Gérard Depardieu: V Rusiji bo odprl restavracijo

Gérard Depardieu: V Rusiji bo odprl restavracijo (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Nova
29. 5. 2013

Francoska igralska legenda, 64-letni Gérard Depardieu, ki je januarja dobil rusko državljanstvo, se je registriral kot samostojni podjetnik v ruski republiki Mordoviji, 650 kilometrov vzhodno od Moskve, kjer namerava v kratkem odpreti restavracijo.

To je ruski tiskovni agenciji Ria Novosti potrdil tudi Nikolai Borodachev, direktor ruske Fundacije za kinematografijo in tesni prijatelj francoskega igralca.

To pa ne bo igralčev prvi izlet v gostinske vode. Že zdaj je namreč lastnik treh slovitih pariških restavracij, v lasti pa ima tudi restavraciji v Kanadi in Romuniji.

Tudi sam je februarja, med svojim zadnjim obiskom ruske republike Mordovije in glavnega mesta Saransk, že napovedal odprtje barčka ali restavracije.

Čeprav za zdaj detajli in koncept bodoče restavracije še niso znani, je Valeri Maressev, regionalni minister za informiranje, izjavil, da bo restavracija dostojna njegovega imena in da bo imela na meniju veliko izbiro jedi. Dodal je še, da Gérard upa, da bo restavracija privlačila kreativne ljudi, polne iniciative.

Francoski zvezdnik je rekel, da mu je Saransk zelo všeč in da ima to mestece, sicer znano po številnih taboriščih, veliko za pokazati, predvsem poljedelstvo in ljudi. Sicer pa je Gérard, ki je bil velik simpatizer konservativne desne politike nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, po večmesečni polemiki s francoskim socialističnim premierjem Jeanom-Marcom Ayraultom, s katerim sta razpravljala o visokih davkih v Franciji, svoj francoski naslov pred nedavnim zamenjal z belgijskim in kupil hišo s posestjo v mestecu na belgijsko-francoski meji.

Francoski premier je njegovo odločitev, da zaradi finančnih razlogov francoski naslov in potni list zamenja z belgijskima, označil za 'ubogo'.

Medtem se je v javno polemiko vmešal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je najprej le ponudil, v začetku januarja pa igralcu tudi predal ruski potni list. Vse od takrat hvalospevom na relaciji Depardieu–Putin kar ni videti konca.

Kontroverzni igralec, znan tudi po svojem pretiranem uživanju v alkoholu, je Rusijo večkrat označil za 'veliko demokracijo', v nedavnem intervjuju pa je ruskega predsednika primerjal kar s papežem Janezom Pavlom II. in z nekdanjim francoskim predsednikom Françoisom Mitterrandom.

T. J.