Igralec Bryan Cranston je nedolžnost izgubil s prostitutko

Igralec Bryan Cranston je nedolžnost izgubil s prostitutko (foto: profimedia) profimedia
Vir: Story
7. 2. 2017

Bryan Cranston, junak komedije Zakaj ravno on?, je kljub strašnemu otroštvu in dejstvu, da se mu tudi na poklicnem področju dolgo ni nasmehnila sreča, vztrajal na igralski poti. Vztrajnost se mu je bogato poplačala, saj je dobil glavno vlogo v seriji, ki se je z zlatimi črkami zapisala v zgodovino, pohvali pa se lahko tudi z nominacijo za oskarja.

Igralec, scenarist, režiser in producent Bryan Lee Cranston, ki se je rodil 7. marca 1956 v Hollywoodu, žal nima lepih spominov na otroštvo. Starše, radijsko igralko Audrey Peggy Sell in Josepha Louisa 'Joeja' Cranstona, ki se je preživljal kot igralec in amaterski boksar, opisuje kot 'zlomljena človeka, nesposobna za starševstvo'. Njegov oče je najprej opravljal številna priložnostna dela, nato pa se je odločil, da bo postal igralec, a si ni zagotovil dovolj vlog, da bi lahko preživljal družino, zato so jim celo zaplenili družinsko hišo. Ko je bil Bryan, ki je odraščal s starejšim bratom Kylom in mlajšo sestro Amy, star 11 let, je njegov oče, ki je imel nemške in irske korenine, med njegovimi predniki pa so bili tudi avstrijski judi, zapustil družino ter prekinil vse stike z njo. Po očetovem odhodu se je njegova mama, ki je z velikimi težavami preživljala družino, po tolažbo zatekla k alkoholu. "V določenem obdobju nas je mama hranila le z vročimi hrenovkami in fižolom. Ali pa z velikimi lonci juhe, ki nam jo je stregla dolge tedne," se spominja zvezdnik, ki ga travme, ki so mu uničile otroštvo, spremljajo še danes.

"Še vedno trpim zaradi tega. To je bilo huje, kot če bi umrla v prometni nesreči, saj sta bila fizično še vedno prisotna, a jima ni bilo mar za nas," pravi Bryan, ki si je mladost seveda predstavljal povsem drugače: "To ni bilo otroštvo, ki sem ga 'dizajniral' zase. Bilo je otroštvo, ki mi je bilo pač dano." Po razpadu družine sta Bryana, njegovo sestro in brata pod svojo streho vzela stara starša, ki sta živela na perutninski farmi v losangeleški četrti Canoga Park. Čeprav je pri babici in dedku po mamini strani, ki sta bila nemška priseljenca, končno našel varno zavetje, pa mu misel, da jih je oče zapustil, nikakor ni dala miru, zato sta se 11 let po njegovem izginotju z bratom odločila, da ga bosta vendarle poiskala. Ko sta ga našla, se je pokesal in se jima opravičil, tako da so znova vzpostavili dober odnos, ki je trajal vse do leta 2014, ko je Joe umrl.

