Gibboni: Jezik nas združuje, ne razdružuje!

Gibboni: Jezik nas združuje, ne razdružuje! (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
24. 4. 2017

Hrvaški pevec Zlatan Stipšić Gibonni pogosto nastopa na naših tleh, saj verjame, da med Slovenci in Hrvati obstaja dosti več vzporednic, kot smo si morda pripravljeni priznati. Meni, da nas jezik ne razdružuje, temveč združuje, poleg tega pa na glas priznava, da je hrvaščina s slovenskim naglasom lahko zelo simpatična.

Glasba je že od samega začetka večji del njegovega življenja, zato si Gibonni ne predstavlja, da bi se njegovo življenje obrnilo kako drugače. Nikoli se namreč ne bi mogel prenehati ukvarjati z glasbo, kar je očitno tudi iz njegovih pesmi, ki odsevajo iskrenost in ljubezen do poklica. Zanj namreč besedila niso napisana zgolj brez namena, temveč na papir lahko izlije svoja čustva, s katerimi se nato občinstvo poistoveti. "Ne zanimajo me hiti. Že od vseh začetkov želim ustvarjati drugačno glasbo. Hit je nekaj, kar se na top lestvici obdrži teden ali dva, medtem ko imajo prave pesmi neomejen rok trajanja. Prav te so mi zato še posebej drage," je pred časom priznal pevec.

gibboni

Prav to mu je pred tedni prineslo tudi nova priznanja za delo, skupaj z Oliverjem Dragojevićem sta za album 'Familija' prejela kar sedem porinov, prestižnih hrvaških glasbenih nagrad. Slednje bi mu prav zagotovo poklonila tudi slovenska javnost, saj so njegovi koncerti kljub vsemu vedno odlično obiskovani, občinstvo pa se z njih vrača z velikim zadovoljstvom in širokim nasmehom.

Smo si torej Slovenci in Hrvati res tako različni? "Ne bi rekel. Vidiš, Slovenija in Hrvaška sta stoletja imeli iste zavojevalce in osvajalce, isto vladavino. Tako na slovenskem kot hrvaškem območju obstajajo različne pokrajine, kjer se mentaliteta razlikuje. Mi občutimo te razlike, drugačne prioritete. Če to razumeš, lahko zaznaš tudi veliko podobnost," je prepričan Gibonni, ki verjame, da majhne razlike med narodoma kljub temu obstajajo. Vse od tega, da morda sami bolj pazimo na zdravje kot naši južni sosedje, pa tudi do varčnosti. "Moj slovenski prijatelj je nekoč novinarjem povedal: 'Ne vem, kdo bo pred dolgom rešil Hrvate, vem pa, da se bodo Slovenci rešili sami.

Nisem še videl Slovenca, ki za seboj ne bi ugasnil luči.' Ste zelo varčni, če pa pridete k meni ... Povsod gorijo luči, naprave ... Kot da sem v lunaparku. Mislim, da imate to v genih," je priznal priljubljeni glasbenik, s katerim bi se brez težav pogovarjal tudi v slovenščini, saj odlično razume tudi naš jezik, medtem ko mu nekaj težav povzroča izgovarjava.

"Med nekaterimi narodi obstaja posebna empatija, plod te je na primer jezik, s katerim se sporazumevajo Brazilci in Argentinci. Ustvarili so namreč prav poseben jezik – portunol, mešanico portugalščine in španščine. Vsi dajo vse od sebe, da se razumejo. Mislim, da tudi med Slovenci in Hrvati obstaja nekaj podobnega. Neke vrste naš 'portunol', sam tako poskušam v svojo hrvaščino vplesti čim več slovenskih besed. Morda zveni smešno, pa vendar se tako sporazumemo. Meni se to zdi lepo," pove z optimizmom in se z nasmeškom na obrazu obregne tudi ob mojo izgovarjavo hrvaških besed in tvorjenja stavkov: "To zveni simpatično! Ne sekiraj se. Slovenski naglas s hrvaškimi besedami je še kako privlačen!"

Kaj kmalu bodo spet na vrsti meseci, ko bo lahko tudi sam priča trumam slovenskih turistov, ki se bodo zgrnile na hrvaško obalo, medtem ko sam poleg morja nadvse obožuje tudi gozd. "To je čudo! Lahko bi veliko govoril o naravi, pa ne bom, saj je to tematika za prav poseben intervju. To je religiozna izkušnja," pove Gibonni in ob tem pojasni, da včasih ljudje morja vendarle niso dojemali kot zdaj. Če si v preteklosti imel delavnega sina, je odšel na celino, medtem ko je bilo morje nekaj drugega. Bilo je kot neke vrste kazen.

"Morje ni bilo nekaj lepega, ceniti smo ga začeli šele zadnjih nekaj let. To včasih ni bilo romantično kot zdaj. Takrat je bilo bolj romantično, če si imel kilo krompirja," v smehu še doda glasbenik, ki za sproščanje ne potrebuje morja, temveč koncerte. Uživa namreč v srečanjih s svojim občinstvom, saj je z njimi v vseh teh letih vzpostavil nekakšen družinski odnos.

gibboni

Nič drugače ni bilo niti na marčevskem koncertu v Sarajevu, kjer je ob dnevu žena skupaj z Dragojevičem navdušil sarajevsko občinstvo. "Sam sem neko obdobje v življenju živel v Sarajevu, zato sem užival ob ponovnem snidenju s starimi prijatelji. Tako je tudi z Oliverjem, Sarajevo je njegova mladost. Ko si v nekem mestu dalj, ta postane del tebe in ti del njega. Imam tudi neki poseben odnos z Ljubljano, saj sem tu že dolgo. Nekaj časa sem tu imel podjetje in v tem času sem spoznal številne nove prijatelje, poznane in tiste bolj anonimne. Tako je tudi z vami. Zdi se mi, da števili Slovenci hrvaško obalo doživljajo kot svoj drugi dom," še doda Gibonni in s tem namigne na trume Slovencev, ki vsakoletno romajo na hrvaško obalo, kjer se počutijo kot doma.

Koncert z Oliverjem v Ljubljani

Dvorana Stožice bo 9. junija gostila koncert, na katerem bosta moči združila Oliver Dragojević in Gibonni. Po izjemnih odzivih in razprodanih dvoranah tako mojstra prihajata tudi k nam, vstopnice pa bodo brez dvoma šle za med.

Nika Arsovski