Hčerke Meghan Markle nikoli ne bodo imele kraljevega naziva

Hčerke Meghan Markle nikoli ne bodo imele kraljevega naziva (foto: Profimedia) Profimedia
5. 6. 2018

Meghan Markle se bo morala v primeru, da bo rodila hčerko, soočiti s strogimi kraljevimi pravili.

Ameriška igralka Meghan Markle je po poroki s princem Harryjem postala britanska vojvodinja in članica kraljeve družine. V primeru, da bi Meghan Markle rodila hčerko, pa hčerka ne bo dobila kraljevega naziva.

Britanski kraljevi zakon se je pred leti spreminjal. Princ Louis je v vrsti za prestol na petem mestu, za princem Charlesom, princem Williamom, princem Georgom in princeso Charlotte.

Fantek v skladu z novimi pravili v nasledstveni vrsti ne bo prehitel sestrice. Prav Williamovi otroci so bili namreč povod za spremembo dotedanjih pravil, po katerih so imeli prednost moški potomci. Glede na novo ureditev pa dečki, rojeni po 28. oktobru 2011 ne morejo več prehiteti svojih starejših sester.

Kljub temu, da so se kraljeva pravila v zadnjih letih nekoliko spreminjala, pa so določena še vedno ostala zastarela. Sinovi princa Harryja in Meghan Markle bodo tako dobili kraljevi naziv, ne pa tudi njune hčerke. Nekateri zakoni še vedno ostajajo zastareli, zato v določenih primerih lahko samo moški člani nosijo kraljeve nazive. Po kraljevih pravilih tako lahko samo moški potomci princa Harryja in Meghan Markle dobijo naziv princa, hčerke pa tega naziva nikoli ne bodo dobile.