Hillary Rodham Clinton: Bo prva ameriška predsednica?

Hillary Rodham Clinton: Bo prva ameriška predsednica? (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
12. 8. 2016

Hillary si je vedno želela biti neodvisna in uspešna ženska, zato je svojo kariero načrtovala premišljeno in hodila korak za korakom proti vrhu. A verjetno si nikoli ni mislila, da bo nekega dne prva ženska v ameriški zgodovini, ki bo nominirana za predsednico Združenih držav Amerike. Ali ji bo uspelo tudi zmagati, bo znano po 8. novembru letos, ko bodo volitve čez lužo zaključene. Ker bomo do takrat o njej zagotovo še veliko slišali, je dobro, da jo pobliže spoznate.

Hillary Diane Rodham je bila rojena v Chicagu 26. oktobra leta 1947, kjer je preživela prva leta svojega otroštva. Z družino, očetom Hughom in mamo Dorothy ter mlajšima bratoma, Hughom mlajšim in Tonyjem, pa so se kasneje preselili v kraj Park Ridge, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo. Za politiko pa se je začela zanimati kot mladenka, ko se je leta 1965 vpisala na kolidž Wellesley, kjer je diplomirala in kasneje tudi z odliko magistrirala iz političnih znanosti.

V tem obdobju je bila aktivna v študentski politiki, kot aktivistka pa se je zavzemala tudi za večjo družbeno pravičnost. Morda je bil tudi zato izbor študija logičen, Hillary se je namreč vpisala na pravo na prestižni univerzi Yale, kjer je bila ena od le 27 žensk, ki so leta 1973 diplomirale.

Prav med študijem na omenjeni univerzi je leta 1971 spoznala tudi svojega bodočega moža, Billa Clintona. Ta je bil noro zaljubljen vanjo in jo je zato takoj po koncu študija tudi zaprosil za roko. A Hi­llary snubitve sprva ni želela sprejeti, saj ni bila čisto prepričana, ali si res želi preživeti svoje življenje z njim.

Bila pa je tudi precej samosvoja in si je želela ustvariti lastno kariero, s katero bi bila popolnoma neodvisna. A Bill je vztrajal in dve leti kasneje je Hillary pristala na to, da postane njegova žena. Poročila sta se 11. oktobra leta 1975 v Fayettevillu v zvezni državi Arkansas, kamor sta se leto pred tem tudi preselila in zaposlila kot profesorja prava na državni univerzi. Pet let kasneje, leta 1980, pa se jima je rodila hčerka Chelsea Victoria.

Hillary tudi kot prva dama ni mirovala

Hillary je leta 1993, ko je njen mož Bill zmagal na predsedniških volitvah in postal predsednik ZDA, postala prva dama. A jasno je bilo, da se tudi v tej vlogi ne namerava skrivati v senci svojega moža. Ne nazadnje je bila pred tem partnerka in odvetnica v odvetniški pisarni Rose v Arkansasu. Tako se je poleg tradicionalnih dolžnosti, ki pritičejo prvi dami, lotila številnih projektov, ki ji jih je po večini uspelo izpeljati. Med drugim ji je tako uspelo ustvariti uspešen otroški program za zdravstveno zavarovanje (Children's Health Insurance Program), v sodelovanju z generalno državno tožilko, Janet Reno, je ustanovila pisarno proti nasilju nad ženskami; dala je pobudo za zakon za posvojitve in varnost družin in še kaj. Kot prva dama pa je gostila tudi številne konference v Beli hiši, ki so bile po večini vezane na otroke in družine. A to je le delček vsega, kar je Hillary počela, saj je bila polna idej in pri uresničevanju teh preprosto neustavljiva, zato so jo mnogi celo označili za eno od najbolj vplivnih prvih dam v ameriški zgodovini. Pogosto pa so jima z Billom očitali tudi, da sta delovala kot sopredsednika Združenih držav Amerike.

A četudi sta Hillary in Bill v javnosti in kot sodelavca delovala odlično, jima zasebno ni šlo najbolje. Njuno razmerje je leta 1998 pretresla afera, ki jo je Bill imel s praktikantko Moniko Lewinski. Hillary je svojemu možu takrat javno sicer stala ob strani, a zasebno je bila zelo pretresena in naj bi takrat celo razmišljala o ločitvi. A viharno obdobje je par prebrodil in znova našel smisel in srečo v svojem razmerju.

Za predsednico ZDA kandidira že drugič

Hillary se je po koncu moževega drugega predsedniškega mandata odločila, da ostane v političnih vodah. Leta 2000 je kandidirala in bila tudi izvoljena za senatorko zvezne države New York, leta 2007 pa je najavila, da bo kandidirala za predsednico ZDA. Čeprav je med demokratičnimi predsedniškimi kandidati dolgo časa vodila, jo je na koncu premagal Barack Obama. A ji je ta takoj po svoji zmagi ponudil mesto državne sekretarke ZDA, ki ga je Clintonova po tehtnem premisleku sprejela. Vseeno pa se je Clintonova lani odločila, da se znova poda v boj za ameriško predsednico, saj je menila, da je morda za to končno pravi čas. In imela je prav. Letošnjega 26. julija je bila kot prva ženska v ameriški zgodovini tudi uradno nominirana za predsednico ZDA. Ali bo to tudi res postala, pa bo jasno po 8. novembru, ko se bodo volitve zaključile. Ima pa Clintonova kar nekaj protikandidatov, med katerimi je njen najbolj resen nasprotnik republikanec Donald Trump.

Hillary zasebno

Življenje Hillary Clinton je ves čas na očeh javnosti, zato potencialna bodoča predsednica zelo pazi na vedênje. A vseeno si mediji ne morejo kaj, da je ne bi vedno znova secirali. Nekaterim se zdi premalo nežna in topla, drugim preveč narejena, tretji pa menijo ravno nasprotno ‒ da ve, kaj hoče, in je zelo odločna in delavna. Prav zaradi svoje delavnosti ima Hillary zelo malo časa zase, a ko že najde kakšen prost trenutek, rada prebere kakšno dobro knjigo, se odpravi na sprehod ali na jogo oziroma vodno aerobiko. V zadnjem času pa svoj prosti čas namenja predvsem svojima vnukoma, skoraj dveletni Charlotte in mesec in pol staremu Aidanu.

Tekst: Tina Ambrožič
Foto: Profimedia

Priporočamo