Igralka in aktivistka Gillian Anderson o tetovaži na zadnjici

28. 12. 2019 | Vir: Story
Deli
Gillian Anderson je pred dnevi blestela na rdeči preprogi. (foto: Pacificcoastnews/Avalon.Red/Pacific Coast News/Profimedia)
Pacificcoastnews/Avalon.Red/Pacific Coast News/Profimedia

Gillian Anderson je igralka, ki se je proslavila kot Dana Scully v Dosjejih X. Zdaj ponovno navdušuje, in sicer v seriji Hannibal kot Bedelia Du Maurier.

Pri 51 letih lahko mirno reče, da je po zaslugi Dosjejev X slavna že polovico svojega življenja. Ko je nadaljevanka prišla na televizijske zaslone in obnorela svet, je imela rosnih 25 let. Sama rada poudari, da pri njej nastopijo obdobja, ko se povsem umakne od javnega življenja: »Takrat ljudje malo pozabijo name in z otroki grem lahko kamorkoli. Rada delam premore: nastopam v gledališču, sledi premor, se vrnem pred kamere in spet sledi premor.« Gillian ima tri otroke: Oscarja (10), Felixa (12) in 24 let staro hčerko Piper. Trenutno živijo v Londonu, kjer je sama kot otrok živela do 11. leta starosti. Potem so se s starši preselili v Ameriko. Čeprav deluje zelo družabna, pravi, da je samotarka. »Mogoče je razlog to, da sem edinka. Samota mi je zelo všeč. Včasih, ko ne delam, sploh ne grem ven iz hiše. Raje tičim v kakšnem kotu,“ se pošali na svoj račun. Kljub vsemu pa ima po svetu ogromno oboževalcev, največ še vedno na račun serije Dosjeji X. Tu pa tam ji kdo pokaže kaj, česar si sploh ne želi videti. »Prvič se je zgodilo med promocijsko turnejo za drugo sezono Dosjejev X v Avstraliji. K nama z Davidom Duchovnyjem je pristopil moški in ponosno pokazal tetovažo z najinima obrazoma na zadnjici.« Teh je videla kar nekaj, nedavno pa je na puloverju neke ženske zagledala celo svoje ustnice. To ji je dalo zamisel, da je začela kot oblikovalka za neko britansko podjetje oblikovati oblačila (tudi s podobo svojih ustnic). Del prihodka gre v dobrodelne namene. To je samo še ena alineja več v njenem življenjepisu. Ni samo igralka, je tudi aktivistka, ki se bori za pravice otrok, žensk in živali. Gillian je tudi pisateljica, saj je napisala znanstvenofantastično trilogijo The Earth End in manifest o tem, kako naj ženske živijo svobodneje). O tetovaži tistega Avstralca v smehu doda: »Joj, sprašujem se, kako povešena sva danes z Davidom na tisti zadnjici.« O svoji nepredvidljivosti pa: »Ko delam, sem lahko zelo vesela ali zelo zaprta. Odvisno od dneva. Če bi prebirala svoje stare intervjuje, bi vam lahko povedala, kdaj sem bila zaradi preganjanja paparacev čisto preveč ledena.«

Scena iz nove serije Hannibal.

V najnovejšem projektu pa ne bo ledena, ampak železna: v novi sezoni serije The Crown, katere avtor je njen izvoljenec Peter Morgan, namreč igra Margaret Thatcher. Še ena močna, enigmatična ženska. Kot Gillian in njeni liki pač.

Z Davidom Duchovnyjem kot kultni dvojec v Dosjejih X.