Greg Roe (mojster 'trampolinanja') premika meje mogočega!

Greg Roe (mojster 'trampolinanja') premika meje mogočega! (foto: Matej Mišič) Matej Mišič
Vir: Lady
1. 6. 2018

Slovenijo je na povabilo priljubljenega trampolin parka WOOP! obiskal legendarni mojster 'trampolinanja', Kanadčan Greg Roe, ki je širnemu svetu poznan po svojih vratolomnih trikih, s katerimi rad preizkuša meje mogočega, naj bo gravitacijski skok s 60 metrov ali pa noro vrtenje v zraku.

Njegova gimnastična pot se je začela povsem spontano, ko je bil star pet let in je občudoval akrobate na televizijskem zaslonu. Odraščal je v sirotišnici, pri petih letih pa ga je posvojila družina iz Kanade in njegovo življenje se je začelo odvijati čez lužo. Ob presežku energije so ga starši usmerili v več športov, kjer je lahko povsem izkoristil svoje sposobnosti. Kmalu je postalo jasno, da je fant nadarjen za gimnastiko, leta 2007 se je že veselil prvega naslova državnega prvaka na bradlji.

"Tako dober sem bil le po zaslugi svojih trenerjev, ki so me trdo priganjali," danes prizna Greg. Svoje znanje je razvijal in izpopolnjeval, pozneje pa z bradlje presedlal na trampolin, kjer še danes rad presega meje nemogočega. "Od gimnastike sem se poslovil takrat, ko so nehali trenirati tudi vsi moji prijatelji. Zame tekmovanje nikoli ni bilo pomembno, temveč bolj prijateljske vezi, ki so se v vsem tem času spletle med nami," pove kanadski mojster. Trampolin je bil že od nekdaj del njegovega življenja, dobro ga je spoznal na gimnastičnih treningih, po koncu gimnastične poti pa se je odločil, da ga postavi na prvo mesto. "Želel sem izzivati samega sebe," se spominja Greg. Njegov talent in prirojena volja ter velika mera trdega dela so hitro obrodili sadove. Že v prvem letu si je prislužil naslov državnega prvaka in se vse od takrat uvrščal v sam državni vrh, od leta 2010 pa je državo zastopal tudi na številnih svetovnih prvenstvih. Po poroki s športno strokovnjakinjo Trish McGeer se je njegova kariera naglo vzpela in kaj kmalu je s svojimi vadbami in posnetki na družabnih omrežjih postal simbol tega športa, kar mu je omogočilo sodelovanje z nekaterimi najboljšimi ekstremnimi akrobati na zemeljski obli. Veliko pa so k njegovi prepoznavnosti pripomogli tudi nastopi v priljubljenih televizijskih oddajah, kot je America's Got Talent, in na programu Discovery Channel.

Greg Roe premika meje mogočega

"Na ameriškem šovu talentov sem želel dokazati, da se korak za korakom lahko v gimnastiki neverjetno napreduje," nam razkrije svoje razmišljanje Greg, znan tudi po svojem unikatnem slogu poučevanja, ki je zmes kompleksne akrobatike in načel psihologije, z veliko zabave in s preprostim učnim procesom, primernim za vsakogar: "Istočasno učim in se učim, vsak dan. Vse življenje se želim učiti in izpopolnjevati svoje znanje."

Poučevati je začel že pri 12 letih, vse od takrat pa se lahko pohvali z gostovanji po vsem svetu, tako so mu prisluhnili tudi sloviti akrobati iz Cirque du Soleil, pa tudi priljubljena madžarska košarkarska akrobatska skupina Lords of Gravity. "Najpomembnejše je, da se učenja lotimo korak za korakom. Tako kot pri drugih stvareh v življenju nam tudi tu ni treba hiteti. Ne priganjajmo vrlin. Lotimo se jih korak za korakom," poudari akrobat, ki veliko energije usmerja tudi v dobrodelnost. Skupaj s prijatelji, kanadskimi akrobati, je namreč ustanovil dobrodelno organizacijo Seabound International, ki v Hondurasu sirotam zagotavlja ustrezno infrastrukturo trampolinov in raznolike programe.

Besedilo: Nika Arsovski // Foto: Matej Mišič