Bryan je obiskoval srednjo šolo Canoga Park High School, v kateri je bil član kemijskega krožka, a v obdobju, ko je še drgnil šolske klopi, očitno ni hodil na zmenke, saj je nekoč povsem odkrito povedal, da je nedolžnost izgubil šele pri 20 letih. In to s prostitutko v nekem amsterdamskem bordelu! "Za mesec dni smo odpotovali v Evropo. Potovanje nas je stalo 700 ali 800 dolarjev, če ne štejemo prostitutk," je v nekem televizijskem intervjuju povedal Bryan, ki - v nasprotju s številnimi kolegi - pikantne podrobnosti iz zasebnega življenja očitno rad deli z javnostjo. "Bilo je grozno in čudovito hkrati," je dejal in pojasnil, zakaj je bil še posebno živčen: "Prijateljem nisem hotel razlagati, da sem še devičnik." Takoj ko je stopil v bordel, ga je ena od tamkajšnjih prijateljic noči popeljala v sobo, in čeprav pri sebi sploh ni imel dovolj denarja, je doživel prvi spolni odnos. Razburjenj pa ni manjkalo niti v obdobju, ko sta se z bratom z motorji podala na potovanje po ZDA, med katerim sta morala opravljati priložnostna dela, saj nista imela dovolj denarja: "V neki polinezijski restavraciji sva delala kot natakarja. Tamkajšnji kuhar Peter Wong je bil grozna oseba, sovražil je prav vse. Ko smo se natakarji, ki smo delali v isti izmeni, zbrali na kupu, smo se med drugim pogovarjali tudi o tem, kako bi ubili Petra Wonga. Seveda smo se le šalili, za nekoga pa to očitno ni bila šala." In potem je sledil šok - ob koncu sezone so nepriljubljenega kuharja dejansko ubili in njegovo truplo stlačili v prtljažnik. Ko so policisti začeli preiskovati umor, sta se med osumljenci seveda znašla tudi Bryan in njegov brat, ki pa sta se medtem z motorjema že odpravila novim dogodivščinam naproti. Možje postave so uslužbence restavracije med zasliševanjem med drugim vprašali, ali obstaja kdo, ki je izjavil, da bi Wongu storil kaj žalega, in ki ni več zaposlen v restavraciji. Ko so dobili odgovor, da sta to brata Cranston, so za njima seveda takoj razpisali tiralico, a so na srečo kmalu zatem ujeli pravega storilca.

'Osumljenec za umor' je kot sin dveh igralcev seveda že zelo zgodaj prišel v stik s šovbiznisom, čeprav njegova starša na igralskem področju nista žela pretirano velikih uspehov. Kdo ve, morda je pogrešal vzornike, morda v sebi ni imel dovolj potrebne strasti, a dejstvo je, da se kot najstnik nikakor ni mogel odločiti, ali bi se podal po stopinjah staršev in postal igralec ali ne. In tako je najprej raje sledil zgledu starejšega brata, ki je hotel postati policist, in se odločil za študij na kolidžu Los Angeles Valley, na katerem je diplomiral iz policijskih znanosti. Policijske značke pa pozneje nikoli ni potreboval, saj se je naposled vendarle odločil, da bo poskušal postati igralec. In zakaj je dal igralskemu poklicu prednost pred kariero v policiji? Zaradi žensk! Bryan je med študijem namreč obiskoval igralski tečaj, ki je nanj naredil zelo dober vtis, še posebno med neko sceno poljubljanja. "Učitelja sem vprašal, ali naj se le pretvarjava ali pa naj se zares poljubljava. Ker je bil ogorčen, sem pomislil, da jo bom dejansko poljubil, če ne bo imela nič proti. Preden sem se sploh zavedel, da sva se začela poljubljati, se je že lotila dela - odprta usta, jezik, roke vsepovsod ... Bilo je zelo razburljivo," se sočnih podrobnosti z igralskega tečaja spominja zvezdnik, ki razlog za to, da se je kot izšolani policist raje posvetil igralstvu, pojasnjuje takole: "Pozneje sem jo vprašal, ali bi šla z mano jest, a me je pogledala, kot bi bil majhen in izgubljen fantič, in mi rekla, da ima fanta. Takrat sem dojel, da je bila vse skupaj le igra, in v glavi mi je začelo kar brneti. Takrat je v meni kliknilo. To je bila torej njena služba in dojel sem, da bi to morala postati tudi moja služba - poljubljanje deklet! In zato sem policiji rekel zbogom."

