Harry in Meghan dokončno opuščata kraljeve dolžnosti

Harry in Meghan dokončno opuščata kraljeve dolžnosti (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
31. 3. 2020

Britanski princ Harry in njegova soproga Meghan bosta danes opolnoči dokončno opustila opravljanje kraljevih dolžnosti, potem ko sta v začetku januarja britanski dvor pretresla z odločitvijo, da želita postati finančno neodvisna. V sredo se bo začelo 12-mesečno prehodno obdobje, po katerem bodo ponovno preučili dogovor.

Vojvoda in vojvodinja sussekška sta v začetku januarja britanski dvor presenetila z odločitvijo, da želita deloma opustiti kraljeve dolžnosti in postati finančno neodvisna. A konec januarja sta se z drugimi visokimi člani družine, s kraljico Elizabeto II. na čelu, dogovorila, da bosta svoje dolžnosti kot aktivna člana kraljeve družine povsem opustila.

Zdaj se bo začelo enoletno prehodno obdobje, po katerem bodo znova preučili januarja sklenjeni dogovor. Kot piše na njuni spletni strani, bosta od srede člana kraljeve družine, ki se financirata sama, tako da bosta lahko prejemala svoj zaslužek.

Naziva njegova oziroma njena kraljeva visokost bosta obdržala, a ju ne bosta aktivno uporabljala. Prav tako pri svojem delu ne bosta več smela uporabljati besede kraljevi. Princ Harry kljub temu ostaja šesti v vrsti za britanski prestol.

V skladu z januarskim dogovorom mora biti še naprej poskrbljeno tudi za njuno varovanje. Njuna tiskovna predstavnica je nedavno pojasnila, da se bo varovanje financiralo iz zasebnih sredstev. Dodala je, da ameriških oblasti ne bodo prosili za pomoč pri tem.

Ameriški predsednik Donald Trump je namreč, potem ko so mediji poročali, da se je par iz Kanade preselil v ameriški Los Angeles, zatrdil, da ZDA ne bodo financirale njunega varovanja, so poročale tuje tiskovne agencije. V Los Angeles naj bi nedavno prispela z zasebnim letalom, a selitve uradno niso potrdili.

Meghan je sicer v mestu angelov odrasla, njena mama Doria Ragland pa še vedno živi tam. Vojvodinja sussekška ima tam tudi prijatelje in poslovne stike, tako da bo lahko znova zagnala svojo igralsko kariero, v kateri je v preteklosti zaslovela predvsem z vlogo v seriji Nepremagljivi dvojec.

Medtem je že dobila prvo vlogo po napovedi o prenehanju opravljanja kraljevih dolžnosti. V novem Disneyjevem dokumentarnem filmu Slon bo pripovedovalka. Kot so napovedali v podjetju, bo film dosegljiv v petek na njihovem ponudniku pretočnih storitev.

Harry in Meghan se tako manj kot dve leti po pravljični poroki na windsorskem gradu poslavljata od aktivnega članstva v kraljevi družini. Maja lani sta dobila tudi sina Archieja, ki nima naziva princ. Zadnjo kraljevo obveznost sta opravila v začetku marca, ko sta se udeležila slovesnosti, posvečeni Commonwealthu.

Do umika vojvode in vojvodinje sussekške, ki ni prvi v zgodovini britanske kraljeve družine, sicer prihaja v obdobju, ki je že tako burno za 93-letno kraljico. Njen sin Andrew se je namreč zapletel v spolni škandal v zvezi z ameriškim milijonarjem Jeffreyjem Epsteinom, Velika Britanija pa se tako kot večina drugih držav sooča z novim koronavirusom. S tem se je okužil tudi princ Charles.


Priporočamo