Gerald in Betty Ford: Naključni predsedniški par

Vir: Lea
4. 2. 2009
“Zasluge za to gredo le eni ženski – moji dragi ženi,” so bile prve besede Geralda Forda, potem ko je 9. avgusta 1974 prisegel kot novi ameriški predsednik.

“Najbolj žalosten dan v mojem življenju je bil dan, ko je moj mož zaprisegel kot predsednik ZDA,’’ se je pozneje spominjala Betty. Če je on do položaja prišel povsem po naključju, je torej ona po naključju postala prva dama. Iztrgala se je iz tradicionalne vloge. Ni bila zadržana niti ves čas vljudna, ni bila pripravljena le nalivati čaja.

‘’Mislila sem si: ‘Dobro, preselila se bom v Belo hišo, se potrudila po najboljših močeh, in če jim ne bo všeč, me lahko zabrišejo ven.’ Ne morejo pa me narediti za nekaj, kar nisem,’’ pravi. ‘’Bila sem navadna ženska, ki je bila poklicana na oder v nenavadnem času. Ko sem postala prva dama, nisem bila nič bolj drugačna, kot sem bila prej. Vendar pa sem po spletu naključij postala zanimiva za ljudi.

Ločenka spozna najbolj zaželenega samca

Leta 1918 rojena Betty Bloomer je bila kot deklica prava mala divjakinja. S fanti je igrala hokej in nogomet, dokler je starejša brata nista prisilila, da je odnehala. Kaditi je začela pri 14 letih, najraje je s fanti brcala žogo ali igrala hokej pa tudi na pogled je bila na las podobna fantu. Življenje se ji je spremenilo, ko jo je mama vpisala k plesu. Odločila se je, da bo plesalka, zato je zavrnila vse mamine ideje o nadaljnjem študiju in se za sanjami podala v New York.

Posebnega uspeha ni doživela, je pa našla nekega trgovca s pohištvom in se poročila. Pet let pozneje se je z ločitvijo v žepu vrnila domov in začela na zmenke hoditi z najbolj zaželenim samcem v Grand Rapidsu, Jerryjem Fordom.

Gerald Ford se je kot Leslie Lynch King mlajši leta 1913 sicer rodil v Omahi, vendar ga je mama kmalu po ločitvi od nasilnega moža odpeljala s seboj v Grand Rapids, kjer je odraščal. Potem ko se je mama vnovič poročila, je prevzel očimovo ime. Kot otrok je bil zagrizen športnik in skavt, vendar je namesto nogometne kariere raje izbral študij političnih znanosti, skozi katerega se je prebil kot pomivalec posode. Pozneje je doštudiral tudi pravo in med drugo svetovno vojno služil v mornarici.

Politična kariera pred poroko
Februarja 1948 je Ford svoji izbranki ponudil skrivnosten predlog: ‘’Rad bi se poročil s teboj, a morava počakati do jeseni in ne morem ti povedati, zakaj.’’ Pozneje je postalo jasno, da se je razlog skrival v njegovi prvi kampanji za ameriški kongres. Ford se je bal, kaj bodo volivci menili o poroki z nekdanjo plesalko, ki je bila poleg vsega še ločenka.

Vendar je bil že dva tedna po poroki izvoljen v kongres in Betty je začela živeti življenje kot žena politika. ‘’Bila sem popolnoma nepripravljena na to vlogo, a ni me preveč skrbelo, ker si tako ali tako nisem mislila, da bo zmagal,’’ se je nekoč pošalila in dodala: ‘’Če bi vedela, kaj prihaja, bi se verjetno usedla in začela jokati.’’

Leta 1973 ga je Richard Nixon imenoval na položaj ameriškega podpredsednika, ko je zaradi utaje davkov odstopil podpredsednik Spiro Agnew. Leto dni pozneje je Nixona spodnesla afera Watergate in Ford je prav tako po naključju postal predsednik.

Betty je o splavu, pravicah žensk, seksu pred poroko ali o intimnih pogovorih s predsednikom odkrito govorila od dne, ko je prvič stopila v Belo hišo. Prva dama brez dlake na jeziku je imela odgovor prav na vse. Po nekem intervjuju je dejala, da so jo novinarji zaslišali že o čisto vsem, le o tem, kako pogosto spi s svojim možem, si je še nihče ni upal vprašati. ‘’Odgovorila bi, da kolikokrat je to mogoče.’’

Osamljena in zapita prva dama
Medtem ko je Gerald kot kongresnik, podpredsednik in končno kot predsednik nenehno potoval, je bila ona doma s štirimi otroki. Michael se jima je rodil dve leti po poroki, leta 1952 sta dobila drugega sina Johna, leta 1956 Stevena, edina hči Susan pa je luč sveta ugledala leto dni za njim. Betty je osamljenost preganjala s protibolečinskimi tabletami, ki jih je poplaknila z alkoholom.

‘’Alkohol mi je bil všeč, pogrel me je,’’ je zapisala v svoji avtobiografiji, ‘’in oboževala sem tablete, saj so odgnale napetost in bolečino.’’ Ko leto dni po odhodu iz Bele hiše ni opustila alkohola, je imela njena družina dovolj. Sklicali so sestanek in jo soočili s kruto resnico.

Betty to sprva ni bilo niti najmanj všeč. Ko ji je zdravnik kar naravnost povedal, da je pijanka, je bila po besedah nekdanjega predsednika ‘besna kot hudič’. Uspelo ji je ozdraviti v nekem obmorskem centru, leta 1982 pa je sama ustanovila kliniko Betty Ford. Zakonca sta ostala poročena vse do njegove smrti leta 2006, ko je dan po božiču, obkrožen z družino, umrl zaradi odpovedi srca.

INFO

Ko so Betty leta 1974 odstranili dojko, je bil to hud udarec za oba z Geraldom. “Že misel na to, da bi lahko izgubil žensko, ki sem jo ljubil, je bila več, kot sem lahko prenesel,’’ je izjavil. Ona pa se je odločila, da se bo z rakom spopadla javno. V bolnišnico je povabila fotografe in jim dovolila, da jo fotografirajo v kopalni halji, ter o bolezni, ki je v sedemdesetih v javnosti veljala za tabu, spregovorila naglas.

Priporočamo