Heath Ledger: Naj legenda živi naprej

Vir: Nova
17. 3. 2009

Skoraj leto dni po smrti Heatha Ledgerja so v Avstraliji domačega igralca nagradili z eno izmed najuglednejših filmskih nagrad v 'deželi tam spodaj'.

Na podelitvi nagrad Avstralskega filmskega inštituta (Australian Film Institute – AFI) so Ledgerju za njegovo zadnjo vlogo Jokerja v filmu Vitez teme posthumno podelili nagrado za najboljšega igralca. Razglasitev nagrajenca je dvignila na noge vse zbrane v dvorani Princess Theatra v Melbournu, z bučnim aplavzom pa so izkazali svoj poklon igralcu, ki je bil leta 2005 nominiran za oskarja za vlogo v filmu Gora Brokeback.

Nagrado je prevzela Heathova družina, sestra Kate pa je ob tem povedala, da je za njimi brez dvoma najtežje leto, v katerem so izgubili ljubljenega družinskega člana. Dodala je še: »Tako ponosni smo nanj in ponižno sprejemamo nagrado v imenu njegove prelepe hčerke, ki jo bomo vedno imeli radi.« Jubilejna 50. podelitev nagrad AFI je bila tudi sicer v znamenju poklona Ledgerju, ki so ga med drugim označili kot moža divjega duha, kakršnega bi si marsikdo želel imeti. »Naj legenda živi naprej,« so še dodali.


Naj Avstralka – Cate Blanchett

Med ženskimi igralkami je na večeru slavila Cate Blanchett, ki je prepričala z vlogo angleške kraljice Elizabete I. (Elizabeta: Zlata doba). Najboljši film pa je postala drama o najstniku, ki se navaja na življenje z avtističnim bratom. Black Balloon je bil tudi sicer z 11 nominacijami favorit večera, v kategoriji za najboljši film pa je premagal naslove The Jammed, The Square in Unfinished Sky.