Iggy Pop: Trudil se je, da bi bil videti izmučeno

Iggy priznava, da danes niti v sanjah ne bi mogel več izvajati akrobacij, ki jih je nekoč 
izvajal na odrih.
 (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
2. 3. 2013

Štirideset let po tem, ko je britanski fotograf Mick Rock poskrbel za fotografije Iggyja Popa, ki krasijo sprednjo in zadnjo stran tretjega studijskega albuma njegove skupine The Stooges z naslovom Raw Power, legendarni roker, znan tudi kot boter panka, pravi, da je živel zares razuzdano, da je dosegel tako 'avtentično iztrošen videz'.

"V tistem času sem se veliko trošil, videz je avtentičen," je dejal Iggy Pop v ekskluzivnem intervjuju za časnik The Independent, ki ga je dal ob izidu limitirane edicije umetniških fotografij fotografa Micka Rocka. S fotografijami, na katerih je Iggy v vsej svoji scenski pompoznosti, glasbenik obeležuje 40. obletnico izida albuma Raw Power. Fotografije so obogatene z besedili pesmi in avtogrami Iggyja ter Micka, dostopne pa bodo od 20. aprila na spletni strani britanske založbe Foruli.

"Najprej smo združili verze in fotografije, potem pa so me prosili, naj jih še podpišem, a sem jim rekel, da želim najprej videti določeno vsoto denarja v prostoru, tako da ima vsa zadeva tudi trezno eksistencialno raven," je Iggy odgovoril na vprašanje, kako je človek, ki je postal sinonim za energične in divje nastope ter razuzdan način življenja, prehodil pot od tega do limitirane edicije umetniških fotografij s svojim podpisom.

Pokazali so mu mozoljaste osebnosti
Fotografije so nastale v londonskem nočnem klubu Scala in v 'umazani luknji v kleti pod porušeno zgradbo v Fulhamu', kjer je imela skupina vaje. "Mick je prinesel tri ali štiri aluminijaste reflektorje in fotoaparat, mi pa smo mu pokazali svoje mozoljaste osebnosti," je opisal nastanek legendarne serije fotografij in poudaril, da mu mlad človek z žarom v očeh, ki je na teh fotografijah, še vedno ni tuj: "Šele zdaj začenjam počasi izgubljati njegov čut za življenjsko misijo kamikaze. Takrat sem resnično verjel, da moram spremeniti svet, tudi z mečem, če bi bilo treba, in verjetno bi – glede na to – mimogrede moral na tak ali drugačen način izgubiti življenje."

V tistem obdobju so člani benda živeli v zahodnem Londonu, saj jim je njihov oboževalec in prijatelj David Bowie svetoval, naj poskusijo srečo v Veliki Britaniji. Ta nasvet jim je dal po tem, ko je Iggy ostal brez pogodbe z ameriško glasbeno založbo Elektra: "Živeli smo v Fulhamu, gledali televizijo in poslušali radio, ki sta nas zasipala z vsemi mogočimi glasbenimi obupi. Vse je bilo postavljeno tako, da nič, kar je bilo vsaj malo dobrega, ni moglo iti skozi. Zato smo imeli misijo – delno, da spodbudimo druge, in delno, da tudi sami nekaj ustvarimo. Vedel sem, kdo želim biti, kakšen želim biti, kako želim zveneti, in vse to ni imelo nobene zveze s tem, da nisem imel denarja."

Hlače zamenjal za mamila
Zgodovinski dokument tega časa je album Raw Power, rezultat življenjskega obdobja, ki ga Iggy opisuje kot 'čas, ko je bil obupna, odvratna, destruktivna budala na ego tripu, v srebrnih usnjenih hlačah'. Hlače pa je – kot pravi – že zdavnaj zamenjal za mamila. Tega ne obžaluje, ker 'je pomembno tisto, kar je v hlačah'. Kljub vsemu pa danes niti v sanjah ne bi mogel več izvajati akrobacij, ki jih je Mick ovekovečil na svojih fotografijah.

"Še do poznih devetdesetih sem bil precej fleksibilen. Toda odkar sta EMI in Virgin (glasbeni založbi, op. a.) začeli izdajati vse te kompilacije in filme, in odkar so mojo glasbo začele uporabljati korporacije, jaz pa sem se začel pojavljati na radiu, nisem več fleksibilen. Takrat sem se spremenil v okorelo, staro truplo," pravi in dodaja: "Zdi se mi, da se počasi približujem nečemu, čemur rad rečem 'trenutek Teda Turnerja'. To je, ko imaš nekoga, ki je nekaj naredil, to nekaj pa se počasi spreminja v institucijo, in potem je ta, ki je to ustvaril, samo še v napoto. Hočem reči, da je danes morda zabavneje gledati kakšno mojo staro sliko kot pa kakšno novo. Čeprav mi obleke še vedno dobro pristajajo."

Snema nov album
Album Raw Power pa ima morda možnost, da ponovno zatrese svet. "Ta album mi nikoli ni bil jasen. Ko smo ga snemali, sem vedel, da je nekaj posebnega. Po drugi strani pa se je v roku leta dni po izidu znašel v košari poceni plošč v neki hollywoodski 'second hand' trgovini. Preživel je marsikaj in zares bi me zanimalo, kaj si o njem mislijo na primer v Magrebu." Sicer pa Iggy s svojo skupino The Stooges trenutno snema nov album, ki bo izšel 22. aprila, dan po njegovem 66. rojstnem dnevu. Naslova za zdaj še nima, a Iggy razmišlja o tem, da bi ga poimenoval Ready to Die (Pripravljen umreti). "Ima energijo, a je drugačen, na neki način je malo starejši," pojasnjuje Iggy.

Priporočamo