Hans Sigl: “Želim si obiskati Slovenijo”

13. 7. 2016
Deli
Hans Sigl: “Želim si obiskati Slovenijo” (foto: Arhiv pop tv)
Arhiv pop tv

Martin Gruber je brez dvoma ime, ki ga pozna velika večina slovenskega občinstva. Gorski zdravnik je namreč v mesecu dni, odkar ga lahko spremljamo na Pop TV, dosegel zavidanja vreden uspeh v priljubljenosti, k srcu pa nam je prirasel tudi na uredništvu.

Prav zato smo se še posebej potrudile in ga ujele med snemanjem novih nadaljevanj serije, ki je s takšno vnemo osvojila srca ne le slovenskega, temveč tudi evropskega občinstva. V veliko čast si namreč štejemo, da smo prav me prvič ekskluzivno spregovorile z glavnim igralcem Hansom Siglom.

Hans, serija Gorski zdravnik se je komaj začela predvajati v Sloveniji, čeprav ste začeli snemati že leta 2008. Če se vrneva v to leto ... Kakšni so bili vaši občutki, ko ste dobili to vlogo?

Spomnim se, da mi je to resnično veliko pomenilo. Še posebno zato, ker sem moral v resnici ustvariti nov lik, in prav to je bil eden večjih izzivov pri ustvarjanju serije. In nič se ne zlažem, če rečem, da sem v ustvarjanju Martina izredno užival, priznam, da je še danes tako.

Od tega je sicer minilo osem let. Kaj pa mislite, da je ta vloga prinesla v vaše življenje? Kako je vloga Martina Gruberja vplivala na vašo kariero?

Brez dvoma je vloga gorskega zdravnika imela in še vedno ima na mojo kariero izjemno velik vpliv. Je velik del mojega življenja. V resnici tako velik, da danes doktorja Martina Gruberja štejem za zelo dobrega prijatelja. (smeh)

Sicer smo vas ujeli ravno med snemanjem novih epizod serije ... Kako pa se je vaš prijatelj Martin Gruber razvil v teh letih? Nam lahko namignete, kaj nas še čaka?

Mislim, da lika v televizijski seriji ne smeš nikoli spreminjati. Občinstvo preprosto rado gleda in opazuje Martina Gruberja v istih okoliščinah. V resnici se tako sploh ni spremenil, lahko pa povem, da Martina v 9. sezoni, ki jo trenutno snemamo, začnejo razjedati dvomi. Sprašuje se, ali je njegovo življenje v Ellmauu še vedno dobro in ali si v življenju želi poskusiti kaj novega.

Sicer je serija doživela resnično velik uspeh v Nemčiji pa tudi v Sloveniji. Ste že kdaj obiskali našo državo?

Žal mi je, da do zdaj še nisem imel priložnosti obiskati vaše dežele, ampak si jo že dalj časa želim. Kdo ve, morda pa vas obiščem prav kmalu. (smeh)

In ko že govoriva o uspehu serije ... Ali ljudje velikokrat prenesejo lastnosti, ki jih ima Martin Gruber v seriji, na vas, na Hansa v resničnem življenju?

Včasih ljudje res to delajo, ampak moram priznati, da jim to še ni prišlo v navado.

Zakaj so po vašem mnenju ljudje tako zaljubljeni v to serijo?

Mislim, da predvsem zaradi tega, ker v seriji na koncu vedno zmaga dobro. Ljudje namreč potrebujejo neko doslednost, neko skladnost in mislim, da jim ustrezajo dobri, lepi trenutki v seriji. Sicer pa konci določene epizode niso vedno 'preprosti', včasih znajo biti kar zapleteni in težki. Na koncu dneva so gledalcem všeč naše prelepe gore in naša lepa družina Gruber.

Nekje sem zasledila, da ste tudi v resnici nekaj časa delali v bolnišnici. Mislite, da vam je to pomagalo pri razumevanju vloge na globlji ravni?

Seveda. Mislim, da vsak trenutek, ki se kakorkoli približa vlogi, vpliva na to, da jo bolje razumeš in se vanjo tudi bolj vživiš. Poleg tega pa imam tudi veliko prijateljev zdravnikov in mislim, da mi pri vlogi doktorja Martina Gruberja s svojimi pripovedmi in vpogledi v dogajanje v bolnišnici tudi oni veliko pomagajo.

V seriji ste oseba, ki vedno najde pravo rešitev. Pa je tako tudi v realnem življenju? Se ljudje k vam velikokrat zatečejo po nasvet?

Mislim, da sem tudi v resničnem življenju kar precej podoben Martinu. Tudi sam rad iščem odgovore na vprašanja in mislim, da se tega veselijo tudi ljudje v moji bližini. (smeh)

Kaj pa še imata Martin in Hans skupnega?

Najin najmočnejši skupni adut je brez dvoma potrpežljivost. Ta odnos do življenja. Čeprav se sliši nasprotujoče, pa tudi vznemirjenje, ki ga lahko opazimo pri Martinu. To nekako zaznamuje tudi mene.

V seriji igrate zdravnika, ki se odloči zapustiti New York in se preseli v naravo, v idilični Ellmau. Je to odločitev, ki bi jo sprejel tudi Hans? Imate tudi vi raje idilično gorsko okolje kot mestni vrvež?

Zame sta v resnici oba kraja zelo pomembna. Resnično zaljubljen sem v življenje v gorah, vendar nekako potrebujem tudi mestni vrvež velikega mesta in obožujem trenutke, ki jih preživljam v New Yorku.

In če se samo še malce ustaviva pri podobnostih ... V seriji vas ženske obožujejo. Je tudi v resničnem življenju tako?

Karkoli bi vam povedal, bi se zlagal. (smeh) V resnici ne vem. Sem srečno poročen in to je vse, kar vam lahko povem z gotovostjo.

Pa vas žena in otroci kdaj obiščejo na snemanjih? Ali med delom in družino raje potegnete jasno mejo?

Včasih so me otroci obiskali na snemanju, s tem nimam težav. Je pa res, da so otroci od nekdaj vključeni v moje delo in da jim to, da oče snema filme, v resnici ni nič takšnega. S tem so seznanjeni od nekdaj in to jih ne navdušuje preveč.

Zanimivosti ozadja serije

  • Zraven vrat hiše, v kateri ima Martin Gruber ordinacijo, visi kovinska ploščica z urnikom ordinacije. Ker so jo oboževalci serije tolikokrat sunili, so na ploščico namesto dr. Martin Gruber zdaj napisali dr. Roman Melchinger in težava je bila rešena.

  • V stari kmetiji, v kateri biva družina Gruber, ima Hans urejeno sprostitveno sobo, ki jo redno uporablja.

  • V rumeni cerkvi na sredini trga ob penzionu so se v preteklosti poročila nekatera znana nemška imena, tudi smučarska zvezda Maria Höfl-Riesch in model Monica Ivancan.

  • Med junijem in decembrom, ko poteka snemanje serije, igralci živijo v regiji, ter tudi v zasebnem življenju uporabljajo lokacije snemanja.

  • Hans snemalne dneve velikokrat konča na tamkajšnjem golfskem igrišču ali v trgovinicah.

  • Kmetija, na kateri živi družina Gruber, je stara več kot 400 let, trenutni lastniki pa se s snemanjem najprej niso strinjali.

  • Produkcija je lastnikom obnovila kuhinjo, prav tako so posebej za potrebe serije pripeljali tudi dekoracijo.

  • Lastniki stare kmetije so priznali, da sami nikoli ne zajtrkujejo na idilični terasi, kot to počne družina Gruber, saj naj bi bilo preveč nepraktično.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu