Helen Mirren: Kraljica igre s temačno slovansko dušo

Helen Mirren: Kraljica igre s temačno slovansko dušo (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
2. 9. 2017

72-letna angleška oskarjevka, seksapilna feministka slovi po zavidljivem filmskem opusu, pa tudi po provokativnih izjavah. Zadnje je namenila ameriški predsedniški družini in prvo damo Melanio Trump cinično označila kot eno najmočnejših žensk na svetu.

Kaj zapisati o ženski s fenomenalnimi karakternimi vlogami, ki je v svoji dolgi in plodni igralski karieri upodobila kar tri britanske kraljice in bila za zadnjo, vlogo kraljice Elizabete II., leta 2007 nagrajena z oskarjem za najboljšo glavno žensko vlogo? O kraljici igre, ki zmore vsaki, v osnovi še tako neznatni, vlogi vtisniti pečat veličastnosti? Veličastnosti, s pridihom zajedljivosti, celo ošabnosti.

Helen Mirren poseduje tisto neoprijemljivo in neizrekljivo, nekaj več, kar jo, ne glede na produkcijske hiše, s katerimi sodeluje, povzdiguje onkraj klasičnih hollywoodskih upodobitev ženskih karakterjev. Dobitnico številnih prestižnih filmskih nagrad tako morda najlažje razumemo prav skozi prizmo častne nagrade za evropski filmski prispevek k svetovni kinematografiji, ki ji jo je pred petimi leti podelila Evropska filmska akademija. Mirrenovi je bila ta nagrada v posebno čast: »Ponosna sem, da me štejejo za igralko evropske filmske tradicije.«

Tri igralske krone

Ne le da je Mirrenova igralka, ki je avtentično drugo za drugo uprizarjala vloge britanskih kraljic, ampak je tudi sama kraljica. Kraljica igre. Redke so namreč igralke, ki so prejele vse 'tri igralske krone'. Gre za najprestižnejše nagrade, poleg že omenjenega oskarja za glavno žensko vlogo v filmu Kraljica kar štirje emmyji, predvsem za vlogo detektivke Jane Tennison v televizijski seriji Prime Suspect.

Leta 2015 pa je Helen Mirren dobila tudi tonyja za najboljšo igralko v predstavi The Audience. In tudi v tej igri je odigrala Elizabeto II., ki svoje ministrske predsednike sprejema na redne tedenske avdience. Zanimivo je, da je britansko igralko na kosilo v Buckinghamsko palačo povabila tudi sama britanska kraljica Elizabeta II., a se igralka povabilu zaradi snemanja v ZDA ni mogla odzvati.

Ruske korenine

Helen Mirren se je rodila leta 1945 Britanki Kitty Rogers in Rusu Vasiliju Petroviču Mironoffu kot Helen Lydia Mironoff. Njen oče, ki je pred drugo svetovno vojno v londonski filharmoniji igral violo, je pet let po njenem rojstvu družinski priimek spremenil v Mirren. Helen je ob starejši sestri in mlajšem bratcu odraščala v Essexu. Prepričana je, da so jo v delavski družini vzgajali vse prej kot v privrženosti monarhiji. Zato je morda še toliko bolj zanimivo, kako genialno se je na odrskih deskah in filmskem platnu vsakič znova prelevila v britanske kraljice.

Z igro se je sprva seznanjala na šolskih produkcijah. Po osnovni šoli se je vpisala na londonsko učiteljišče in pri 18 letih uspešno opravila avdicijo za Mladinsko narodno gledališče. Njena igra v tem teatru je bila opažena, zato so jo pozneje povabili v Royal Shakespeare Company, kjer je Helen resnično zablestela. Po tem je svojo igralsko pot dopolnjevala z vlogami v različnih igralskih ansamblih, nekaj gledaliških sezon je odigrala tudi v slovitem West End Theatru.

Seksapilna feministka

Izključujoča oznaka? Nikakor. Helen Mirren je vse to. Je znana zagovornica enakosti spolov in borka proti diskriminaciji žensk. Tako je denimo na koncertu ob podelitvi Nobelove nagrade za mir nekoč opozorila, da bi se ženske morale pogosteje postaviti zase in kritično izpostavila nerazumljivo statistiko omenjenih nagrad – omenjeno nagrado je v celotni zgodovini prejelo komaj nekaj žensk: »Posebej, ker vemo, kako pomembne so bile pri vzpostavljanju miru v zgodovini ženske!« Na zajtrku najvplivnejših žensk v šovbiznisu pa je požela salve smeha, ko je opozorila na neenako obravnavo moških in ženskih v filmski industriji, saj da je Hollywood obseden z mladimi moškimi in njihovimi penisi, ki da so 'precej majhni'.

Mirrenova je ljubiteljica vrtoglavo visokih pet in je večkratna prejemnica različnih 'lepotnih' nazivov za najbolj seksapilno, glamurozno, najprivlačnejšo žensko po 50. letu in podobno. Zadnji dve desetletji je poročena z ameriškim filmarjem Taylorjem Hackfordom, lastnih otrok pa nima, saj da ceni svobodo. Je pa napovedala, da bo o svojem domnevno razburljivem seksualnem življenju nekoč napisala knjigo, ki pa jo bodo lahko izdali šele po njeni smrti.

Temačna slovanska duša

Igralka je bila ena najbolj gorečih podpornic ameriške predsedniške kandidatke Hillary Clinton, ki je bila po njenem mnenju najboljša možna izbira za Belo hišo, Donalda Trumpa pa je Mirrenova lansko jesen označila za enega zadnjih dinozavrov. V nedavnem intervjuju za revijo Allure ni bila nič prizanesljivejša niti do njegove hčerke iz prvega zakona – Ivanke Trump, avtorice knjige Ženske, ki delajo, nad katero je igralka naravnost ogorčena: »Njena knjiga je tako ignorantska glede tega, kako živi večina žensk ... Tisto, kako si mora ženska vzeti čas zase in si privoščiti masažo. Lepo vas prosim!«

Cinično pa se je obregnila tudi ob predsednikovo ženo Melanio, češ da je ena najmočnejših žensk na svetu, ker da bi ga lahko sesula, kot je skoraj že storila, ko se je enkrat na letališču otresla njegove roke ... Je pa Mirrenova hkrati prepričana, da je Melanijina temna slovenska duša tik pred tem, da pride na plan. Kaj naj bi s tem mislila, ni znano. Je Helen Mirren brez dlake na jeziku ocenila: »Ženske, ki obkrožajo Donalda Trumpa ne storijo dovolj, da bi omejile njegovo vladavino terorja.«

Besedilo: Slavka Brajdović