Potem ko je ugotovil, da je igralstvo njegovo pravo poslanstvo, je začel nastopati v lokalnih in regionalnih gledališčih. Ker mu občasne vloge na gledaliških deskah niso zagotavljale dovolj visokih in rednih dohodkov, se je začel ukvarjati še s sinhronizacijo (japonskih animiranih serij), ime pa si je ustvaril tudi kot učitelj igralcev, ki svoj glas 'posojajo' animiranim junakom. Prvi igralski angažma zunaj gledališč je dobil pri 24 letih, ko se je pojavil v televizijski biografski komični drami To Race the Wind. V nasprotju s številnimi kolegi, ki jim je s televizijskih filmov dokaj hitro uspelo preskočiti na kinematografske, pa je Bryan celo večnost preživel kot televizijski igralec. Čeprav je njegov igralski talent nesporen, skoraj 20 let ni prišel dlje od epizodnih vlog v serijah in angažmajev v televizijskih filmih. To se je le pogojno spremenilo leta 1998, ko mu je pripadla manjša vloga v vojni drami Reševanje vojaka Ryana, posneti pod režijsko taktirko Stevena Spielberga. Po tej uspešnici je dobil nekaj stranskih vlog v kinematografskih filmih, kot je komična drama Naša mala mis, ki jo je posnel pri 50 letih. Za to, da tako dolgo ni požel pravega uspeha na velikih platnih, pa je bil - kako ironično - najverjetneje kriv prav njegov dotedanji največji uspeh. Med letoma 2000 in 2006 je v priljubljeni humoristični seriji Glavca namreč tako zelo prepričljivo upodabljal družinskega očeta Hala, da hollywoodski šefi verjetno niso niti pomislili, da bi mu namenili angažma v resni filmski produkciji.

Da sposobnosti igralca, ki ga med drugim poznamo tudi iz priljubljenih serij Seinfeld, Domače kraljestvo in Kako sem spoznal vajino mamo, sežejo veliko dlje od upodabljanja dokaj nezahtevnega lika v sproščujoči humoristični seriji, je na srečo ugotovil ameriški scenarist, producent in režiser Vince Gilligan. Ta mu je leta 2008 namenil vlogo glavnega junaka v svoji seriji Kriva pota, ki je spisala zgodovino. Zgodba o učitelju kemije in rakavem bolniku Walterju Whitu, ki se v petih sezonah serije iz nedolžnega učitelja prelevi v neizprosnega mamilarskega barona in ki je za dobrobit družine pripravljen iti čez trupla, je bila kot ustvarjena za Bryana. Takrat so za čuda tudi v Hollywoodu nenadoma ugotovili, da je primeren in sposoben za glavne vloge v kinematografskih filmih. In tako smo ga med drugim lahko gledali v kriminalni drami Cena resnice, romantični komični drami Larry Crowne, akcijski drami Kužna nevarnost, pustolovsko-akcijskem znanstvenofantastičnem filmu John Carter, komični glasbeni drami Rock za vse čase, akcijski znanstvenofantastični pustolovščini Popolni spomin, trilerju Misija Argo, akcijskem znanstvenofantastičnem filmu Godzila in biografski drami Trumbo. V slednjem filmu je tako prepričljivo upodobil slovitega ameriškega scenarista in romanopisca Daltona Trumba, da si je lani prislužil nominacijo za oskarja v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi.

Bryan, ki nas je lani v kinih navduševal v drami Infiltrator, zdaj pa blesti v komediji Zakaj ravno on?, se je do oltarja prvič sprehodil leta 1977, ko je večno zvestobo obljubil pisateljici Mickey Middleton, s katero je po zakonskih vodah plul pet let. Čeprav njegov prvi zakon ni bil uspešen, se je leta 1989 poročil še enkrat, in sicer z Robin Dearden, ki jo je leta 1984 spoznal na snemanju serije Airwolf. Robin, s katero je srečno poročen še danes, mu je leta 1993 povila hčerko Taylor. Edinka se bo očitno podala po stopinjah staršev, saj na univerzi v južni Kaliforniji študira dramsko igro, igralski talent pa je že pokazala v prvi epizodi tretje sezone serije Kriva pota z naslovom No Más, ki jo je režiral njen oče. Kako lepo bi bilo, če bi se izkazalo, da je Bryan vsaj delček svojega razkošnega igralskega talenta prenesel na hčerko ...

Tim Jeras

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story05/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 05/2017

Story 05/2017, od 26. 01. 2017