od svojih najboljših prijateljev Andrewa Ridgeleyja. Fanta sta si oba želela postati uspešna pop glasbenika, zato sta šolo obesila na klin in ustanovila ska skupino, imenovano The Executives, ki je žal kmalu razpadla. A to ju ni ustavilo, da ne bi poskusila ponovno. Leta 1981 sta se združila v duet Wham!, ki je že s prvim albumom Fantastic (1982) zasedel prva mesta glasbenih lestvic v Veliki Britaniji. Nič manj uspešen ni bil njun drugi album Make it Big (1984), s katerim sta se prebila v ospredje tudi v ZDA. Med najbolj znanimi hiti z omenjenega albuma so bile pesmi, ki si jih prepevamo še danes – Wake me up before you go-go, Freedom in Careless Whisper, ki je bil tudi Georgeev prvi solo singl. A kljub izjemnim uspehom duet Wham! ni zdržal prav dolgo. George in Andrew sta se odločila, da leta 1986 končata svojo skupno pot, kar sta storila z nastopom na stadionu Wembley v Londonu pred kar 72.000 oboževalci. Od takrat je George svojo glasbeno pot nadaljeval samostojno.

Solo kariera ga je izčrpala

Ker je bil George že v duetu Wham! vodilni vokalist in tudi tekstopisec, navajen pozornosti javnosti, je z lahkoto nadaljeval svojo samostojno pot. Med prvimi pesmimi, ki jih je takrat posnel, je bil duet s soul pevko Aretho Franklin, s katero sta zapela pesem I knew you were waiting, za katero si je Michael leta 1987 prislužil svojega prvega grammyja za najboljšo R&B izvedbo. Še isto leto je pevec izdal tudi svoj prvi solo album Faith, ki je doživel odličen sprejem pri poslušalcih in je zato osvojil tudi vrhove številnih pomembnih svetovnih glasbenih lestvic, po svetu je bil prodan v več kot petindvajsetih milijonih izvodov, leta 1989 pa je zanj prejel tudi grammyja za album leta. A uspeh, ki ga je doživel z albumom, je pevca izžel in popolnoma onesrečil ter tudi oddaljil od bližnjih. Zato se je odločil, da omeji svoje obveznosti in se novih izzivov loti brez pretirane promocije in potovanj po svetu, kar se je seveda poznalo tudi pri uspehu njegovega drugega albuma Listen Without Prejudice, Vol. 1 (1990).

Z njim se je Michael namreč želel oddaljiti od pop glasbe in je zato vanj vključil več soul ter jazz elementov. A čeprav je album doživel pozitivne kritike in sta bila na njem tudi dva hita – Praying for time in Freedom 90, se je žal prodal v le milijon izvodih. Pevec je za to obtožil svojo založbo Sony, ki ga naj ne bi dovolj promovirala, zato je z njo želel prekiniti pogodbo, kar je bilo vse prej kot lahko, zato se je pravna bitka vlekla kar nekaj let, v tem času pa je Michael vse prej kot počival. Med drugim sta z Eltonom Johnom posnela duet Don't let the sun go down on me, ki je nemudoma postal hit. Po uspešnem razhodu z založbo je izdal nov album Older (1996), kasneje pa še albuma Songs from the last century (1999) in Patience (2004).

Veliko časa je posvečal dobrim delom

Zasebno življenje Georgea Michaela je bilo vse prej kot pravljično. Fant se je namreč boril z odvisnostjo od drog, zaradi česar je bil večkrat aretiran; večkrat pa se je tudi boril z depresijo. V zadnjih letih je veliko svojega časa posvečal dobrim delom. Po njegovi smrti je prišlo na dan, da je pogosto delal kot prostovoljec v zavetiščih, da je posameznikom plačeval račune – med drugim naj bi neki ženski plačal zdravljenje neplodnosti, drugi pa je pokril dolgove, ki so ji ostali od šolanja. Ob tem je dobrodelnim organizacijam, predvsem tistim, ki so se ukvarjale z otroki, anonimno nakazoval milijone dolarjev in še bi lahko naštevali. A sam o svojih dobrodelnih aktivnostih ni govoril na glas, saj se mu to ni zdelo potrebno.

Imel je veliko ljubimcev, a le tri velike ljubezni

Čeprav je bil v mlajših letih George pravi ženskar, je sčasoma ugotovil, da bolj kot o njih sanja o moških. A da je homoseksualec, je kljub številnim ugibanjem v medijih javno potrdil šele leta 1998. Čeprav je imel več partnerjev, naj bi imel le tri velike ljubezni. Leta 1993 je na koncertu Rock in Rio v Riu spoznal modnega oblikovalca Anselma Feleppa, v katerega se je zaljubil na prvi pogled. Žal je bil Anselmo HIV-pozitiven in je kmalu umrl zaradi možganske krvavitve. Michael je potreboval kar nekaj časa, da ga je prebolel, posvetil pa mu je tudi pesem Jesus to a Child. Nato se je leta 1996 zapletel v razmerje s trgovcem z umetninami Kennyjem Gossom, s katerim sta se nameravala celo poročiti, a sta se namesto tega leta 2009 razšla. Nato je od leta 2012 Michael bil v razmerju s frizerjem in fotografom Fadijem Fawazom, ki ga je tistega usodnega jutra tudi našel mrtvega.

Odšel je prezgodaj

Lahko bi rekli, da je Michaelova smrt prišla povsem nepričakovano. Čeprav se je pevec boril s kar nekaj zdravstvenimi težavami, naj nobena ne bi bila tako resna, da bi ogrozila njegovo življenje. A usoda je očitno hotela drugače. Pevca je na božično jutro v postelji našel njegov partner Fadi Fawaz. Kot so kasneje sporočili njegovi tiskovni predstavniki, naj bi triinpetdesetletnik umrl v spanju, in sicer zaradi odpovedi srca. A čeprav je odšel, bodo njegove glasbene stvaritve prisotne za vedno.

Tina Ambrožič