Vzgojni principi Gordona Ramsayja: Otroci morajo sami zaslužiti denar!

Gordon se najbolje počuti, ko je v elementu v kuhinji. (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
6. 12. 2020

Gordon Ramsay je eden najslavnejših kuharjev na svetu. In tudi izjemno premožen, a ima glede denarja povsem svoj pogled. Pravi, da ga otrokom ne namerava dati …

Ko pomislimo na slavne in bogate, si mnogokrat zamišljamo njihovo življenje in to, kako srečni so lahko njihoi otroci, ko imajo vse, kar si želijo. A ni vedno tako. Gordon Ramsay (54) ima povsem drugačno filozofijo in vzgojne ukrepe. Njegov slavni stavek je:

"Otrokom ne mislim dati ničesar, naj sami zaslužijo …" Nekaterim se zdi tako razmišljanje nekoliko pretirano, številni, ki se hkrati navdušujejo tudi nad njegovimi jedmi, pa menijo, da je to odličen način, kako vzgojiti otroke v delovne in odgovorne ljudi. Sam pravi, da iz otrok ne želi ustvariti razvajencev. Za britanske časopise je povedal, da jim od svojega bogastva ne bo zapustil ničesar.

Gordon Ramsay

"Ko letimo z letali, otroci ne sedijo z nama s soprogo Tano v prvem razredu, niti jim ne dovolim jesti v kateri izmed mojih restavracij," pravi Gordon in dodaja, da želi, da njegovi potomci sami zaslužijo svoj denar. "Nikar ne mislite, da sem zloben, kakor nekateri pravijo. Enostavno si želim, da moji otroci postanejo odgovorni ljudje."

Gordonova najstarejša hči Megan je bila na primer v očetovi restavraciji prvič, ko je imela 16 let. "Ko bodo zaslužili svoj denar, ga bodo bolj cenili in lahko ga bodo zapravili, za karkoli bodo želeli. Svoj denar sem sam krvavo zaslužil," pravi chef.

Gordon je rojen na Škotskem, kjer je živel z mamo, medicinsko sestro, in očetom, ki se je zelo rad vdajal alkoholu in je bil dostikrat nasilen. Ker se je družina veliko selila, je zamenjal kar 17 šol. Sam vedno pravi, da se mu zdi stabilno družinsko življenje izjemno pomembno, verjetno zato, ker ga sam ni imel. Trudi se, da bi ga njegova soproga in otroci imeli.

Gordon Ramsay

S soprogo Tano imata kar pet otrok: Megan (22), Matildo (18), 20-letna dvojčka Jacka Scotta in Holly Anno ter leto in pol starega Oscarja. Družina živi razpeta med Los Angelesom in Londonom. Najprej je mislil, da bo nogometaš, a ko se je poškodoval, so te želje padle v vodo. Zato je začel študirati hotelirski menedžment in tu se je začela njegova gastronomska pot. Učil se je od največjih, kot so Marco Pierre White in Albert Rou. To sta le dva od številnih, ki so zaslužni, da je Gordon prišel do svojih prvih Michelinovih zvezdic v londonski restavraciji Aubergine. Pozneje se je odločil odpreti svojo lastno restavracijo Restaurant Gordon Ramsay. To je bil zadetek v polno, saj si je Gordon kmalu prislužil kar tri Michelinove zvezdice. Odprl je še nekaj restavracij v Londonu, Ameriki in tudi v Dubaju.

Njegove restavracije imajo skupaj 16 Michelinovih zvezdic. S tem Ramsay spada med elito chefov z največ Michelinovih zvezdic. Doslej jih je imel največ 74-letni Joël Robuchon (32), ki mu pravijo tudi kuhar stoletja. Ramsay pa je eden od treh britanskih kuharskih mojstrov, ki so dobili vse tri zvezdice. Svojo televizijsko kariero je začel že leta 1996, ko se je prvič pojavil v kuharskem šovu BBC-ja Masterchef. Pozneje je imel še svoji oddaji Dosje kuhinja (Kitchen Confidential) in Peklenska kuhinja (Hell's Kitchen). Gordon tudi sicer slovi kot velik deloholik. Zase pravi, da je njegovo življenje sprogramirano za 15 mesecev vnaprej. "Pri meni je tako, da imam tri tedne povsem posvečene delu, nato pa štiri dneve posvetim izključno družini. Takrat napolnim baterije in spet lahko delam tri tedne skupaj."

Gordon Ramsay

Ko je doma, seveda ne kuha veliko, takrat kuhalnico v roko vzame soproga Tana. Sam najraje kuha ob koncu tedna, a še takrat preproste jedi. "Ko kuham za otroke, največkrat pripravim kaj z rižem ali testenine. Kadar pa jeva sama s Tano, pripravim kakšen okusen zrezek in enostavno solato," pripoveduje o svoji kuhinji doma. Prav tako pove, da je otroke glede hrane vzgojil tako, da niso izbirčni. “Pripravljeni so poskusiti različne jedi, a to še ne pomeni, da jedo tartufe in jastoge …” Kadar pa Gordon je v restavraciji, kjerkoli po svetu, najraje naroči wellington pečenko. Vedno pa pazi, da ne je zamrznjene hrane.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story