Hugh Hefner je bil kot otrok zadržan

Hugh Hefner je bil kot otrok zadržan (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
13. 10. 2017

Hugh Hefner je konec septembra tiho preminil na svojem razkošnem domu v Los Angelesu. A ker je z revijo Playboy, ki jo je leta 1953 ustvaril kar v domači kuhinji, obrnil svet na glavo, preprosto ne moremo mimo tega, da ne bi o njegovem življenju in delu zapisali kaj več. Kdo je torej človek, ki se je v javnosti vedno pojavljal v družbi svojih razvpitih zajčic, in tisti, ki je prvi slekel žensko ter jo postavil na naslovnico revije, ki je še vedno kultna?

Drzen, liberalen in zelo napreden, tak je bil Hugh Marston Hefner, kot smo ga poznali. A zanimivo je, da je bil kot otrok popolnoma drugačen. Hugh, ki je bil rojen daljnega leta 1926 v Chicagu, kjer je tudi odraščal, je namreč imel zelo stroga starša. Mama Grace in oče Glenn sta njemu in njegovemu mlajšemu bratu Keithu prepovedala številne stvari, celo poslušanje radia ob nedeljah. Obenem pa sta bila do njiju tudi zelo hladna in jima nista posvečala velike pozornosti, kar je seveda imelo svoje posledice.

Hugh je bil namreč zato kot otrok zelo zadržan in sramežljiv, pa tudi v šoli mu ni šlo najbolje – namesto da bi med urami poslušal, je raje risal. Na prigovarjanje učiteljev ga je mama odpeljala na pregled k psihologu, ki so ugotovili, da je fant sicer zdrav in tudi zelo inteligenten, a za svoja leta nedozorel in čustveno podhranjen. Zato so staršema svetovali, naj bosta do fanta bolj ljubeča in sočutna. Ta 'terapija' je več kot očitno delovala, saj je Hugh počasi postajal vse bolj odprt, družaben in tudi drzen. Začel je igrati v šolskih predstavah in se učiti plesati, v tem obdobju pa se je prvič srečal tudi z novinarskim delom, saj je ustvaril šolski časopis, pozneje pa tudi strip. A kljub navdušenju nad tovrstnim delom novinarstva ni študiral, temveč se je raje posvetil umetnosti in psihologiji, iz katerih je leta 1949 tudi diplomiral.

Playboy ustvaril v domači kuhinji

Ustvarjalni duh Hughu očitno ni dal miru, zato se je leta 1952 vrnil v novinarstvo ter je kot pisec začel delati za revijo Esquire. A ko je po letu dni prosil za povišek v vrednosti le pet dolarjev in so mu to vodilni zavrnili, se je odločil, da gre na svoje. V banki je vzel posojilo in s pomočjo vlagateljev, med katerimi je bila tudi njegova mama, zbral osem tisoč dolarjev ter kar v domači kuhinji ustvaril revijo, ki jo je poimenoval Playboy. Izšla je decembra leta 1953, naslovnico in njeno notranjost pa je krasila Marilyn Monroe.

Hugh se je sicer bal, da bo prva izdaja morda tudi zadnja, a revija, ki je bila natisnjena v nakladi 70 tisoč izvodov, je pošla v dobrih dveh tednih. Razlog za to je bil med drugim tudi ta, da takih revij za moške v tistem času na trgu ni bilo, kar je bil še dodaten razlog, da so revije razgrabili. Revija je s časom vse bolj pridobivala ugled in prepoznavnost ter se je iz ZDA razširila tudi po svetu. V njej pa so se pojavile tudi številne, včasih bolj, drugič manj razgaljene zvezdnice, od Madonne in Kate Moss do Naomi Campbell, Cindy Crawford in Drew Barrymore. Ne nazadnje pa je Playboy tudi ena bolj prepoznavnih blagovnih znamk, na kateri si je Hugh zgradil več milijard dolarjev vreden imperij, ki poleg revije vključuje tudi TV-serije, spletne strani in druge licencirane izdelke.

Razburljivo ljubezensko življenje

Čeprav je bil Hugh poznan kot velik ženskar in je zadnje leta v svojem dvorcu živel tudi s po več ljubicami hkrati, ni bilo vedno tako. V mladih letih je bil bolj ali manj zvest le eni, svoji prvi ljubezni Mildred 'Millie' Williams, s katero sta se seznanila in zaljubila v srednji šoli, pozneje pa sta se tudi poročila. V zakonu sta se jima rodila dva otroka - leta 1952 hčerka Christine, leta 1955 pa še sin David.

A žal njun zakon nikoli ni bil najbolj srečen in naj bi že pred skokom v zakonski jarem imela pomisleke ob tem koraku, prav tako pa naj tudi ne bi bila prav zvesta drug drugemu. Morda tudi zato njuna ločitev ni bila neko veliko presenečenje. Je pa po njej Hughovo ljubezensko življenje postalo še bolj razburljivo – imel je številne spremljevalke, o kakšni resni zvezi pa vsaj javno ni bilo govora. Umiril se je šele leta 1985, potem ko ga je pri 59 letih zadela kap in je dojel, da bo moral spremeniti svoj življenjski slog. Leto pozneje se je tudi zaljubil in odločil, da se ustali. Poročil se je s kar 36 let mlajšo Kimberly Conrad, s katero sta imela dva sinova – Marstona Glenna in Cooperja Bradforda.

Žal pa tudi njuna ljubezen ni bila tista prava, zato sta se po desetih letih skupnega življenja razšla, dokončno pa sta se ločila leta 2008. Po drugi ločitvi je Hugh znova začel živeti kot pred tem – imel je številne ženske, številne od njih je vselil tudi v svoj dvorec. Med tistimi najbolj resnimi, s katerimi se je pogosto kazal v javnosti, pa so bile Kendra Wilkinson, Holly Madison in Bridget Marquardt, a se z nobeno ni poročil. Se je pa leta 2009 zaljubil v Crystal Harris, s katero sta se zaročila, se zatem za kratek čas celo razšla ter se na koncu vseeno pobotala ter konec leta 2012 res tudi poročila in ostala skupaj vse do konca.

Tina Ambrožič